Bu Yıl da Kapalıyız!

Elazığ'ın çok sayıda turizm potansiyeli bulunmasına rağmen, bu zenginlikleri yapılacak tesislerle ekonomiye kazandırmak amacıyla Hakimiyet Gazetesi olarak yıllardan beri yaptığımız çağrılara rağmen değişen bir şey yok.

Bu Yıl da Kapalıyız!

 Efsanelere konu olan ve dünya da pek eşi benzeri olmayan Harput Buzluk Mağarasının halen bakımsız olması, girişinin hurda bir demir kapı ile kapatılmış olması, Elazığ’ın bu yıl da turizme kapalı olduğunun ve başta Elazığ Valiliği olmak üzere kurumların bu sektörle ilgili hiçbir çalışma yapılmadığının resmi olarak yorumlandı.

Bu Yıl da Kapalıyız!

Elazığ’ın çok sayıda turizm potansiyeli bulunmasına rağmen, bu zenginlikleri yapılacak tesislerle ekonomiye kazandırmak amacıyla Hakimiyet Gazetesi olarak yıllardan beri yaptığımız çağrılara rağmen umut verici gelişme olmaması hem ilimizin imajını zedeliyor hem de vatandaşların tepkisine neden oluyor.

Bunun en büyük örneği ise efsanelere konu olan ve dünya da pek eşi benzeri olmayan Harput Buzluk Mağarasının giriş kısmının eski bir demir kapı ile kapatılması ve çevresinin mezbelelik halde bulunması oldu.

İLGİSİZLİK VE BAKIMSIZLIK ÜST SEVİYEDE

Sıcaklık rekorunun kırıldığı bu günlerde Elazığ'da serinlemenin durağı olan ve eksi 10 derecesiyle dikkat çeken 'Buzluk Mağarası' ilgisizlikten dolayı perişan halde. İlgisizlik ve bakımsızlık nedeniyle etrafı mezbelelik haline gelmekle kalmamış,  mağaranın üst tarafı eski bir kapı ile kapatılmış ve mağaranın giriş tarafında ise çöpler birikmiş halde duruyor.

Bu Yıl da Kapalıyız!

ZİYARETE GELEN VATANDAŞLAR GERİ DÖNÜYOR

Kent merkezine 11 kilometre uzaklıkta olan tarihi Harput Mahallesi'nde bulunan Buzluk Mağarası, geçmiş yıllarda sıcaklardan bunalanların ilgisini çekiyordu.

Özellikle yaz aylarında yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeken buzluk mağarası yetkililerin ilgisizliği nedeniyle kaderine terk edilmiş durumda. Yaz sezonu olmasına rağmen Buzluk Mağarasını ziyarete gelen yerli ve yabancı turistler, ilgisizliği ve bakımsızlığı görünce geri dönüyor. Mağaranın turizme kazandırılmaması ve bakımsızlığı öyle bir seviye de ki ziyarete gelen misafirler buzluk mağarasının dahi içine girmeden büyük bir hayal kırıklığı yaşıyor.

LAF ÇOK, HİZMET YOK

Değişik internet siteleri ve turizm rehberlerinde Elazığ ile ilgili bilgilendirme sayfalarında “görmeden dönmeyin” başlığıyla ilk sırada verilen Harput Buzluk mağarasına gidenler, büyük bir hayal kırıklığı yaşamakla kalmıyor, böylesi bir güzelliğin nasıl kıymetinin bilinmediğine yönelik sitemlerini iletiyorlar. Sıcaklığın gün içerisinde 36 dereceyi aştığı Elazığ'da vatandaşlar eksi 10 derecenin altına düşen mağaraya giderek serinlemek isterken, karşılaştığı manzara hem ilimizin imajına zarar veriyor hem de tarihi mirasımıza sahip çıkmamanın en büyük göstergesi oluyor.

Bu Yıl da Kapalıyız!

GELEN GERİ DÖNÜYOR

Yaklaşık 150 metre uzunluğunda olan Buzluk Mağarası'nın belli bir kısmına kadar girilebiliyor. Mağara girişinden itibaren gelen soğuk hava içeri girenleri serinletirken, belirli bir süreden sonra durulmaz hale geliyor. Sıcaklık rekorunun kırıldığı bu günlerde serinlemek için mağarayı ziyaret edip, mağaranın içine giren vatandaşlar ise kısa sürede etkisini gösteren dondurucu soğuğa dayanamıyor. Bu kadar önemli bir yer ise bu yaz sezonun da çok fazla ilgi görmüyor. Nedeni ise bakımsızlık ve ilgisizlik olarak dikkat çekiyor.

SAHİP ÇIKAN YOK

Böyle bir güzelliğin farklı illerde olması halinde şehre önemli bir tanıtım ve ekonomik kazanç olacağını ifade eden vatandaşlar, bu şehirde ilgili kurumun bu güzelliğe sahip çıkma iradesi ortaya koyamamasının büyük bir sorumsuzluk olduğu gibi büyük bir  beceriksizlik olduğunu dile getiriyorlar.

Elazığ Valiliği, İl Özel İdaresi, turizm konusunda bir türlü talepleri karşılayamayan   İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Vakıflar Bölge Müdürlüğü gibi kurumların bu bölgeyi ıslah edip günlük temizlik yapacak ve  dört-beş aylığına bir güvenlik görevlisi görevlendirecek kaynak ve iradesi gösteremiyorsa, bir vakıf ya da firmaya sponsorluk yöntemiyle de  olsa bu alanın bakım ve temizliğinin verilebileceğini dile getiren vatandaşlar, böylesine bir turizm potansiyelinin korunamamasını yetkililerin duyarsızlığına ve ilgisizliğine  bağlıyorlar.

Bu Yıl da Kapalıyız!

“YAPARSA ŞERİFOĞULLARI YAPAR”

İlk beş yıllık görev süresi içerisinde ilimiz de başta Harput olmak üzere çok sayıda tarihi yapıyı ayağa kaldırarak müze olarak halkımızın hizmetine sunan, cam seyir terası, Balakgazi çevre düzenlemesi ve Hamam Müzesi ile Harput’u yaşanır ve gezilebilir kılan Başkan Şahin Şerifoğulları, ikinci dönem için hazırladığı “Elazığ Vizyonu” projelerinde Buzluk Mağarasına da yer vermişti.

“TARİH VE TURİZMDE ELAZIĞ VİZYONU”

Harput’a bakış açısını; “Tarih ve medeniyet, Elazığ için söylenebilecek en kısa tanımlama. Bizler kadim bir coğrafyanın evlatlarıyız. Bu kadim coğrafyanın evlatları olarak geleceğe dair en büyük sorumluluğumuz sahip olduğumuz değerleri yaşatmak ve geleceğe taşımaktır. Ecdadımızdan bize miras kıymetli hazinemiz olan Harput’umuzu tüm değerleriyle yaşatmak, yaşayan bir şehir olarak geleceğe taşımak noktasında geçtiğimiz 5 yılda çok kıymetli çalışmalara imza attık. UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesinde yer alan Harput’umuzun asıl listeye girmesi yeni dönem de hedefimizdir. Bu hedef doğrultusunda Harput’umuzda bir yandan tarihi değerlerimizin ihyasına yönelik çalışmalarımızı sürdürecek, bir yandan da Harput’umuzu ruhuna uygun yeni değerlerle güçlendireceğiz.” cümleleriyle dile getiren Başkan Şerifoğulları, “Buzluk Mağaraları Rekreasyon ve Rehabilitasyon Projesi”ni hayata geçireceklerini ifade etmişti.

NELER YAPILACAK?

Başkan Şerifoğulları, Buzluk Mağarası için hazırladıkları projeyi kamuoyuna şu cümlelerle tanıtmıştı:

“BUZLUK MAĞARALARI REKREASYON VE REHABİLİTASYON PROJESİ”

Harput’un bir diğer değeri alan Buzluk Mağaralarında da Buzluk Mağaraları Rekreasyon ve Rehabilitasyon Projesi ile de Doğal Sit Alanı olarak tescillenmiş, adeta bir turizm harikası olan Buzluk Mağaramızın yeniden eski cazibesine kavuşmasını sağlayacağız. Bu amaç doğrultusunda da Buzluk Mağarası çevresinde rekreasyon çalışması gerçekleştirerek alanı turizme kazandıracağız.”

Bu Yıl da Kapalıyız!

PROJE BİRİMİ ÇALIŞIYOR

Başta Buzluk Mağarası olmak üzere Harput’la ilgili söz verilen projelerin hayata geçirilmesi amacıyla belediye bünyesinde oluşturulan proje ekibinin çalışmalara başladığı, her bir proje ile ilgili hangi bakanlık, genel müdürlük, FKA, DAP ve AB fonlarından nasıl destekler alınabileceği ile ilgili uzmanların teknik çalışmaları devam ediyor.

SPONSORLUK FORMÜLÜ KULLANILABİLİR

Halkın sıklıkla ziyaret ettiği turizm alanlarında özel firmaların sponsorluklarıyla da hizmet yürütülebileceğini ifade eden vatandaşlar, Harput’ta bulunan Şefik Gül Kültür Evi modelinde olduğu gibi Buzluk Mağarasının da ilimiz ya da il dışında bulunan ve başarılarıyla şehrimizin gururu olmuş köklü ve saygın firmalara teklif götürülerek işletmesi de bu firmalara ait olmak üzere turizme kazandırılabileceğini dile getiriyorlar.