Birlikte rahmet vardır

İlimizin sorunlarının çözümünde en önemli eksikliğimizin siyasi görüşü, dünya görüşleri ne olursa olsun birlik ve beraberlik içinde olunamaması ve bir araya gelinememesi gibi bir tabloyu yaşıyorduk.

Birlikte rahmet vardır
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Her ne kadar son genel seçimlerden sonra beş milletvekili ve Belediye başkanımız Ankara’da bakanlardan talepleri konusunda birkaç toplantıya hep birlikte gidip talepte bulunsalar da bunun kurumsallaştırılma ve sürekliliğin sağlanması konusunda biraz tökezleyen bir yapı söz konusuydu. Taki cumartesi günü Kent Konseyi’nin çağrısı ve ev sahipliğinde gerçekleştirilen ve mübarek Mevlit Kandili öncesinde gerçekleştirilen “Birlik Toplantısı”na kadar.

Malum, şehrin hala ve değişmeyen birincil problemi depremin bıraktığı sorun ve sıkıntıların giderilmesi. İstanbul'da başlatılan 'yarısı bizden' kampanyasının Elazığ'da sürdürülmesi isteği, şehrin dinamiklerini bir araya getirdi ve bu kez konuşan herkes siyasi kimlik ve konumlarından arınarak sadece Elazığ ve sadece Elazığ insanının sorununa çözümde odaklandılar.

 Düzenlenen toplantıya Ak Parti Elazığ Milletvekilleri Prof. Dr. Erol Keleş ve Ejder Açıkkapı, Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları, Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İdris Alan, İl Özel İdare Genel Sekreteri Ali Şiş, AFAD Elazığ İl Müdürü Cafer Giyik, Ak Parti Elazığ İl Başkanı Şerafettin Yıldırım, CHP Elazığ İl Başkanı Av. Onur Özkan, YRP Elazığ İl Başkanı Erhun Karakuş, İYİ Parti Elazığ İl Başkanı Habip Yaşar, HÜDA Par Elazığ İl Başkanı Yasin Kavaklı, Esnaf ve Oda Başkanları, Fırat Havzası Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Serkan Gürtürk, Tüm Elazığ Muhtarlar Derneği Başkanı Necati Karataş ve dernek üyesi muhtarlar, STK temsilcileri ve çok sayıda mahalle muhtarı katıldı.

Toplantıya katılmayı çok istemelerine rağmen, hatta MHP Milletvekili birkaç gün önce katıldığı televizyon programında bu toplantının önemine dikkat çekip katılacağını dile getirirken, bir gün önce gerçekleştirdikleri sünnet törenine il dışından gelen misafirleriyle bulunmaktan dolayı katılamamış ve üzüntülerini dile getirmişti.

Yine bu konuda basın açıklaması yaparak görüşlerini ortaya koyan ve şehrin bir an önce ayağa kalkmasında devlet desteğinin şart olduğunu her fırsatta ortaya koyan CHP Milletvekili Gürsel Erol da Genel Başkan Özgür Özel’in Antalya’da katılacağı bir toplantıda bulunma zorunluluğu dolayısıyla programa iştirak edememişti.

Toplantı, şehrin mevcut konumundan ziyade bu konumdan nasıl kurtuluruz etrafında şekildendi. Toplantıda söz alan muhalefet partisi il başkanlarının hemen hepsi, bu konuyla ilgili belediyenin imkânlarının yeterli olamayacağını dolayısıyla konunun ancak TOKİ marifetiyle çözüm bulacağını dile getirdiler.

Toplantıda söz alan ve Elazığ Belediyesinin iki mahallede başlattığı kentsel dönüşüm için Başkan Şerifoğulları’na teşekkür eden Yeniden Refah Partisi İl Başkanı Av. Erhun Karakuş, yarısı bizden kampanyasının yanında yetkililerin kamu bankalarıyla görüşerek sıfır faizle belirli bir miktarda verilecek kredilerle bu sorunun çözülebileceğini dile getirdi.

HÜDA Par Elazığ İl Başkanı Yasin Kavaklı ise Elazığ’da yapılan TOKİ konutlarının çok elzem ve kıymetli olduğunu ancak yapılmış olan konutların Elazığ’a yeterli olduğu algısının Ankara’da yıkılması gerektiğini dile getirdi.

İYİ Parti Elazığ İl Başkanı Habip Yaşar ise Elazığ’ın enkaza dönüşmüş ve kültürü yozlaşmış bir şehir haline geldiğini dile getirdi.

Elazığ TSO Başkanı İdris Alan, şehrin ticaretinin ve şehrin ekonomisinin yoğun olarak yaşandığı İzzetpaşa, İcadiye, Rızaiye, Çarşı, Sarayatik, Nailbey, Kültür, Mustafapaşa, Kırklar, Sanayi, Yeni Mahalle ve diğer mahallelerimizin görüntüsün savaştan çıkmış ve bombalanmış gibi bir izlenim verdiğini ifade ederek bu mahallelerin yeniden canlanması için TOKİ ya da diğer kamu kurumlarının desteğiyle ayağa kaldırılması gerektiğini dile getirdi.

Toplantıya katılan Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları da bugüne kadar Abdullahpaşa’da yaptıkları kentsel dönüşüm çalışmalarını aktardı. Gümüşkavak’ta planladıkları kentsel dönüşüm çalışmalarında vatandaşların maddi açıdan yeterli desteği vermediklerini, yeniden bu sorunu yaşamama adına beş milletvekili ile birlikte Ankara’da sorunun çözümü noktasında ortak çalışmalar yürüttüklerini dile getirdi.

Ak Parti Elazığ Milletvekili Ejder Açıkkapı ise bu toplantıyı bir başlangıç olarak gördüklerini ve bundan sonra da sık sık bir araya gelip sorunları çözme noktasında irade ortaya koyacaklarını, kentsel dönüşüm konusunda, kaynak ve finans konusunda adım atacaklarını dile getirdi.

Ak Parti Elazığ Milletvekili Prof. Dr. Erol Keleş, toplantının çok önemli olduğunu, istişarenin önemli olduğunu ve sıklıkla yapmaları gerektiğinin altını çizdi.

Geçmişe değil önümüze bakarak geleceği ve sorunların çözümünü konuşmak gerektiğini ifade eden Milletvekili Keleş, “yarısı bizden” uygulaması da dahil olmak üzere şehrin yeniden ayağa kalkması için farklı alternatif ve çözüm önerilerini bakanlara sunacaklarını dile getirdi.

Kent Konseyi Başkanı Nafiz Koca ise şehrin en önemli sorununu yine şehrin tüm seçilmişleri, siyasi partilerin il başkanları, Elazığ TSO Başkanı, Esnaf ve Oda Başkanları, muhtarlar ve STK başkanlarıyla bir araya gelerek konuşmak ve çözüm adına samimi gayret ortaya koymalarının önemli olduğunu ve Kent Konseyi olarak şehirle ilgili bundan sonra da önemli adımlar atacaklarını dile getirdi.

Toplantıyı izleyen ve sonuna kadar takip eden, 2020 depreminden bugüne yaşanan sorunları bizzat gören, yaşayan ve yazılarına taşıyan bir gazeteci olarak, bu toplantıda gördüğümüz şu ki aslında farklı siyasi partilerde ve dünya görüşünde olsak da hepimizin tek bir ortak gayesi ve hedefi var o da Elazığ…

Toplantıda muhalif siyasi parti il başkanlarının bunu sırf muhalefet yapma adına fırsata dönüştürmekten ziyade Ak Partili Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları’na teşekkür edip desteklerini açıklaması, bugüne kadar hükümetin şehrimize yaptıklarına şükranlık duyması, buna karşın çözümü de yine ve sadece devletten değil, bankalardan sıfır faizli kredi alternatifini sunmaları da gösteriyor ki acılarımız ve sorunlarımız, bizleri aynı konuda aynı formülleri düşünme ve bunun etrafında kenetlenmemize vesile olmuş.

Bu toplantıyı ve Kent Konseyi’nin inisiyatif alıp tarafsız bir zeminde olayı ele almasını da ayrıca önemsiyor ve devamının geleceğine inanıyoruz. Bu toplantı ile birlikte rahmet olduğu ilahi sedasının yansımasını bir kez daha çok net olarak gördük.

Emeği geçenlere, katılıp görüşlerini samimiyetle dile getiren herkese teşekkürler.