'Bizim depomuz var zaten!'

İlimizde sıklıkla gündem gelen Lojistik Merkez yapılması konusunda sanırız bir algı problemi var.

'Bizim depomuz var zaten!'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Bu konuda Elazığ TSO Başkanı İdris Alan’ın iki yıldan beri ısrarla olması gerektiğini dile getirdiği bir lojistik üs projesi var.

Bu proje oldukça kapsamlı, sistematiği olan ve sürdürülebilir nitelikte bir proje.

Bilindiği üzere çağımızda küresel rekabet ortamında ekonomilerin başarılı olmalarının ön koşulu, iyileştirilmiş altyapıya sahip ve merkezileştirilmiş lojistik hizmetlerinin sağlanabilmiş olmasına dayanır.

Elazığ'ımız gibi, coğrafi konum itibarı ile lojistik koridorlarında merkezi bir lokasyonda yer alan şehirler, doğal üs konumundadır. Bu nedenle ilimiz yöneticilerinin, şehrimizin kalkınması için kaynaklarını doğru analiz etmesi ve yatırımların da doğru alanlara kanalize edilmesi büyük önem taşımaktadır. 

Bu bağlamda şehrimiz için mahiyeti itibariyle önem derecesi en büyük projelerimizden biri de Lojistik Üs projesidir. Coğrafi konumu itibari ile doğal lojistik üssü olan Elazığ’ımızın ortak aklı ile gerçekleştirilecek bu projenin, ilimizde modern lojistik uygulamalarının farkındalığının artırılarak, lojistiğin gelişimini sağlayacağına ve ilimize yeni katma değerler sunacağına inanıyoruz.

Bu lojistik üssü aynı zamanda bölgemizde yaşanacak olası bir deprem için de çok büyük bir hizmet verecek ve hayat kurtaracak bir özellikte olacaktır. Şehrin ve iş insanlarının lojistik merkez anlayışı ve beklentisi bu iken, AFAD Elazığ İl Müdürü Cafer Giyik, lojistik merkezi farklı anlamış ve farklı yorumlamış.

Müdür Giyik yaptığı açıklamada “Daha önce de AFAD lojistik merkezi dile getirildi ancak burada bir bilgi eksikliği var sanıyorum. Bizim hali hazırda afet lojistik merkezimiz var. Lojistikten kastımız depo ise bizim şuanda 48 konteyner içerisinde olduğu, 5 bin 555 çadır 32 bin civarında battaniye ve diğer malzemelerin yer aldığı bir lojistik depomuz var zaten. Biz bununla da bölgesel lojistik ihtiyaçlarını karşılayacak durumdayız. Bunu da sürekli olarak geliştiriyoruz. Bunun üzerine AFAD koordinasyon merkezimizi üzerinden afetleri koordine ediyoruz. Elazığ’ın arama kurtarma kapasitesini arttırmak için belki burada Arama Kurtarma Birlik Müdürlüğü kurulması söz konusu olabilir. Bizde bunu destekliyoruz. Bunun olmasının da faydalı olacağını düşünüyoruz” dedi.

Ne diyelim ne söyleyelim ki bu açıklamadan sonra.  Lojistik merkezi depo olarak algılayan, stoklamayı lojistik zanneden ve çadır, battaniye gibi ürünleri muhafaza etmeyi lojistik gören bir anlayışla afetler nasıl yönetilir varın siz hesap edin.

Oysa lojistik üs, bölgenin sadece deprem anındaki ihtiyacını değil, tüm zamanların ve şehirlerin ihtiyacını karşılayacak bir mantık ve vizyonla inşa edilecek, bu güçlü yapı deprem anında ise afet bölgelerinin kurtarıcısı olacak. AFAD il Müdürü olaya klasik bir bürokrat mantığı ile bakmış ve “depo diyorsanız ondan bizde çok” kolaycılığına kaçmış.

Ne diyelim. Allah bu memlekete ve millete büyük afetler yaşatmasın.  Yoksa bu mantıkla  işimiz zor.