BİZİM MARŞIMIZ BİR KAHRAMANLIK DESTANIDIR

Her milletin bir millî marşının olduğunu, bunların bir kısmının ya krala övgü, ya da basit bir ülke methiyesi olduğunu ifade eden TÜMSİAD Şube Başkanı Sönmez, Tü

BİZİM MARŞIMIZ BİR KAHRAMANLIK DESTANIDIR
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Her milletin bir millî marşının olduğunu, bunların bir kısmının ya krala övgü, ya da basit bir ülke methiyesi olduğunu ifade eden TÜMSİAD Şube Başkanı Sönmez, Türk Milleti’nin marşında ise bir kahramanlık destanının anlatıldığını kaydetti. İstiklal Marşı’nın, İstiklal Harbi’nin yapıldığı sırada yazıldığını hatırlatan Sönmez şöyle konuştu: “O günleri yaşamayanların bunu anlaması zordur. Onu benimseyen, dikkatle okuyan ve gönülden söyleyen nesiller, millî şuurlarını kazanır ve kim olduklarının farkına varırlar. İstiklal marşını anlayabilmek için, M. Akif'i ve millî mücadele ruhunu çok iyi bilmek gerekir. Gençliği, millî mücadeleyi yapanların içinde bulundukları dünyaya götüremezsek, bütün çabalar sonuçsuz kalır. İstiklal Marşı’nın kabul edildiği dönem olan Kurtuluş Savaşı dönemlerinde neredeyse ülkemizin her noktası düşman işgali altındaydı. Öyle bir dönemde ordunun ve halkın morale ve motivasyona ihtiyacı vardı. Bu zaman dilimi içerisinde camilerde vaazlar, gazeteler ve mitinglerle ordunun ve halkın morali düzeltilmeye çalışılmaktadır. Bu amaç doğrultusunda İstiklal Marşı yazılmaya karar verildi.  Burdur Milletvekili Mehmet Akif Ersoy, Maarif Vekili Hamdullah Suphi'nin ısrarı üzerine, Ankara'daki Taceddin Dergahı'nda yazdığı ve İstiklal Harbi'ni verecek olan Türk Ordusu'na hitap ettiği şiirini yarışmaya koymuştur. Yapılan elemeler sonucu Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin 12 Mart 1921 tarihli oturumunda, bazı mebusların itirazlarına rağmen Mehmet Âkif'in yazdığı şiir coşkulu alkışlarla kabul edilmiştir.

Mehmet Akif'in rahatsızlandığında bir grup insan ziyaretine gitmişler. Mehmet Akif bitkin bir hâlde yatağında yatarken, konuşma esnasında söz İstiklâl Marşı'na gelmiş. Ziyaretçilerden biri, “Acaba İstiklâl Marşı yeniden yazılsa daha iyi olmaz mı?” diye sorunca, bu söz üzerine yatağında bitkin bir hâlde yatmakta olan Mehmet Akif; birdenbire başını kaldırarak ona, “Allah bir daha bu millete istiklal marşı yazdırmasın” demiş. Bu toprakları vatan yapan aziz şehitlerimizi, aramızdan ayrılan gazilerimizi ve vatan şairi Mehmet Akif Ersoy'u sonsuz minnet, şükran ve rahmetle anıyoruz.”