Bu Neyin Zammı?
Pandemi sürecinin bir yansıması olarak üretim ve tedarik zincirinde yaşanan sorunlar, hammaddeye ulaşma ve döviz kurunda yaşanan artışlar sebebiyle inşaat malzemelerine gelen zamlara ilave olarak yapı denetim ücretlerine gelen yüzde 80'lik zam, sektörü durma noktasına getirdi.
Son bir yıl içinde inşaat malzemelerine gelen zamlar ile oluşan maliyet artışlarına yapı denetim firma hizmetlerine yapılan yüzde 80 zamlar da eklenince sıkıntılı günler yaşayan müteahhitlik sektörü durma noktasına geldi.
Pandemi döneminde hammadde ve yapı malzemelerine ulaşma noktasında sıkıntı yaşayan inşaat sektörü, son altı ay içinde; demir, çimento, beton, seramik ve cam başta olmak üzere inşaat malzemelerine yüzde 400 ile yüzde 500 arasında değişen oranlarda zamlanması, sektöre büyük darbe vurdu.
YAPI DENETİME ÖZEL İMTİYAZ
Ülkemiz ve şehir ekonomisinin lokomotif sektörlerinden birisi olan ve istihdamına önemli katkı sunan inşaat sektörü, yapılan son zamlarla birlikte durma noktasına gelirken, geçtiğimiz yıl yüzde 25 artış yapılan yapı denetim fiyatlarına yüzde 80 zam yapılması tepkiyle karşılandı.
BAKANLIK KİMİN YANINDA?
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yapı denetim ücretlerine 2011 yılında yüzde 25 olarak yansıyan zam, 2022 yılında yüzde 80 olarak kararlaştırıldı.
İnşaat malzemelerine gelen aşırı zamların ardından sektöre bir darbe de bakanlıktan geldi. Arsa payı, İnşaat yapı malzemeleri ile işçiliğe gelen zamlarla aşırı şekilde artan konut fiyatlarına ilave bir zammı getirecek olan yapı denetim ücretlerinin yüzde 80 artışının yükünü de yine vatandaş çekecek.
Birçok üründe yaşanan zamların ardından Bakanlığın, yapı denetim firmalarına yönelik yüzde 80 zam açıklaması ile vatandaşın yanında olmak yerine, yakıt ve personel dışında herhangi bir gideri olmayan yapı denetim firmalarının yanında yer alması şaşkınlıkla karşılandı.
BİRİM FİYATLARINA YÜZDE 50, YAPI DENETİME YÜZDE 80
Bakanlığın; kamudan yapım işi alan firmalara yönelik yapı birim fiyatlarına 2022 yılında verilen artış yüzde 50 civarındayken, zaten oldukça yüksek olan yapı denetim fiyatlarında yüzde 80 oranında artış yapılmasının anlaşılabilir bir gerekçesi olmadığını ifade eden sektör temsilcileri, bu kararı alan yetkililerin hangi amaçlara hizmet ettiklerini anlamadıklarını dile getirdiler.
YAPI DENETİMLERE ÇIKAR MI SAĞLANIYOR?
İnşaatta sigorta, proje, defterdarlık ve ruhsat harçlarının geçmişten bu güne Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın birim fiyatları üzerinden hesaplandığını belirten sektör temsilcileri, yapı denetim fiyatlarının belirlenmesinde farklı birim fiyattan hesaplanarak yüksek bedeller oluşmasına kapı aralamanın yanlış olmakla birlikte bu firmalara haksız kazanç sağlandığını ifade ediyorlar.
ADALET BUNUN NERESİNDE?
Yapı denetim firmalarına ödenen ücretlerin adalet ve hakkaniyetten uzak olduğuna dikkat çeken sektör temsilcileri, şehrin cazibe merkezi konumundaki 1.5 milyona satılan bir konut ile bu bedelin beşte birine satılan konut için aynı hesaplamaların yapıldığını, bu hesaplamalar yapılırken, inşaatın bulunduğu mevkiinin emlak değeri üzerinden hesaplama yapılması gerektiğini dile getiriyorlar.
KİRA FİYATLARINI DA ETKİLİYOR
İnşaat maliyetlerinin artışlarına sürekli dikkat çektiklerini belirten sektör temsilcileri, gelinen noktada sadece konutların satış fiyatlarında değil, kiralık dairelerin fiyatlarının da arttığını dile getirerek şunları ifade ediyorlar.
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN MÜDAHALE ETMELİ
Çevre, şehircilik ve İklim değişikliği Bakanlığının haksız, adaletsiz ve yanlış uygulamalarının TOKİ’den ev alan vatandaşlar yanında, konut üreten inşaat sektörünü de ciddi zararlar verdiğine dikkat çeken uzmanlar, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu konu hakkında sektör temsilcilerinden bilgi alarak sorunu çözmesini beklediklerini dile getiriyorlar.