Bu Nasıl Sistem?

Özel Haber: Elazığ Mustafapaşa Mahallesi Muhtarı Yusuf ÇAKMAK, 24 ocak depreminden bugüne kadar yapılan çalışmaları Hakimiyet'e anlattı. Muhtar ÇAKMAK, yanlış uygulamalar sebebiyle 'kimisi mendili almış oynuyor, kimisi gözyaşlarını siliyor' diyerek durumu özetlerken, 'bu nasıl sistem?' diyerek sitemini ortaya koyuyor.

Bu Nasıl Sistem?

24 Ocak depreminde en büyük hasarı alan ve can kayıplarımızın en fazla olduğu mahallelerden biri olan Mustafapaşa’da yaşanan son gelişmeleri Muhtar Yusuf Çakmak’a sorduk. 

Kendisi de bir depremzede olan ve karma kurada evi kendi mahallesinde değil  Yemişlik Bölgesi’nde çıkan ÇAKMAK, muhtarı olduğu mahalleyi, mahallesine en uzak bölgeden yönetmek zorunda kalacak. Karma kuraları, yapılan konutlardaki denetimsizliği, kura çekimleri sonucunda oluşan adaletsizliği de muhabirlerimize anlatan Muhtar Çakmak, ‘Bu nasıl sistem?’ diye sitem ediyor. 

ÇARESİZ KALDIK
24 Ocak depreminden sonra muhtarların tek başlarına mücadele verdiklerini aktaran Mustafapaşa Mahallesi Muhtarı Yusuf Çakmak, şunları söyledi: “Vatandaşa karşı biz çaresiz kaldık. Bizi tuttular vatandaşın kucağına attılar, herkes geri çekildi. Biz gittik İzmir depremini de gördük, öyle bir sistem vardı ki orada durumun muhtarla hiç alakası yoktu. Sadece gelen vatandaşı yönlendiriyorlardı, masaları kurmuşlardı ve direkt vatandaşa bilgi veriyorlardı. Ben burada 8-9 ay internet alamadım, halen daha altyapı hizmeti yok. Düşünün gelen bilgileri faksla aldım, öyle bir sistemdi. Gelen tepemize vurdu gitti ama kimse yoktu.”

ÇÖZÜM YOK!
Mustafapaşa ve Rüstempaşa mahallelerinde büyük bir yıkım ve büyük bir göç olduğunu belirten Muhtar Çakmak, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “İçişleri Bakanlığı’na, ‘jandarma sokağa insin’ dediğim zaman beni fırçalamıştı, ‘Sen ne diyorsun’ diye. Ama tabi o da bilmiyordu, sonra farkına vardılar ve takviye birliklerin Elazığ’a gelmesiyle ortam düzeldi. Peki bu durum düzelir mi? İki yıla kadar Mustafapaşa, Rüstempaşa düzelmez. Gerçekten düzelmez çünkü büyük bir yıkım var, büyük bir göç var Mustafapaşa’da. Adamın 140-150 metre evi vardı, getirmişler adama 75 metre ev vermişler ve engelli olduğu halde. Bunu defalarca söylediğimiz halde, İçişleri Bakanı’mıza dosya halinde de verdiğimiz halde maalesef geliyoruz hiç kimse yok. Yani biraz önce de söylediğimiz halde bazısı mendili almış oynuyor, bazısı mendili almış gözyaşını siliyor. Ama maalesef çözüm var mı, Çözüm yok.”

BAKANLAR GİTTİ SÜREÇLER UZADI
Depremin ardından bakanların ilimizde bulunduğu süre zarfında sorunların çözüldüğünü ancak bakanlar gittikten sonra muhtarların yalnız kaldığını aktaran Muhtar Yusuf Çakmak, Vali Ömer Toraman’ın Elazığ’a gelmesiyle süreçlerin yeniden hızlandığını belirterek şunları kaydetti: “Bakanlar 55 gün burada kaldığı zaman sorunlar çözülüyordu. Bakanlar gittikten sonra işler uzadı. Kimse gelmedi, kimse ilgilenmedi ve kimse bakmadı. Bizi vatandaşın kucağına attılar. Bu evlerin nasıl olduğuna bakmak için kimse gelmedi. Bizim yanımızda duran kimse yok. Burada beni dövdüler ve darp ettiler ama kimse sormaya gelmedi. En büyük zorluğu çeken benim. Rüstempaşa ve Mustafapaşa gerçekten sahipsiz. Ama Sayın Vali yeni gelmesine rağmen ilk gün Mustafapaşa’ya ayak bastı. Ben buradan ona teşekkür ederim. Geldi hemen halkın ve inşaatların içine girdi. Keşke deprem zamanı bu vali olsaydı. Bu sorunlar da çözülürdü. Bu saatten sonra burayı yıkar mı yıkmaz, çözüm üretiyor mu, üretiyor.”

“ELİMİZDE OLSA 2+1 KONUTLARI YAPTIRMAZDIK”
Konut planlamalarının yapıldığı dönemde süreç muhtarların elinde olsaydı 2+1 ev yapılmasına müsaade edilmezdi diyen Muhtar Çakmak, “Kendi elimde olsaydı 2+1 olarak binaları bırakmazdık. En azından burayı 5 kat veya 8 kat yaptırırdık, vatandaşın mağduriyeti giderilirdi. 3+1 olsaydı bu evler kimsenin sesi çıkmazdı. Millet ne tepki gösterirdi  ne beddua ederdi ama maalesef 5 kat yaptılar ve 800 küsur 2+1 var. Bunları da dayatma yaptılar ve ister al, ister alma dediler” şeklinde konuştu. 

“BÖYLE KANUN OLMAZ”
Mustafapaşa mahallesi 3. Etapta çekilen kuralarla ilgili bilgiler de veren Muhtar Çakmak, şunları söyledi: “30 yıldır bu mahallede yaşamaktayım. 24 Ocak depreminde en fazla hasarın oluştuğu ve can kayıplarının yaşandığı bir mahalle. Büyük bir yara aldık ama maalesef kimse yok, tek başımızayız. Ben Mustafapaşa Mahallesi muhtarı olarak kendimden örnek vereyim düşünün benim evim, Yemişlik bölgesinde yapılan konutlarda çıktı. Bir muhtar, Yemişlik bölgesinde oturacak Mustapaşa’da muhtarlık yapacak. Nasıl olacak bu? Bu durumu bakanlarımıza, genel müdürlerimize, daire başkanlarına, valimize, milletvekillerine söyledik ama ne yazık ki sözümüz geçmedi.”

“İŞÇİLİK SIFIR”
Mustafapaşa Mahallesi ile ilgili son durumu özetleyen Mahalle Muhtarı Yusuf Çakmak, evlerin kaba inşaatının sağlam olduğunu ancak ince işçiliğin kötü olduğunu belirerek son olarak şunları söyledi: “Mahallemizde 3 adet cami vardı, 2 tanesi deprem nedeniyle yıkıldı. Şu anda 2 adet cami yapılıyor, biri bitmek üzere. Diğer camimizin de temeli yeni atıldı. Yine mahallemizde 4 tane okulumuz var. Okullarımızdaki tadilatlar devam ediyor. İnşallah yakın zamanda bitirirler ve öğrencilerimiz okullarına devam eder. Altyapıyla ilgili birçok sıkıntımız var. Şu anda yapılan konutlarda internetimiz yok ve öğrencilerimiz mağdur oluyor. Bunu tüm yetkililere bildirdik ama maalesef tamam deniliyor ama ortada bir şey yok. Yeni valimizden Allah razı olsun süreçleri hızlandırdı ve her sorunu takip ediyor. 12 bin seçmenimiz ve yaklaşık 25-30 bin nüfusumuz vardı. Deprem olduktan sonra mahallemizin yüzde 60’ı gitti. Halen daha yıkımlar devam ediyor. Yapılan konutlardan sonra bir daha bu nüfusu yakalar mıyız bilmiyorum. Yaklaşık 180-200 arası hane Zafran’a gitti. En az 200 hane evlerinin ücretini alarak çıktı. 12 bin seçmeni bence bir daha bulmaz. Evlerin kaba inşaatı sağlam ancak ince inşaatı sıfır. En basit örneği dükkanların kapıları dışarıya açılıyor. Bu nasıl bir sistemdir, nasıl bir denetlemedir bilmiyoruz. İnce işçilik sıfır ama betonuyla demiri çok iyi. Böyle bir sistem yok.”