'Bize 'Pis Türk' Derlerdi'

38 yaşındaki ünlü şarkıcı Hadise, Belçika ve Türkiye'nin, Türk işçilerinin Belçika'ya göçünü kolaylaştırmak amacıyla 1964'te imzaladığı Göç Anlaşması'nın 60'ıncı yılı kapsamında düzenlenen festivalin açılışına katıldı.

'Bize 'Pis Türk' Derlerdi'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Belçika’da “Pis Türk” söylemiyle çok karşılaştığını ifade eden Hadise, “Annem, babam 1970’lerde Belçika’ya taşınıyor. Sonra evleniyorlar. Ben 85’te doğuyorum. Belçika’da okurken bir Türk kızı olarak elimden geleni yaptım. Annem ile babamı çok gururlandırdım ama o dönem zorbalık yaşadım mı yaşadım. ‘Pis Türk’ dediler. Bu çok korkunç bir duygu. Gurbetçi olmanın ne demek olduğunu biliyorum. Gurbetçi olmak özlem demek, bazen yalnızlık demek. Bazen kalp kırılması demek.” diye konuştu.

Gurbette olmayı ve farklı bir memlekette zorunlu yaşamanın getirdiği toplumsal baskı ve psikoloji maalesef iyi bir duygu değil.

Değişik sebeplerle kendi topraklarınızı terk edip, yaşamak ya da ekmek parası kazanmak adına her türlü işte çalışarak bulunduğunuz ülkenin ekonomine katkı sunuyorsunuz ve fakat sizi asla kabullenemiyor ve hata nefret ediyorlar.

Bunda şüphesiz göçmen ve sığınmacıların münferit bazı olumsuz davranışlarının da payı var. Bulunduğu ülkenin örf ve törelerine saygı göstermek istemeyen kendilerince bir getto ve yaşam alanı kurmaya çalışanlar elbette o ülkenin vatandaşları tarafından engellenir.

Ülkemizde başta Suriye ve Afganistan olmak üzere birçok ülkeden göçmen var. Bunların önemli bir bölümü ülkemizin üretimine, hizmet sektörüne ve kalkınmasına katkı sunarken bazıları ise insanlara sorun yaşatmak gibi bir yanlışın içine düşüyorlar.

Hükümetimiz, ne yazık ki göçmen politikasını çok iyi yönetemedi. Bunu Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın son günlerdeki “Esat ile yeniden oturup göçmen konusu görüşülebilir” cümlesinden de anlayabiliyoruz.

Bu konuda tüm tarafların da katılıp görüşlerini dile getireceği “Göçmen Çalıştayı” yapılması ve burada alınan kararların hayata geçirilmesiyle herkesi mutlu edebilecek bir süreç başlatılabilir.

Bu yapılmazsa bugün bazı illerde yaşanan olaylar tüm ülkeye yayılabilir ve sonuçları çok kötü olan vakalar yaşanabilir.