Bu İttifaklar Bizi Açmaz

Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan,  Davutoğlu'na Sunduğu Ve 'Henüz Erken' Cevabını Aldığı 'Üçüncü İtifak' İçin Elazığ'da Umutlu Konuştu

Bu İttifaklar Bizi Açmaz

Anadolu gezileri kapsamında Cumartesi günü Muş ilinde toplantılara katılan, aynı akşam Karakoçan ilçe başkanlığı hizmet binasının açılışına katılan Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, pazar gününü ilimizde geçirdi.

Basın mensuplarıyla bir araya gelen ve soruları cevaplandıran Fatih Erbakan, üçüncü ittifakın sinyallerini verdi.

ERBAKAN: “SEÇMEN BİZİ MEVCUT İTTİFAKLARA YAKIŞTIRMIYOR
Hem kendi parti tabanının hem de seçmenin partilerini mevcut ittifaklara yakıştırmadığını  ifade eden Erbakan, bu gerçeği verdiği şu örnekle ortaya koydu:

“Türkiye’nin dört bir yanını geziyoruz. Bir dükkâna giriyoruz, 'Biz sizi takip ediyoruz ama Cumhur İttifakı'nda yer alırsanız o zaman oy vermeyiz, bir daha da buraya gelmeyin' diyorlar. Yandaki dükkân da diyor ki 'Millet İttifakı'na giderseniz o zaman buraya gelmeyin.' Seçmen bizi bu ittifaklarda görmek istemiyor.

“İTTİFAKLAR BEKLENTİLERE CEVAP VEREMİYOR”
 Bu durumun her iki mevcut ittifakın da halkın beklentisine cevap vermediğini ortaya koyduğuna dikkat çeken Erbakan, halkın kendi düşüncelerini savunan bir ittifak arayışı içinde olduğunu ifade etti.

“KARARSIZLAR YÜZDE 20’YE ULAŞTI”
Halkın gelinen noktadan ve ittifaklardan memnuniyetsizliğinin  en önemli göstergesinin kararsızların oranı olduğunu ifade eden Erbakan; “Türkiye’de yapılan araştırmalarda Türkiye’de seçmenin yüzde 20’den fazlasının kararsızlar hanesinde olduğunu gösteriyor. Aslında yeni bir ittifak beklentisinin olduğunu gösteriyor. Bizim parti olarak yaptığımız çalışmalarda şahit olduğumuz da bizi herhangi bir ittifaka yakıştırmıyorlar” ifadelerini kullandı.

“İTTİFAKLAR KONUSUNDA KIRMIZI ÇİZGİMİZ YOK”
Kendi gönüllerinde, seçimlere kendi partileri ve kendi isimleriyle girmek yattığını ve bunun için tüm ülkeyi adım adım gezerek teşkilatları güçlendirdiklerini ifade eden Erbakan, “Aslında şu anda gönlümüzde yatan asıl isteğimiz budur. 'Öyleyse daha çok çalışalım, daha da teşkilatımızı güçlendirelim. Bu tabii ki 'hiçbir şekilde ittifak yapmayacağız' deyip, kırmızı çizgi çekmek anlamına gelmiyor. Seçime yakın dönemde, 3-6 ay kala yeni kombinasyonların, yeni ittifaklar, alternatiflerin çıkması mümkün. Yeni partiler kuruluyor. Mevcut ittifaklarda değişiklikler olması mümkün. Bu tabloyu o zaman değerlendirip, teşkilatlarımızla istişare yapıp bir karar verilecektir. Şu anda seçime 1,5 sene kala dereyi görmeden paçayı sıvamak manasına gelir. Asıl hedefimiz, gönlümüzde yatan hiçbir ittifakta yer almadan kendimizin girmesidir. Hem partimiz hem de ülkemiz için hayırlı kararlar almayı nasip eder inşallah” diye konuştu.

ERBAKAN’DAN DAVUTOĞU’NA İTTİFAK TEKLİFİ
Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan’ın parti tabanı ve kararsız seçmenlerin “her iki ittifakta da yer almayın” teklif ve temennisi karşılık bulmuş olacak ki bu konuda adım attığı ve üçüncü ittifak konusunda birtakım görüşmeler yaptığı ortaya çıktı

DAVUTOĞLU: “HENÜZ ERKEN”
Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan ile görüşmelerinin detaylarını anlattı. Erbakan'ın kendilerine "Üçüncü İttifak" teklifiyle geldiğini belirten Davutoğlu, "Şu anda bizim yapmamız gereken bir vizyon ortaya koymak, milletin önüne güçlü bir alternatif vizyonu ortaya koymak lazım. İkinci, üçüncü ittifakları konuşmak için erken" dedi.
Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Haber Türk TV'de katıldığı canlı yayında "Üçüncü ittifak" sorularını yanıtladı.

DAVUTOĞLU: "TALEP ERBAKAN’DAN GELDİ” 
Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan'ın üçüncü ittifak talebi olduğunu belirten Davutoğlu, "Seçim ufukta görünene kadar ilkeler bazında herkesin herkesle görüşmesi lazım. Sayın Fatih Erbakan'la görüştüğümüzde üçüncü ittifakı konuştuk, bu benim talebim değildi. Farklı görüşler ortaya atıldı. Şu anda bizim yapmamız gereken bir vizyon ortaya koymak, milletin önüne güçlü bir alternatif vizyonu ortaya koymak lazım" dedi.

" KONUŞMAK İÇİN ERKEN"
İttifakların konuşulması için erken olduğunu anlatan Davutoğlu, "İkinci, üçüncü ittifakları konuşmak için erken. Siyasal mühendislik yerine, vizyon koymak lazım. Şu anda bizim partimizde gurur duyduğum, ümit beslediğim çok önemli süreç yaşıyoruz. Türkiye'de yeni bir çift kutup oluşturulmaya çalışıyor. 21. yüzyılın konseptlerini, kavramlarını zihinlerimizden çıkarmak zorundayız" ifadelerini kullandı.

İYİ PARTİ VE SAADET KATILIR MI?
Davutoğlu ve Fatih Erbakan’ın temellerini attığı ve “henüz erken” olduğu gerekçesi ile adım atmadıkları üçüncü ittifak konusunda İyi Parti ve Saadet Partisi’nin kafalarının da karışık olduğu iddia ediliyor.
CHP ile çok da uyum sağlayamayan, HDP ile dolaylı bağlantı ve destek iddialarından bir türlü kurtulamayan İYİ Parti’de “sağ cenahta üçüncü bir ittifakta yer alalım” düşüncesi muhafazakar kanatta destek bulurken, kendisini şimdiden başbakan ilan eden Meral Akşener ve üst düzey yönetimde karşılık bulmuyor.

Saadet Partisi’nin de içinde Fatih Erbakan’ın olduğu bir ittifakta yer alması mümkün görünmüyor. Mahkeme kararı ve icra ile Saadet Partisi Genel Merkezini boşaltan ve bu konuda eski dava arkadaşları tarafından “ümmetin parasıyla alınan mülklere el koydu” ithamıyla eleştirilen Fatih Erbakan’ın bulunduğu bir ittifakta Saadet’in var olması çok mümkün gözükmüyor.

BABACAN, MİLLET İTTİFAKI’NA YAKIN
Üçüncü bir ittifak için ismi geçen partilerden biri de Babacan’ın Genel Başkan Yardımcısı olduğu Deva Partisi. Babacan’ın da Davutoğlu ile aynı ittifakta yer almak istemeyeceği, bunun yerine; alacağı milletvekili kontenjanı ve ekonomiden sorumlu Başkan Yardımcılığı ya da bakan sözü karşılığı Millet İttifakında yer alacağı iddia ediliyor.