Bu Defa Haklı

Konuşmaları ve değerlendirmeleri ile sık sık gündem olmayı başaran ve bizlerinde sıklıkla eleştirilerine muhatap olan Eski Meclis Başkanı ve Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu eski üyesi Bülent Arınç, hükümete yönelik yaptığı açıklamalarına bir yenisini daha ekledi.

Bu Defa Haklı

Arınç son olarak, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nda sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımında ‘gençler’ üzerinden eleştirilerde bulundu.

Gençlerin adalet ve kamu kurumlarına güvenlerinin sarsıldığını gözlemlediğini ifade eden Arınç, “Gençlerin hem bugüne hem de geleceğe güvenle bakamamasının ardında yatan en temel neden işsizliktir.” dedi.

Arınç, Twitter hesabından yaptığı açıklamalarda şu ifadelere yer verdi: “Kutlu istiklâl yürüyüşümüzün ilk adımının atıldığı bu aziz günde Millî Mücadelemizin lideri Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle yad ediyor, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nızı kutluyorum. Bu kıymetli günün gençlere armağan edilmiş olması hasebiyle gençlerimiz hakkında birkaç konuya değinmek istiyorum. Son dönemde görüştüğüm birçok gencimizin benzer kaygılardan muzdarip olduğunu fark ettim. Adalete güvenlerinin sarsıldığını, kendilerini devlet nezdinde eşit yurttaş olarak göremediklerini ve dolayısıyla geleceğe karamsar bir şekilde baktıklarını gözlemledim. Gençlerin hem bugüne hem de geleceğe güvenle bakamamasının ardında yatan en temel neden işsizliktir.
Türkiye, evlatlarına gelecekte kavuşacakları muhtemel bir refah vadetmeyi terk etmeli ve ivedilikle gençlerin kaygılarını gidermek için politikalar üretmelidir. Dünyanın küreselleşerek küçüldüğü ve her an her yerden haberdar olabildiğimiz bu dönemde gençlerimiz farklı coğrafyalarda yaşayan çağdaşlarının sahip olduğu her imkâna kolaylıkla erişebilmelidir. Kamu kurumlarının sınav ve mülakatlarına dolayısıyla devlet kurumlarına ve siyaset mekanizmasına güven yeniden tesis edilmelidir. Beyin göçünün önüne geçecek girişimci ve akademik destekler hayata geçirilmelidir. Hepsinden önemlisi gençlerimizin fikirlerini özgürce ifade edebilecekleri bir iklim yaratılmalıdır. Hiçbir gencimiz düşüncelerini dile getirdiği için kaygı duymamalı, endişe gütmemelidir.Bu ortamı tesis etmek bizlerin ülkemizi müreffeh bir medeniyet seviyesine eriştirmede en büyük dayanağımız olan gençlerimize borcumuzdur.”

Hakimiyet Gazetesi olarak geçmişte bazı söylem ve tespitlerini eleştirdiğimiz Arınç’ın gençler ile ilgili görüş ve tespitlerin her bir satırının altına bizlere de imzamız atarız. Tespitler çok mükemmel ve gerçekçi.

Çok genç bir nüfusa sahip olmamız ve genç nüfusu ve beyinlerin ülke kalınmasında büyük bir güç ve avantaj olmasına rağmen ne yazık ki bu imkân ve fırsat değerlendirilemediği gibi sanki gençlerimiz devletin önünde ayak bağı gibi görülüyor.

Gençlere ve gençliğe, sırf spor alanları, yaşam alanları yapmak ve onların sağlam kafalarının olması için sağlam vücutlara sahip olmasından hareketle projeler üretmek önemli ve fakat yeterli değildir.

Sağlam kafa önce işsizlik sorunu olmayan ve gelecek kaygısı duymayan gençlerde olur. Milyonlarca üniversite mezunu gencimiz hala baba eline bakıyor gelecekle ilgili hiçbir hayal kuramıyorsa bu gencin ne kafası ne de vücudu sağlıklı olamaz. Evinin sağında, solunda park, semt sahası ve hatta yüzme havuzu olsa bile…

Hükümetin gençlere, sırf sporun öznesi ve nesnesi gözüyle bakmaktan kurtulup, ülkesinin kalkınmasına katkıda bulunmak isteyen ve bu amaçla görev ve iş bekleyen  güç  olarak bakması lazım.