Bu Ayıp Kimin?

Özel Haber: Elazığ Valisi Çetin Oktay Kaldırım zamanında keşfedilerek ulusal basında tanıtımı yapılan Karaleylek ve Saklıkapı Kanyonlarına yol olmadığı için sosyal medyada yayınlanan ulaşımın traktörlerle yapılması görüntüleri, yetkililerin dilinden düşürmedikleri turizm olgusuna nasıl baktıklarını ortaya koydu.

Bu Ayıp Kimin?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Ömer Enes YILAR/İlimiz ekonomisine önemli katkı sunacak Elazığ’ın önemi bir turizm merkezi olmaya aday olan Saklıkapı  ve Karaleylek kanyonlarının keşfedilmesi ve ulusal medya aracılığı ile tanıtımının yapılması dışında herhangi bir yatırım yapılmamış olması büyük bir eksiklik olarak yorumlanıyor.

KEŞFEDİLİP KADERİNE TERKEDİLDİ 
Elazığ’da geçmişi milyonlarca yıl öncesine dayandığı belirlenen, ancak yeni keşif olarak 2 yıl önce ortaya çıkartılan Saklıkapı ve Karaleylek kanyonlarının turizme kazandırılması için somut adım atılarak, iskeleler yapılmıştı. 

YOLU YOK TEKNESİ VAR!
Dönemin Valisi Çetin Oktay Kaldırım tarafından keşfedilen 9 milyon yıl öncesine ait olduğu belirlenen Saklıkapı ve Karaleylek Kanyonları ile ilgili olarak yapılan çalışmalar kapsamında Gezi Teknesi alınmıştı. İlk dönemler de tekne turu ile kanyonlar vatandaşlara hizmet etmeye başlamış ve pandemi nedeniyle turlar geçici olarak durdurulmuştu. Alınan gezi teknesi ise Keban ilçesi Ballıca mevkiinde demirlemiş durumda bekletiliyor. 

TEKNE ARIZALI MI?
Tur teknesi olarak hizmet vermek üzere alınan teknenin şanzıman sisteminde arıza olduğu, bakım onarımlarının yapılmadığını belirten vatandaşlar, teknenin Baskil Kaymakamlığına verilmesinin daha uygun olacağını ifade ediyorlar.

SADECE 7 KİLOMETRE 
Yerli ve yabancı turistlerin kanyonlara ulaşması için yapılması gereken 7 kilometrelik bir yol olduğunu ifade eden yöre sakinleri, bu yol için bugüne kadar ciddi bir çalışma yapılmadığını belirtiyorlar.

TABELALAR YANLIŞ GÜZERGÂHI MI GÖSTERİYOR ?
Geçtiğimiz yıllarda Hakimiyet Gazetesi olarak dile getirdiğimiz kanyonlara giden güzergâhın belirlenmesi amacıyla tabela asılması gerektiği yönündeki haberimizin ardından İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği ve İl Kültür Müdürlüğü tarafından yön tabelaları asılmıştı. Ancak asılan bu tabelaların da yanlış güzergâhları gösterdiği ve yolu takip edenlerin  4-5 kilometre  yaya yürümek zorunda kaldığı iddia ediliyor. 

TURİST KAFİLESİ YOLDA KALDI
Ulusal medyada yapılan tanıtımlar ve doğaseverlerin talebi ile tur güzergâhına alınan Baskil Karaleylek ve Saklıkapı  kanyonlarına gelen turist kafilesi, yol olmadığı için belli noktaya kadar gidebildi.

KÖYLÜLER YARDIMA YETİŞTİ
Tanıtım reklamlarına inanarak kanyonları görmeye gelen kafile, saklı güzellik olarak bilinen Karaleylek ve Saklıkapı  kanyonlarına ulaşmak için yaya olarak yürümeye başlayınca yöre halkı turistlerin imdadına yetişti.

Turistlerin buraya kadar gelip kanyonları görememe ihtimaline kayıtsız kalmayan köylüler, traktörlerini seferber ederek turistleri römorkla kanyonlara taşıdırlar.

TUR ŞİRKETİ KANYONLARI GÜZERGÂHINDAN ÇIKARDI
Kanyonlara ulaşacak yolun yapılmaması ve bu konuda bugüne kadar herhangi bir çalışma yapılmaması sonucunda yerli turistlerin traktörlerle kanyonlara ulaştırılması görüntülerinin sosyal medya hesaplarında yayınlanmasının adından turizm şirketi, tur güzergâhından kanyonları çıkardı.

DİNLENME ALANI YOK
Belirli bir noktaya kadar otobüsle giden, yolun olmadığı güzergâhı ise traktör römorklarına binerek bin bir zorlukla kanyonlara ulaşan yerli turistleri bölgede bekleyen en önemli sorunun ise dinlenecek ve bir süre konaklayacak bir tesisin olmaması. 

Lavabo ve tuvalet eksikliğinin en büyük sorun olduğunu ifade eden bölge sakinleri bu konuda gelen misafirlere mahcup olduklarını belirtiyorlar.

REKLAMLARI DURDURUN!
Sosyal medyada yapılan reklamların yönlendirmesi ile bu saklı güzelliği tur kafilesi ile görmeye gelen yerli turistler, yolu ve sosyal tesisleri olmayan bu alanı gördüklerinde büyük şok yaşayarak, yolu dahi olmayan kanyon reklamlarının durdurulması gerektiğini ve bunun halkı yanlış bilgilendirmek ve yönlendirmek olduğunu ifade ediyorlar.

PANDEMİ DÖNEMİ ENGELİ
Karaleylek ve Saklıkapı  kanyonları yollarının yapımının planlandığını ifade eden İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ali Şiş, pandemi dönemi şartlarında oluşan esnek ve dönüşümlü çalışma sistemi sebebiyle çalışmaların yapılamadığını belirtti.

Sonbahar ve kış mevsiminde yolların altyapı temel malzemesinin ve sıkıştırmalarının yapılacağını ifade eden Genel Sekreter Ali Şiş, ilkbahar mevsimi ile birlikte asfaltlanmasının yapılarak yeni sezonda kanyonların yolunun turizm sektörünün hizmetine sunulacağını belirtti.

ÖZEL SEKTÖRE VERİLEBİLİR 
İlimiz turizmi açısından önemli bir değere sahip kanyonların işletmesinin daha çok turist çekmesi ve tanıtılması amacıyla bu alanda tecrübe sahibi olan ve sektörün içinde bulunan özel şirketlere ihale karşılığı verilebileceği ihtimali üzerinde de durulduğunu ifade eden yetkililer, profesyonel işletmecilik açısından bu yöntemin daha ağır bastığını da dile getiriyorlar.

PROFESYONEL İŞLETMECİLİK ŞART
İlimizi tüm dünyaya tanıtacak kanyonların yollarının ve park alanlarının yapılmasının ardından ihale karşılığı özel bir turizm firmasına verilmesinin daha mantıklı olduğunu ifade eden bölge sakinleri, firmanın bu alana yapacağı sosyal tesisler, lokanta, kafeterya, tekne turları,  doğa yürüyüşleri, su sporları gibi etkinliklerde kanyonların yılın 12 ayı hizmet verme şansını yakalayabileceğini belirtiyorlar.

Kamu kurumlarının eliyle işletme yapılmasının hem başarısız hem de verimsiz olduğunu belirten vatandaşlar, yapılacak yeni yatırımlarla kanyonların beklenen ilgiyi görebileceğini ifade ediyorlar.

VALİ ERKAYA YIRIK’TAN CİDDİ BİR TURİZM ATAĞI BEKLENİYOR
Şehrimizin kalkınmasında önemli bir yere sahip olması gereken turizm potansiyellerimizin yeterince değerlendirilemediğini sık sık yayınlarımızla dile getirmememize rağmen, Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları’nın  Harput’ta gerçekleştirdiği başarılı ve kalıcı hizmetler dışında bu alanda ciddi hiçbir çalışma gerçekleştirilmedi.
Hazar Gölü, Hazarbaba Dağı, Keban Barajı, Palu, Karakoçan ve Baskil kanyonları gibi önemli turizm potansiyelini bağrında taşıyan Elazığ’ın bu değerleri harekete geçirmede oldukça geç kaldığını ifade eden vatandaşlar, Vali Yırık’ın turizm alanında daha etkin ve çözüm odaklı adımlar atması gerektiği ve bu konuda tüm kurumların da içinde yer aldığı bir seferberlik başlatması gerektiğini belirtiyorlar.