Bu Haber,Kilo Almak İsteyenlere!
Dünya üzerinde birçok insan kilo vermek istese de, bir o kadar kişi de ne yapsa kilo alamıyor
Dünya üzerinde birçok insan kilo vermek istese de, bir o kadar kişi de ne yapsa kilo alamıyor. Kilo almanın, kilo vermekten kolay olduğu düşünülse de aslında düşünülenin aksine kilo almak isteyenlerin işi, kilo vermek isteyenlere göre genellikle daha zor oluyor. Mesleklerinin bir parçasının da kilo aldırmak olduğunu belirten Keskinkılıç, ciddi anlamda kilo almak isteyen ve birçok yöntem denemesine rağmen istediği sonuca ulaşamayan insanların olduğunu söyledi.
"FINDIK, FISTIK, CEVİZ KENDİSİ KÜÇÜK AMA KALORİSİ BÜYÜKTÜR VE KİLO ALIMINI DESTEKLER"
Kilo almak isteyenlerde öncelikle kişinin beslenme öyküsünü dinlediklerini aktaran Keskinkılıç, kişinin durumuna göre beslenmede önerilerde bulunduklarını bildirdi. Beslenme düzeninin iyi analiz edildikten sonra kişinin porsiyonlarını artırmakla işe başladıklarını ifade etti. "Öğünde karbonhidrat, yağ ve proteinin ölçülü derecede olmalıdır. Tek tip beslenme değil de öğünde besin çeşitliliğinin artırılması gerekir. Örneğin sadece bir öğünde yüksek porsiyonda makarna yemek yerine, makarna yanında mutlaka protein grubundan et, tavuk , yoğurt ve lif açısından zengin salata veya sebze yemekleri de eklenmelidir. Bunun yanı sıra, kilo alımını destekleyici ara öğünler de verilmelidir. Kendisi küçük ama kalorisi büyük fındık, fıstık, ceviz, badem gibi kuru yemişler tercih edilebilir. Bu besinlerin kendisi küçük ama kalorisi fazla olduğu için kilo kazanımını destekler. Kilo alma deyince ilk akla gelenin fast food, hamur işi,abur cubur besinler olmaması gerekir. Sağlıklı kilo alımı önemlidir dedi.
"AYRAN VE MEYVE SUYU YEMEKTEN SONRA TÜKETİLMELİDİR"
Kilo alımının bir anda olmayacağına dikkat çeken KESKİNKILIÇ,genelde kilo vermenin zorluğundan bahsedildiğini, ama kilo almanın da bir o kadar zor olduğunu vurguladı. "Haftada 300 gram kilo artışını gördüğümüzde sevindiğimiz danışanlarımız var. Kilo alamayan birçok insan iştahsızlık veya çabuk doyma problemi yaşar. Bu durumda besinlerin içeriği zenginleştirilerek kalori miktarı artırılmalıdır. Örneğin öğünde salata varsa, sade bir salata yemek yerine salatanın içine zeytin yağı, haşlanmış mısır, zeytin, peynir, ceviz, salata sosu gibi bir çok besin daha eklenerek kalori miktarı artırılabilir. Kilo alma problemi yaşayanlar için bir kaç tüyo da verebilirim. Su tüketimini mutlaka öğünden sonra yapılmalıdır. Ayran, soda ya da meyve suyu yemek sırasında değil sonrasında tüketilmelidir. Çünkü sıvı mide hacmini doldurur ve artık yemeyi engelleyebilir. Bu yüzden sıvılar sonra tüketilmelidir. Aynı şekilde salatalar öğün başında değil sonunda tercih edilmelidir, çünkü doygunluk hissini çabuk oluşturur. Beslenme hayatımızın her anında çok önemlidir, bu sebeple mutlaka diyetisyen desteği alınmalıdır ifadelerini kullandı.
"ZAYIF ÇOCUK SAĞLIKSIZ ÇOCUK DEMEK DEĞİLDİR"
Halk arasında yaygın olan çocukların zayıfsa sağlıksız olduğu söylemlerinin doğruluk payı olmadığına dikkat çeken Keskinkılıç,konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Halk arasında sıkça söylenen 'Çocuklar zayıfsa sağlıksızdır' söylemleri de yanlıştır. Biz diyetisyenler, çocuklarda boy ve kilo oranına bakarız . Eğer bir çocuk yaşına göre doğru kiloda ve doğru boyda ve büyümesi devam ediyorsa zayıf ya da iştahsız olabilir. Bu durum korkulacak bir şey değildir, uzman desteği ile çözülebilir. Ama çocuğun boyu kilosuna göre daha fazlaysa ya da tam tersiyse ve gelişimi düzgün takip edilmiyorsa evet burada bir sorun vardır. Bu sorunun üzerine gidilmelidir. Bazen sebep psikolojik de olabiliyor. Böyle bir durumda mutlaka diyetisyen ve psikolog beraber hareket etmelidir. Çocuk yaşta kazanılacak sağlıklı yeme davranışı, ilerleyen dönemde beslenme düzenine olumlu yönde etkili olacaktır.
Sağlıklı Kilo Almak İçin Neler Yapılmalıdır???
Beden kitle indeksi 18.5 kilogram/metrekare nin altında olan bireyler zayıf olarak değerlendirmeye alınmalıdır. Zayıf olarak değerlendirilen bireyin kan değerleri, yaşam tarzı, fiziksel aktivite durumu, cinsiyeti ve yaşına göre kişiye özel sağlıklı kilo aldırıcı beslenme programı düzenlenmelidir. Kilo almak isteyen kişilerin sigara kullanıyor iseler bu maddeyi bırakmalarını, düzenli kilo almaya ve kas arttırmaya yönelik fiziksel aktivite yapmalarını, sıvı tüketimlerini kontrollü gerçekleştirmelerini uzman olarak tavsiye ediyorum.. Aşırı zayıflık da şişmanlık gibi riskli bir sağlık problemi olarak görülüyor. Özellikle erkeklerde aşırı zayıf olmak sosyal ve psikolojik yönden de rahatsız edici olabiliyor..
Her şeyden önce ‘Neden kilo alamıyorum?’ sorusuna cevap bulmaya çalışmalısınız. İştahınız mı yok? Acıktığınızı mı hisssetmiyorsunuz? Stres veya üzüntü yeme düzeninizi mi etkiliyor? Herhangi bir sağlık sorununuz mu var? Kilo almanın zor olmasının nedenleri arasında sindirim sistemi bozuklukları, bağırsak parazitleri, psikolojik sorunlar, hipertiroidizm, düşük kalori alımı, iştahsızlık gibi nedenler bulunabilir. Öncelikle nedeni saptanmalı ve o nedene göre hareket edilmelidir. Örneğin; besin emilimini etkileyen parazitlerin ortadan kaldırılması veya metabolik bozukluk durumunda beslenme tedavisinin uygulanması gibi.
SORUN İŞTAHSIZLIK MI VEYA BİR SAĞLIK PROBLEMİNİZ Mİ VAR???
Eğer gün içerisinde yeterince besin tüketiyor ve buna rağmen kilo alamıyorsanız, bu durum bir sağlık sorununun habercisi olabilir. Benim tavsiyem zayıf bireylerin öncelikle bir Endokrinoloji ve Metabolizma bölümüne başvurup hekim tarafından gerekli testler yapılıp değerlendirildikten sonra beslenme uzmanına yönlendirilmesidir..
Beslenme uzmanı tarafından kişinin kilo alması için harcadığından daha fazla enerji(kalori) içeren bir beslenme programı düzenlenmelidir. Her önüne geleni yiyerek sağlıklı kilo almak mümkün olmayıp , sadece yağ depolamaya sebebiyet verebilirsiniz. Kilo alma programlarında düzen ve disiplin oldukça önem arz etmektedir. Öğün atlanmamalı, gün içerisinde en az 6 öğün beslenme düzeni oluşturulmalıdır. Sağlıklı kilo almak için üzerinde en çok durulması, tüketilmesi gereken besin grubu yağlı tohumlardır. Ceviz, fındık, fıstık, badem gibi küçük hacim içerisinde çok fazla enerji ve sağlıklı yağlar içeren besinler tercih edilmelidir.
Eğer iştah probleminiz var ve çok az yiyor iseniz günlük almanız gereken besin öğelerini karşılayamıyorsunuz demektir. Büyüme-gelişme dönemindeki çocuklar ve gençler yetersiz besin öğesi aldıklarında yorgunluk, konsantrasyon bozukluğu ve huzursuzluk gibi sorunlar baş gösterebilir. Yetersiz beslenen bireylerde enfeksiyonlara yakalanma riski de daha yüksektir.
Kilo almayı gerçekten isteyen kişi kendisine telkinde bulunmalı ve eski beslenme şeklinde fark yaratmadığı sürece başarılı olamayacağını kabul etmelidir. Bu konuda tek başına mucize yaratacak bir besin, toz veya içecek yoktur başarılı olabilecek en önemli anahtar kişinin kendisidir.
KİLO ALMAK İSTEYENLERİN SPOR YAPMASI DOĞRU MU???
Kilo artışının sağlıklı olması için özellikle kas hacmini arttıracak ağırlık çalışması içeren egzersizler unutulmamalıdır. Haftada 2-3 kez mutlaka ağırlık çalışması yapılmalıdır. Aksi takdirde alınan kiloların tamamı yağ olarak depolanacak ve sağlık açısından tehlike yaratacaktır.
Spordan önce tüketebileceğiniz menü örnekleri
Yağsız peynirli tost, 1 bardak taze sıkılmış meyve suyu
3 yemek kaşığı yulaf+ 1 bardak ligt süt + 1 adet muz , 2 adet ceviz
2 ince dilim tam buğday ekmeği ile yapılmış sebzeli, ton balıklı sandviç
Sebzeli krep , 1 bardak ayran
***Elinizin altında kuru meyve bulundurun: Kuru meyvelerin kalori içeriği yüksek olmakla birlikte posa, vitamin ve mineral içeriği olarak da oldukça zengindir.
***Kahvaltıda çay yerine taze sıkılmış meyve suyu/süt tercih edin: Taze sıkılmış meyve suları vitamin deposudur; bağışıklık sistemini güçlendirmede yardımcı olur. 1 büyük bardak taze sıkılmış meyve suyunun kalori içeriği 3-5 porsiyon meyveye denk gelmektedir..
***Sütlü tatlı tüketmeyi ihmal etmeyin: Sütlü tatlılar, protein ve kalsiyum alımınıza katkı sağlarken, aynı zamanda kilo almanız için ihtiyacınız olan enerji için iyi bir takviyedir.. Sütlü tatlıların üzerine kırılmış ceviz, fındık, fıstık ilave ederek kaloriyi arttırabilirsiniz..
*** Ara öğünlerde süt veya yoğurdunuzun içerisinde bal , pekmez ilave ederek tüketin..
*** Yemeklerinizle beraber çok fazla içecek tercih etmeyin..
*** Doktor ve diyetisyeninizin tavsiyesi ile gerek görülen durumlarda beslenme programınıza destekleyici olarak enteral ürün kullanabilirsiniz..
ZAYIF OLMANIN SAĞLIĞA ETKİSİ NELER?
Özellikle zayıf olmak az besin tüketimine bağlıysa sorun yaratabilir. Besinlerle yeterli kalori alamayan gençler normal büyüme ve gelişimini tamamlayamaz. Düşük kalorili beslenme sonucunda su ve mineral kaybı olur. Yağ dokusunun az olması soğuk havalarda daha çabuk üşümeye sebep olur. Düşük kalori alımı nedeniyle yorgunluk, halsizlik, konsantrasyon eksikliği görülebilir. Bağışıklık sistemi zayıf olduğu için hastalıklara yakalanma riski artar. Kadınlarda yağ dokusunun yüzde 10'un altında olması menstürasyon düzensizliklerine sebep olur. Ancak alınan kilo yağ dokusundan olursa obezite, diyabet, kalp-damar hastalıkları gibi sağlık sorunlarına yol açar. Bu nedenle sağlıklı kilo vermek gibi sağlıklı kilo almak da önemlidir.
SON OLARAK;Devamlı kilo vermeyi konuşuyoruz, yazıyoruz ama bir de sağlıklı kilo almak diye bir kavram var. Maalesef bununla uğraşan da çok fazla kişi var. Özellikle genç kızlarımızda ergenlikte oluşan yemek bozukluklarının sonucu olarak normalin altında kilo kaybı oluyor. Şişmanlık sağlıklı değil ama normalin altında zayıflık da sağlıklı değil.
Birine “kilo almak istiyorum ama alamıyorum” dediğinizde size gülebilir ve her gün pizza yiyip kilo almanın ne kadar zevkli olacağını söyleyebilir. Fakat kazın ayağı hiç de öyle değil. İşin zaten psikolojik kısmı ağırdır. Bir de bu yanlış yönlendirmeler ile olay daha da çıkmaza girebilir.
Kilo almak bazen vermekten daha zordur. Sağlıklı bir beslenme programına sadık kalarak, boş kaloriler ile değil sağlıklı kaloriler ile kilo almak en doğru yol olacaktır.
Herkese sağlıklı, mutlu ve şekersiz günler dilerim.TEŞEKKÜRLER...