Boş Kamu Binaları Yurt Yapılsın

Kiralık ev fiyatlarının aşırı yükselmesi ve Kredi Yurtlar Kurumu'na bağlı yurtların yetersizliği Fırat Üniversitesi öğrencilerini mağdur ederken, başta eski devlet hastanesi olmak üzere atıl durumda olan çok sayıda kamu binalarının yurt olarak hizmet vermesi talep ediliyor.

Boş Kamu Binaları Yurt Yapılsın
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Üniversite öğrencileri, tüm yurtta olduğu gibi ilimizde de fahiş ev kiraları ve kredi yurtlar kurumunun kontenjanlarının dolması sebebiyle barınma sorunu yaşıyor.
Birçok ilde öğrenciler zor durumda kalırken bazı illerin valilik ve belediyeleri sorunun çözümü için devreye girerek değişik formüller geliştiriyor.

İLİMİZDE 1000 ÖĞRENCİ AÇIKTA
Fırat Üniversitesi öğrencisi olan ve kredi yurtlar kurumuna başvurduğu halde yerleşemeyen 1000 öğrencimiz var. 

Konu ile ilgili sosyal medya hesabında paylaşımda bulunan Ak Parti Elazığ Milletvekili ve MKYK üyesi Metin Bulut; “Fırat Üniversitesini kazanan ve GSB Elazığ Yurtlarına başvuru yapan 6001 öğrencimizden 5000 öğrenciyi asil öğrenci olarak yurtlarımıza yerleştirdik. 

Yedek alımlarıyla %100’e ulaşmayı hedefliyoruz. Aziz Şehir Elazığ’a Hoş Geldiniz.” İfadelerini kullanarak 1000 öğrencinin yedek listede beklediğini ve halen yerleştirilemediğini belirtmişti.

BOŞ KAMU BİNALARI YURT OLARAK DEĞERLENDİRİLEBİLİR
Dün “Hakimiyet’e Göre” köşemizde de dile getirdiğimiz atıl durumda olan kamu binalarının kullanılmadığı ve değerlendirilmediği için kaderine terk edildiğini ve çürümeye bırakıldığına dikkat çekmiştik.

Şehir Hastanesi gündemde yokken büyük bedeller ödenerek güçlendirilmesi yapılan, tüm birim ve ortak kullanım alanları yeniden ve modern bir şekilde yapılan, yalıtım sistemiyle ısınma sorunu ekonomik hale getirilen, yerleşke içindeki yetişmiş ağaçları park ve sosyal donatıları ile atıl durumda bulunan eski Devlet Hastanesi’nin poliklinikler ve yatan hasta katları basit bir düzenleme ile öğrenci yurdu haline getirilebileceğini ifade eden vatandaşlar, bu çalışma ile ekonomik sıkıntı çeken bölge esnaflarının da sorunlarının çözülebileceğini ifade ediyorlar.

Eski devlet hastanesi kampüsü içerisinde yer alan birimlerin Asker hastanesi ya da Sarahatun hastanesine nakledilerek bu alanın tamamen boşaltılabileceğini ve tümüyle yurt binası olarak kullanılabileceğini ifade eden vatandaşlar, bu çalışma ile KYK’nın yurt sorunun nezih bir mekânda tamamen çözülebileceğini belirtiyorlar. 

VALİLİK KONUYA EL ATMALI
Üniversite öğrencilerinin barınma sorunu, sadece KYK ya da ev sahiplerinin insafına bırakılamayacak kadar önemli bir problem olduğuna dikkat çeken vatandaşlar, Elazığ Valisi Erkaya Yırık’ın konuyu masaya yatırıp oluşturulacak bir komisyon ile çözümler bulma konusunda harekete geçeceğine inandıklarını belirtiyorlar.

ÖRNEK UYGULAMALAR
Barınma sorunu çeken üniversite öğrencilerinin bu sorunlarını çözmeye yönelik örnek çabalar da yok değil.

Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı KYK Yurtlarına öğrencilerin yerleştirme işlemlerinin devam etmesi, kiralık ev bulamama gibi nedenlerden dolayı Ordu’ya gelen ve kalacak yeri olmayan üniversite öğrencilerine, Vali Tuncay Sonel yardım eli uzattı.

 Ordu Üniversitesini kazanıp kayıt yaptıran öğrencilerin, Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı KYK Yurtlarına yerleştirmeleri yapılıncaya veya kiralık bir ev buluncaya kadar kalacak yeri olmayan öğrenciler, Vali Tuncay Sonel’in girişimleriyle kiralanan otellerde misafir edilecek.

Öğrencilere barınma konusunda örnek bir uygulama da Bursa’dan geldi. Bursa'da Gemlik Belediyesi, ilçede bulunan Uludağ Üniversitesi Hukuk ve Denizcilik Fakültesi'nde öğrenim gören öğrencilerin barınma sıkıntısını ortadan kaldırmak için uhdesindeki daireleri sembolik fiyatla tahsis etti. Hiç kullanılmamış 21 daire aylık 25 TL karşılığında 84 öğrenciye verilecek. Her evde dört öğrenci kalacak.

ANKARA’DA HALK SEFERBER
Üniversite şehri olarak bilinen başkent Ankara’da baş gösteren kiralık ev ve barınma sorununa Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı el attı.

ABB, bünyesinde oluşturduğu bir ofis ile şehirdeki kiralık dairelerin halk tarafından kendilerine iletilmesi konusunda seferberlik başlattı. Vatandaşların da büyük bir sorumluluk ve üniversite öğrencilerine yardımseverlik adına kendi bölgelerinde bulunan kiralık evleri ve iletişim adreslerini ofise bildiriyor, kiralık ev arayan öğrenciler de bu birime başvurarak kendi okullarına yakın bölgelerdeki kiralık evlerle ilgili bilgi alarak ev sahipleri ile iletişime geçiyor.

ELAZIĞ’DA ÖĞRENCİLER ÇARESİZ
Ülke genelinde öğrencilerin barınma sorunları yetkililer tarafından gündeme  alınıp sorunun çözümü adına adımlar atılırken, ilimizde Fırat Üniversitesi öğrencileri kendi kaderleri ile baş başa ve çaresiz kaldılar. 

Yapılan çok sayıda TOKİ evlerine rağmen ev kiralarının yüksek oluşu, rezerv alanlarındaki konutların şehir merkezine ve üniversiteye tek araçla gitmeye imkân vermemesi sebebiyle şehir merkezi ya da üniversiteye yakın mahallelere  yoğunlaşan öğrenciler yüksek kira fiyatlarını görünce zorunlu olarak yurtlara müracaat ediyorlar.

Özel yurt fiyatları ve kayıtların yıllık yapılması şartlarını da ağır bulan öğrenciler için tek seçenek KYK yurtları oluyor.

İlimizde değişik bölgelerde bulunan KYK yurtları da talebe karşılık vermeyince 1000 öğrencimiz şu an arkadaşlarının ya da yakınlarının evlerinde ev ya da yurt bulana kadar barınmak zorunda kalacaklar.