Bu mu Başarı?

Doğu Anadolu Bölgesi'nde sosyal, kültürel, tarımsal ve üretime yönelik projelere destek sağlayan DAP Başkanlığı'ndan aslan payını Erzurum Alırken Elazığ, Ardahan ili ile aynı oranda ve çok geride kaldı!

Bu mu Başarı?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Valilik makamında yapılan bir törenle ilimiz kurumlarının DAP Başkanlığı tarafından kaç projeye destek verdiği açıklandı.

Yapılan törende ilimiz için çok büyük bir başarı olarak sunulan ve sosyal medya ve basına servis edilen kısa reklam videosu ile halka duyurulan faaliyetin, aslında çok büyük bir başarı olmadığı ortaya çıktı.

Basına servis edilen haber metninde; “Elazığ Valiliği ile Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından hazırlanan 10 proje, Doğu Anadolu Projesi (DAP) Bölge Kalkınma İdaresi tarafından kabul edildi. 2021 yılı Bitkisel Üretim ve Hayvancılık Altyapısını Geliştirme projeleri kapsamında onaylanan projelerle 654 üreticiye 3.5 buçuk milyon TL hibe desteği verileceği kaydedildi.” ifadeleri kullanıldı.

DİĞER KURUMLAR YOK SAYILDI
Doğu Anadolu Bölgesinin kalkınmasının hızlandırılması amacıyla ilgili kurum ve kuruluşların proje ve faaliyetlerinin uyum ve bütünlük içinde yürütülmesini sağlayacak eylem planları hazırlayan ve kurumlardan gelen projeleri maddi olarak destekleyen,  bunların uygulanmasını koordine eden, izleyen ve değerlendiren bir kurum olan DAP idaresine başka yerel yönetimler olarak hemen her kurum  müracaat etmekte ve sundukları projelerin onaylanması halinde destekler verilmekte.
Her ne kadar valilik tarafından servis edilen haberde 10 adet projenin kabul edildiği ifade edilse de aslında 14 proje kabul edildi ve destek programına alındı.
Kabul edilen projeler arasında yer alan 10 proje,  genelde süt soğuk zincir ve bitkisel yem üretimlerine dayalı klasik ve bilindik projeler. 

4 PROJE GÖRMEZDEN GELİNDİ
10 projenin kabul edildiği açıklamasına rağmen DAP İdaresinin resmi sitesinde Elâzığ’da 14 projenin kabul edildiği açıklanmıştı.

10 projeyle birlikte;  Elazığ Belediyesi’nin dev ve önemli bir projesi olan Engelsiz Yaşam Merkezi Projesi, Fırat Üniversitesi Hayvan Hastanesi Modernizasyon Projesi, Elazığ Ağın Kaymakamlığı Ağın Okuyor Projesi ile  Elazığ İl Özel İdaresi Elazığ Merkez Karşıbağ Köyü Sulama projesi yok sayılarak sadece Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nün projeleri de kabul edilmiş ve destekleme programına alınmıştı.

Diğer kurumların çok önemli projelerini görmezden gelerek sadece bir müdürlüğe ait projelerin kabul edilmesi toplantısının valilikte yapılmasına rağmen diğer kurumlardan temsilci çağrılmaması, bir kurumu öne çıkarma çalışması olarak görüldü ve bu valilik binasında yapıldı. 

ELAZIĞ ÇOK GERİLERDE
Her ne kadar basın açıklamasında 10 projenin kabul edildiği, diğer kurumlara ait projelerden söz edilmese  de DAP Başkanlığı,  Elazığ’dan  giden 14 projeye destek verdi.

Ancak bu sayı,  Elazığ’ın kalkınması ve ilerlemesi yönünden oldukça az ve yetersiz görüldü. Diğer illerin aldıkları desteklere göre oldukça geride kalan Elazığ’ın bu konuda sınıfta kaldığı görülüyor.

İŞTE PROJE DESTEKLERİ:
DAP idaresinden Erzurum 38 projeye destek alırken Elazığ sadece 14’te kaldı.
İşte illere göre desteklenen proje sayısı:
Erzurum:38 
Van:22 
Erzincan:19 
Sivas:16 
Malatya:15 
Elazığ:14 
Ardahan:13 
Tunceli:13 
Kars:12 
Muş:11 
Ağrı:9 
Bingöl:8 
Hakkari:8 
Iğdır:7 
Bitlis:6

BAŞARI MI BAŞARISIZLIK  MI?
Tabloya göre Erzincan’ın bile gerisinde kalan ilimizin durumu hiç iç açısı değil. Kabul gören 10 proje, tarımsal üretimde yapılan küçük çaplı projeler olarak düşünülürse, DAP desteklerinden faydalanmak konusunda kurumların yeterli ve ciddi çalışma yapmadıkları ortaya çıkıyor.

Tanıtımı yapılan on proje için hazırlanan ve oldukça yüklü bedeller ödenerek yapılan sosyal medya videolarıyla süslenmeye ve büyük bir başarı olarak gösterilmeye çalışılan proje desteklerinin, şehrin ekonomik ve sosyal yaşamında daha çok katkı sağlayacak projeler olması ve bunun için vilayet makamının tüm kurumları, proje hazırlama konusunda uyarması gerekiyor.