Bu İşe Girebilmek İçin Eskiden Torpil Gerekiyordu, Şimdi Eleman Bulamıyorlar!
Elazığ Terziler, Gömlekçiler ve Şapkacılar Odası Başkanı Erdem Özatlı mesleklerine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.
Elazığ Terziler, Gömlekçiler ve Şapkacılar Odası Başkanı Erdem Özatlı mesleki olarak yaşadıkları sorunlar ile ilgili gazetemize özel açıklamalarda bulundu. Kira ve Bağ-Kur prim artışlarından dert yanan başkan Özatlı “Terzilerin büyük bölümünün kira, Bağ-Kur prim borcu sıkıntımız var. Terzilerimizin büyük bir çoğunluğu tamirat yapıyor ve hepsi bu konudan şikayetçiler. Dükkan kiraları en az % 50 artmış yüzde 100 kirası artanda var. Eskiden 700’ü aşkın üyemiz vardı. Şuan odamıza kayıtlı 284 üye var. Eski terzilerin hepsi ısmarlama çalışır takım elbise dikerdi. Bay ve kadın terzilerimizin Çoğunlukla tamirat yapıyorlar. Sipariş usulü çok az çalışılıyor. KOSGEB tarafından verilen hibe kredilerden sonra kadın terzi sayımız bir hayli arttı. Başta makine, ütü olmak üzere işyerinin birçok ihtiyacını hibe kredi sayesinde karşıladılar.
BÖLGEMİZE ÖZEL BAĞ-KUR, SGK PRİMİ BELİRLENEBİLİR
İş yükünün en az olduğu Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde esnafa Bağ-Kur prim desteği verilmesi gerektiğini kaydeden Özatlı “ Bugün ödediğimiz prim ücretlerinde indirime gidilse işyerinde çalıştırılan eleman sayısında artış olur yoksa da eleman alıp çalıştırır. Prim yüksek olunca esnaf mümkün olduğunca tek başına çalışıyor.
EN BÜYÜK SORUN YETİŞTİRECEK ELEMAN BULAMAMAK
En büyük sıkıntılarının alttan gelen eleman olmayışından yakındıklarını dile getiren Özatlı “ Çırak bulamıyoruz. Ben 1974 yılında terzi çırağı olarak başladığımda torpille başlamıştım. Hem okula gidiyordum. Hem de bir terzinin yanında çıraklığa gidiyordum. Bir sanat öğrenmek istiyorsanız tanıdığınız usta yoksa bir yere çırak olarak girmeniz çok zordu. O kadar talep fazlaydı. O günkü şartlar öyleydi. Şuan ise yanımızda çalışacak çırak bulamıyoruz. Meslek öğrenmek yerine çıraklıktan daha iyi kazandığı için garsonluk yapıyor ya da farklı bir işte yevmiye ile çalışıyor. Her şey paraya döndü. Kimse sanata önem vermiyor. Talep olmayınca Kimse alttan eleman yetiştiremiyor. Çırak ve kalfa yok.
PANDEMİ İYİ BİR FIRSATTI DEĞERLENDİREMEDİK
Pandemi süresince yeni bir meslek öğrenmek adına öğrenciler için önemli bir fırsatın değerlendiremediğini belirten Özatlı “ O dönemi bir sanatkarın yanında geçirseydi bir sanatı olmuş olurdu. Yine okuluna gitsindi. Çok güzel ve büyük bir fırsattı yeni nesilin bir sanat öğrenmesi adına maalesef değerlendiremedik. Çocuklarımız evde hapis oldular. Bilgisayara, cep telefonuna, internete teslim oldular.
TERZİLİK HEP VAR OLACAK
Terzilik mesleğinin öldü sözüne katılmadığını söyleyen başkan Özatlı “ Terzilik var olan bir ihtiyaçtır. İnsanoğlu var olduğu müddetçe mesleğimizi yapan hep olacaktır. Sayısında azalma olabilir ama hep mesleğimizi yapan birileri olacaktır. Çünkü kumaşa ihtiyaç duyulan her zamanda mutlaka onu dikecek onu tamir edecek birilerini de ihtiyaç duyulacaktır” diyerek sözlerini tamamladı.