BU ÇOCUKLARIN GÜNAHI NE?

Erkan BAY/ Elazığ'da sokakta çalışan çocukların sayısı gün geçtikçe artıyor

BU ÇOCUKLARIN GÜNAHI NE?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Erkan BAY/ Elazığ’da sokakta çalışan çocukların sayısı gün geçtikçe artıyor. Eğitim ve öğretim döneminin bitmesinin ardından ekmek parası için hayat mücadelesine giren Minik Yürekler, bazen hayatın ağır yükünü kaldıramayarak yorgun düşüyor.

‘’YORGUNLUKTAN UYUYA KALIYORLAR’’

Elazığ’ın en yoğun caddelerinden biri olan Gazi Caddesi, ekmek parası için gece gündüz demeden çalışan çocukların en fazla tercih ettiği yer. Sabahın erken saatlerinde gelerek hayat mücadelesine başlayan minik yürekler,‘’ABİ TARTILIRMISIN?’’ yada ‘’MENDİL ALIRMISIN?’’ diyerek saatlerce vatandaşı ikna etmek için büyük bir çaba harcıyor. Bu ikna çabaları mesai kavramı gözetmeksizin devam ediyor ve gecenin bir yarısı küçük bedenleri yorgun düşerek uykuya yeniliyor.

‘’TARTISININ BAŞINDA UYUYA KALDI’’

Elazığ’da geçen gece objektiflere yansıyan bir fotoğraf hayatın ne kadar acımasız olduğunu gözler önüne serdi. Elazığ’ın Gazi Caddesinde tartıcılık yaparak ekmek parası kazanan  çocuğun yorgunluktan uyuya kalması yüreklerin burkulmasına neden oldu. Sabahın erken saatinde gelerek yaklaşık 14 saatten fazla hiç durmadan çalışan bu isimsiz kahramanın soğuk zeminde uyuması bir daha tüm insanların kendisini sorgulamasına vesile oldu.

‘’SORUMSUZLUK ÜST SEVİYELERDE’’

Çocuk işçiliği ve sokakta bulunan çocukların okullara yönlendirmelerine yönelik başlatılan projeler, uygulamalar ve güvenlik önlemlerine rağmen istenen sonuç alınamazken bir çok çocuk, aile bütçesine katkıda bulunmak için yaptığı işten vazgeçirilemiyor. Aileleri tarafından küçük yaşta sokaklarda çalışmaya itilen küçük çocukların gece geç saatlere kadar kaldırım taşları üzerinde uyuyarak mendil gibi eşyaları satması sorumsuzluğun üst seviyelerde olduğunu gösterdi.

‘’TEHLİKE BÜYÜYOR’’

Çalışan çocukların yanı sıra bir çok mahdigerede oturan yüzlerce çocuk ise günlerini çöplüklerde geçiriyor. Atıklar arasında satıp paraya çevirebilecek plastik, cam ve metal gibi malzemeler arayan çocuklar, ilerleyen yıllarda ise yavaş yavaş sokaklara taşınıyor.

‘’YETKİLİLER HAREKET GEÇMELİ’’

Elazığ’da yaşanan bu sorunun artık çözüme kavuşması için özellikle Elazığ Valiliği öncülüğünde diğer kurumların da harekete geçmesi gerekiyor. Geleceğimiz olan bu çocuklara sahip çıkmak ve kaliteli bir eğitim almasını sağlamak devletimizin ve duyarlı insanların en büyük görevi.

‘’ÇÖZÜM İÇİN NELER YAPILMALI?’’

1-Ebeveynlerin ve çocukların aile içi iletişimi geliştirmek için eğitim, beceri ve bilgiye ihtiyacı var.

2-Çocukların sağlık, eğitim ve gelişim ihtiyaçlarının karşılanmasına dair hakları ailelerce ve hizmet sunanlarca korunmalıdır.

3-Ergenlerin spor, dinlenme, eğlence ve eğitim etkinlikleri gibi, sokak yaşantısına gerçek alternatifler oluşturacak aktivitelere ihtiyacı vardır.

4-Ailelere yönelik sağlık, beslenme, sosyal yardımlar ve geçici konaklama imkânları birbirini tamamlayacak şekilde koordine edilmelidir.

5-Çocuğu ailesiyle yeniden bir araya getirme süreci mümkün olan ilk fırsatta başlatılmalıdır.