Bölgeyi en iyi bilen Prof. Dr. Aksoy'dan Elazığ depremi açıklaması

Bu akşam saatlerinde Elazığ Merkezde meydana gelen ve şehirde kısa süreli paniğe neden olan 5 büyüklüğündeki depremin yankıları sürüyor.

Bölgeyi en iyi bilen Prof. Dr. Aksoy'dan Elazığ depremi açıklaması

Fırat Üniversitesi Jeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ercan Aksoy, Elazığ'da meydana gelen depremi değerlendirdi.

Prof. Dr. Aksay, daha önce de benzer depremlerin yaşandığını belirterek,

DEPREMİN MEYDANA GELDİĞİ FAY DOĞU ANADOLU FAY ZONUNUN EN ÖNEMLİ KOLLARINDAN BİR TANESİ

"Bilindiği gibi Elazığ'da, 8 Kasım 2024 tarihinda saat 17.05 civarında, Kandilli rasathanesi'ne göre 5, 1 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Bu depremin Şahsuvar köyü yakınlarında meydana geldiğini biliyoruz.

Aslında bu bilinen bir fay, Uluova Fay zonu diye bilinen bir fay zonu. Adını Elazığ yakınlarındaki Uluova'dan alan bir fay zonu.

Palu yakınlarından başlayan, Hazar Gölü'nden geçen Kumla Kumyazı köylerinden Palu'ya doğru giden ana kırık. Bu fay ana kırıktan ayrılıyor, Palu yakınlarında yani hemen baraj gölünün orada.

Arkasından Gedik Yolu, yol üstü köyü, Konakalmaz, Kara Saz gibi 2020 yılında meydana gelen Elazığ depreminin yaşandığı, Kale'ye doğru uzanan bir fay. Yani Malatya'nın Yeşilyurt İlçesine kadar devam ediyor.

Depremin meydana geldiği fay, Doğu Anadolu Fay Zonu'nun önemli kollarından bir tanesi.

Mastar Dağının kuzeyinden, Bingöl yolu tarafından geçen ve orayı birbirinden ayıran bu diklik Uluova Fay zonu.

Mastar Dağının Güneyinden Hazar Gölüne doğru Figen fay ise Doğu Anadolu fay zonu.

Yani bilinmeyen bir fay onun üzerinde değil" dedi.

Bölgeyi en iyi bilen Prof. Dr. Aksoy'dan Elazığ depremi açıklaması

"ZAMANLA ARALIKLARI VE BÜYÜKLÜKLERİ AZALACAK, PANİK YAPMAYALIM"

Geçtiğimiz yıllarda art arda meydana gelen depremlerin etkisi olduğu aktaran Prof. Dr. Ercan Aksoy, vatandaşları panik yapmamaları konusunda uyardı. Bu depremlerin doğal olduğunu ve zamanla aralıklarının ve büyüklüklerinin azalacağını belirtti.

Prof. Dr. Aksoy, "Hafızamızı tazeleyecek olursak 2020 yılında Elazığ'da meydana gelen 6.8 büyüklüğündeki deprem Ocak ayında yaşanmıştı. 2020 yılında, Aralık sonunda da Kavaktepe'de 5.7 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. İşte o deprem de yine bu fay zonu üzerindeydi. Dolayısıyla gerek Elazığ depremi, gerekse 6 Şubat Kahramanmaraş depremi depreminden sonra bu depremlerin oluşması gayet normal.

Bunu herhangi bir depremin öncüsü olarak değerlendirmek mümkün değil. Çünkü o bölgede deprem üretebilecek çok fazla fay var ve bunlar yeniden hareketleniyor.

Bu depremler bir süre daha devam edecek. Belki beş belki on yıl, ancak aralıkları ve büyüklükleri azalacak. Ardından tekrar Doğu Anadolu fay zonu suskun dönemine girecek. O yüzden bu denli telaş etmemek lazım. Panik yapmayalım." Şeklinde konuştu.