Bugün İftarda Ne Pişirsem?

Ramazan ayının sona ereceği günlere yaklaşırken, içerisinde Elazığ mutfağının da olduğu birbirinden lezzetli tarifler iftar sofralarını şenlendiriyor. Bugünkü iftar menüsünde ise yeşil mercimek çorbası, ev yapımı tavuk şiş, Elazığ'a has sevilen bir o kadar lezzetli sırın ve son olarak tadına doyum olmayan, denemeyenin bin pişman olduğu taş ekmeği sofrada yerini alıyor.

Bugün İftarda Ne Pişirsem?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Yeşil Mercimek Çorbası

Malzemeler:

1 çay bardağı yeşil mercimek

1,5 çay bardağı erişte

3 su bardağı su

2 su bardağı tavuk suyu

1 adet kuru soğan

1 yemek kaşığı salça

2 yemek kaşığı tereyağı

1 yemek kaşığı zeytinyağı

2 çay kaşığı tuz

1 tatlı kaşığı tarhun otu

Yapılış: Yeşil mercimekleri bir tencerede üzerine çıkacak kadar su ilavesi ile yumuşayıncaya dek yaklaşık 10 dakika haşlayın. Haşlandıktan sonra hemen süzün ve soğuk sudan geçirin. Bir kenarda beklesinler. Bir tencereye tereyağını alıp eritin ve üzerine zeytinyağını ilave edin, yağ ısınınca rendelenmiş kuru soğanı ekleyip, soğanlar pembeleşinceye dek kavurun. Salçayı ekleyin ve kavurmaya devam edin. Ardından sıcak suyu, tavuk suyunu , haşlanmış mercimeği ve erişteyi ekleyin. Eriştelerin yapışmaması için bir süre karıştırın. Tarhun otunu da ilave edin ve çorba koyu bir kıvam alana dek ara ara karıştırarak orta ateşte yaklaşık 30 dakika pişirin.  Pişmesine yakın tuzunu da ekleyin ve bir taşım daha kaynattıktan sonra sıcak sıcak servis edin.

Sırın

Malzemeler:

4 su bardağı un

1. 5 su bardağı ılık su

Büyük bir kase yoğurt

2 diş sarımsak

3 çorba kaşığı tuzlu tereyağı

Tuz, kırmızı pul biber

Yapılış: Unu hamur yoğurma kabına alın. Ortasını havuz gibi açıp tuz ve su ilave ederek yavaş yavaş yoğurun. Hamurdan bezeler koparıp orta kalınlıkta yufkalar açın.

Yufkaları tavada yada sacda arkalı önlü pişirin. Rulo şeklinde sarıp 3 cm arayla hepsini kesin.

Ruloları dik olarak geniş ve derin kenarlı bir kaba yan yana sıkıca dizerek yerleştirin.

Bir yandan da sarımsakları ezip yoğurtla güzelce pürüzsüz olana kadar çırpın tuzunu da ekleyin. Rulo yapılan yufkaların üzerine dökün. Tuzlu tereyağını bir tavada pembeleşinceye kızdırın. Yağı yoğurdun üzerine gezdirip Pul biber serpip servis yapın

Tavuk Kuşbaşı

Malzemeler:

2 adet tavuk göğsü

4 yemek kaşığı sıvı yağ

1 yemek kaşığı tereyağı

1 çay kaşığı karabiber

1 çay kaşığı pul biberi

1 çay kaşığı toz biber

Tuz

Yapılış: Önce tavuk göğüsler yıkanır ve kuşbaşı doğranır ve tavaya doğranan etler eklenir. Sıvı yağ eklemeden önce orta ateşte etler suyunu salmaya başlayınca yüksek ateşte suyu çekene kadar kavrulur. Suyu çektikten sonra sıvı yağ tereyağı eklenir. Etler pembeleşinceye kadar kavrulur. Son olarak tuz ve baharatlar eklenir 1 dk daha kavrulduktan sonra kuşbaşı tavuk yemeğimiz hazır.

Taş Ekmeği

Malzemeler:

2 su bardağı süt

3 su bardağı su

3 yemek kaşığı yoğurt

2 adet yumurta

1 çay kaşığı karbonat

2,5 su bardağı un

Şerbeti İçin:

3 su bardağı su

3 su bardağı toz şeker

3 damla limonun suyu

Araları İçin:

1,5 su bardağı dövülmüş ceviz içi

Yapılış: Bir sos tenceresinde su ve şekeri kaynatın. Kaynadıktan sonra limonun suyundan da ekleyin ve 10 dakika daha kaynattıktan sonra 10 dakika kadar kısık ateşte pişirin. Şerbet koyu kıvamı aldıktan sonra ocaktan alın ve soğumaya bırakın. Derin bir karıştırma kasesinde su, süt, yoğurt, yumurta, karbonat ve unu pürüzsüz bir kıvam elde edene kadar çırpın. Karışım, krep karışımından biraz daha sıvı bir kıvamda olmalı. Bu karışımdan bir kepçe alıp, ısıtılmış bir krep tavasında incecik olacak şekilde dökün ve arkalı önlü pişirin. Bir tepsiye pişirdiğiniz kreplerden birini serin ve soğuk şerbetten her yerine dökün. Şerbetten sonra dövülmüş ceviz içi serpiştirin ve üzerine kreplerden 1 adet daha koyup aynı işlemi krepler bitene kadar uygulayın. Tüm katları bitirdikten sonra son krebin üzerine de dövülmüş cevizden bol bol koyun ve 8 dilim olacak şekilde üçgen dilimlere bölüp sevdiklerinizle afiyetle tüketin.