Budama Kursu Açılamaz Mı?

Özellikle 24 Ocak 2021 depreminden sonra bir çoklarımız köylerimize, bahçelerimize daha çok yöneldik. Hatta bu tarihten sonra birçok hemşerimiz bütçelerine uygun alan ve büyüklükte araziler alarak bahçe yetiştiriciliğine başladılar.

Budama Kursu Açılamaz Mı?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Yine ilimiz son yıllarda tarımsal üretimde önemli bir yere yükseldi. Hemen herkes emeğinin ve ettiği masrafın karşılığını ürün olarak almak istiyor.

Küçük küçük olsa da bahçelerden hem sahibinin, hem yakın akrabalarının ve hatta artanı da satarak kendi masraflarının karşılanmasına katkı sunan bu üretimlerin daha da artması için elbette bilinçli tarım şart.

Özellikle bahar ayına girdiğimiz bugünden itibaren hemen her birimiz elimizde budama makasları ile giriyoruz bağlarımıza, bahçelerimize. Ancak budama konusunda herhangi bir bilgi ve deneyimimiz yok. Budamayı ise sadece “kırpmak, seyreltmek” olarak anlıyoruz. Oysa ürün veren, ürün vermeyen, kör dal üretken dal, erken sürgün, dişi sürgün gibi birçok kavram var sosyal medyada izlediğimiz videolarda.

Budama gibi artık hemen herkese lazım olacak bilgileri halkımıza vermek amacıyla Tarım İl Müdürlüğü ile Halk Eğitim Müdürlüğü birlikle bir çalışma yapabilir.

Mahallelerde ya da belirli merkezler ile köylerde halkımıza bu konularda uygulamalı kurslar verilebilir.

İnanın bu konuya önemli oranda bir rağbet olacak ve vatandaş 500 kg üzüm aldığı bağından ufuk bir eğitim ile 1500 kg üzüm alacak.  Ee.. tabi tarlada pişen bize de düşecek.

İki kurumumuza buradan öneriyoruz ve bu konuda çalışma yapılmasının faydalı olacağına inanıyoruz. İlk öğrenciniz hazır…