Bu rezaletin hesabı sorulacak mı?

Türkiye'de yaşanan faciaların bir daha yaşanmaması adına herhangi bir ders alınmadığı gibi buna sebebiyet veren sorumlular da cezasız kalıyor. Bolu'daki yangın olayından sonra Hakimiyet Gazetesi olarak ilk kez kamuoyuna duyurduğumuz Elazığ Üniversite Mahallesi Efe Sokak'ta bir binanın akla durgunluk veren yangın merdivenleri, ulusal medyada da geniş yer bulurken olaylara ne kadar ciddi bakıldığının ve insan yaşamına ne kadar değer verildiğinin de göstergesi olurken bu rezalete imza atıp onay veren yetkililerden hesap sorulup sorulmayacağı merak ediliyor.

Bu rezaletin hesabı sorulacak mı?

Bolu’daki yangın felaketiyle birlikte binaların güvenlikleri de gündeme geldi. Bu kapsamda Elazığ’da kameralarımıza yansıyan bir bina ise bu konuda ciddi ihmalleri de gün yüzüne çıkardı. Bolu Kartalkaya Kayak Merkezi'ndeki 12 katlı Grand Kartal Otel'de saat 03.30 sıralarında çıkan yangın faciaya dönüşmüş ve yangın nedeniyle 78 kişi hayatını kaybetmişti.

TÜRKİYE’NİN EN KÖTÜ ALIŞKANLIĞI ÖNLEMSİZLİK

Özellikle Bolu’da yaşanan yangın olayı bir kez daha gösterdi ki hem ülkedeki yetkililer hem de vatandaşlar oldukça acı reçetelere neden olan bir duruma alışmış durumda. Bana bir şey olmaz, en kötü ne olabilir gibi yaklaşımlarla ihmal ettiğimiz güvenlik önlemleri tıpkı Bolu’daki gibi bir faciaya dönüşebiliyor. Basit bir kıvılcımla çıkan yangın onlarca ailenin yok olmasına sebep olabiliyor. Bolu’da zorunlu olduğu halde bulunmayan yangın söndürücüler, yangın merdiveninin olmayışı rahatlıkla kurtulabilecek bir yangından tam 78 canın yitirilmesine neden oldu. Yaşanan bu facianın ardından binaların olası yangınlara karşı ne kadar güvenli olduğu sorusunu yeniden akıllara getirdi.

Bu rezaletin hesabı sorulacak mı?

DENETİMSİZLİKLE GELEN ÖLÜM

Geceliği binlerce lira olan otellerle birlikte, aynı anda yüzlerce ve binlerce insanın konakladığı hastaneler, yurtlar, iş yerleri ve okullar gibi alanların yangın konusunda da baştan sona bir denetim ve yaptırım mekanizmasına tabi tutulması artık şart.

ELAZIĞ’DA ŞAŞIRTAN YAPI

Bu kapsamda Elazığ’da Hakimiyet Haber servisimize ulaşan bir görüntü ise hayrete düşürecek cinsten. Üniversite Mahallesi Efe Sokak’ta bulunan bir binada yer alan yangın merdiveninin ne girişinin ne de çıkışının olduğu, binadan yangın merdivenine ulaşmanın mümkün olmadığını, yangın merdiveninin ise sırf iskân raporu almak adına kullanma fonksiyonu ve hayat kurtarma yerine şeklen yapıldığını gösterdi. 

ONAYI KİM VERDİ?

2011 yılında inşa edilen ve denetimleri yerinde yapılarak yapı kullanma izni verilen binaya hangi teknik görevli ya da görevlilerin imza atıp onay verdiği merak ediliyor. İlimizde bu tarz işlevsiz ve sırf göstermelik yangın merdiveni bulunan bina sayısının oldukça fazla olduğu düşünülerse ne kadar güvende olduğumuz gerçeğiyle yüzleşmiş olacağız.

Bu rezaletin hesabı sorulacak mı?

ELAZIĞ VALİSİ HAREKETE GEÇECEK Mİ?

Kamuoyuna net bir şekilde sunduğumuz bu binayla ilgili iskân raporunu imzalayan ve buna onay veren kişi ve kurumlar hakkında herhangi bir işlem yapılıp yapılmayacağı merak konusu oldu.

Medyada çıkan bu tür olumsuz haberleri ihbar kabul eden ve hemen harekete geçen Elazığ Valisi Numan Hatipoğlu’nun bu konuda da ilgili kurumları harekete geçirmesi ve bu işlemde imza ve onayı bulunan görevliler hakkında yasal işlem başlatması bekleniyor.

TÜM BİNALAR İNCELENMELİ

Bu konudaki tavizlerin yeni mağduriyet ve can kayıplarına yol açabileceğini ifade deden vatandaşlar, ilgili kurumların; sadece yeni yapılarda değil, yangın merdiveni olan tüm binaları mevzuata uygunluk yönünden incelemesi gerektiğini dile getirdiler.

YAPILAR YÖNETMELİĞE UYGUN OLMALI

Vatandaşlar, Bolu’daki yangına benzer faciaların yaşanmaması adına belediyelerin bu gibi yangın merdivenlerine onay veren iskân görevlileri hakkında yasal işlem başlatmaları, bu şekilde olan merdivenlerin acilen yönetmeliklere uygun olarak düzenlenmesini talep ediyorlar. 

Bu rezaletin hesabı sorulacak mı?

BELEDİYE YENİ BİRİM KURDU 

Elazığ Belediyesi’nin binaların yangın karşısında güvenli olmalarına yönelik çalışma başlattığı ve itfaiye Müdürlüğü bünyesinde inşaat mühendisleri ve teknik elemanlardan oluşan yeni bir birim oluşturduğu öğrenilirken vatandaşlar, hem iskân aşamasında hem de sonrasında denetimlerin özenle yapılması ve en küçük bir hata ve eksiğe geçit verilmemesi yanında sonraki yıllarda da denetimlerin artırılmasını talep ediyorlar.

İŞTE YANGIN MERDİVENİ YÖNETMELİĞİ 

Bir yapıda kullanılan ortak merdivenlerden yangın ve diğer acil durumlar oluştuğunda kullanılabilecek özellikte olanlarına yangın merdiveni veya kaçış merdiveni denilmektedir. Yangın merdivenleri diğer kaçış yollarıyla bütünleşik durumda olan bir yapıdadır. Örneğin yangın merdivenleri koridorların sonunda bulunan yangın çıkış kapılarıyla birleşmiştir ve koridor çıkışının yangın merdiveniyle birleşimi zorunlu bir birliktelik oluşturmaktadır. Yangın merdivenlerinin yapımı yasalarla zorunlu kılınmış ve yangın merdiveni yönetmeliğine bağlı bazı kurallarla kurulmaktadır.

Bu rezaletin hesabı sorulacak mı?

Yangın Merdiveni Yönetmeliklerinde Acil Çıkış;

1-) Yapılan bütün yapılarda en az 2 adet yangın çıkışı bulunması zorunludur.
2-) Kişi sayısı 500’ü geçen yapılarda en az 3, 1000 kişiyi geçen yapılarda ise en az 4 yangın çıkışı bulunmak zorundadır.
3-) Yangın merdiveni kapılarının birbirinden olabildiğince uzak olması gerekmektedir.
Yağmurlama sistemi bulunmayan binada yangın merdivenleri arasındaki mesafe diyagonal mesafenin yarısından, yağmurlama sistemi bulunan binalarda ise diyagonal mesafenin 3de 1’inden az olmamalıdır.
4-) Binada yangın hangi bölümde çıkarsa çıksın binada bulunan herkesin yangından kurtulması için yangın merdiveni yönetmeliği gereği kaçış yolları ve yangın merdivenleri birbirine alternatif oluşturacak şekilde dizilmelidir.
5-) Yangın merdivenleri giriş kotundan çıkış kotuna kadar süreklilik göstererek insanların güvenli şekilde naklini gerçekleştirmelidir.
6-) Bodrum kar ve yüksek binalarda korunumlu bir güvenlik holünden geçilerek yangın merdivenlerine ulaşılabilmelidir.

Yangın Merdiveni Yönetmeliğinde Kaçış Merdivenleri;

1-) Bir binada bulunan toplam kaçış merdivenlerinden en az yarsı doğrudan bina dışına açılmak zorundadır.
2-) Kaçış merdivenlerinin döşeme düzeylerinde 17 basamaktan çok olmamak ve 4 basamaktan az olmamak şartıyla sahanlıklar düzenlenebilir.
3-) Yangın merdivenini sahanlığı genişlik ve uzunluk olarak merdiven basamaklarının genişliğinden az olmamalıdır.
4-) Yangın (Kaçış) Merdivenlerinin basamakları kaymayı engelleyen malzemelerden yapımladır.
5-) Kaçış merdivenlerinin baş kurtarma mesafesi yangın merdiveni yönetmeliklerine göre basamak üzerinden itibaren 2,1 metre olmalıdır.
6-) Kaçış merdivenlerinde basamakların yükseklikleri 17,5 cm’den fazla olamaz.
7-) Kaçış merdivenlerinin basamaklarının genişliği 25 cm’den az olamaz. (25 cm sadece eski tip sıkışık ve bir katta oturan kişi sayısının 25’den az olduğu durumlarda geçerlidir.)
8-) Yangın merdivenlerinde basamakta bulunan kova hattı genişliği 12,5 cm’den az olmamalıdır. Sadece bazı eski konutlarda 10 cm’e kadar izin verilebilmektedir.
9-) Yangın merdivenlerinin bulundukları bölgelere yoğun çelik varlığından dolayı mekanik ve elektrik tesisat kurulumu yapılamaz.

Yangın Merdiveni Yönetmeliğinde Kaçış Rampaları;

1-) Yangın merdivenlerinin kova hattında konutlarda basamak genişliği 10 cm’den diğer yapılarda ise 12,5 cm’den az olmamalıdır.
2-) Kaçış rampaları bazı ayrıntılara göre yapıldığında yangın merdiveni olarak kullanılabilmektedir.
3-) Kaçış rampalarındaki eğim ’dan dik olmamalıdır.
4-) Bütün kaçış rampalarının başlangıç, bitiş ve ara düzlüklerinde sahanlıkların bulunması zorunludur.
5-) Kaçış rampaları yangın merdiveni yönetmeliğine uyumlu şekilde yangın merdivenleri gibi havalandırılmalıdır.
6-) Kaçış rampalarında kaymayı engelleyen kaplamalar kullanılmalıdır.