BİRLİKLER TAŞINIYOR

15 Temmuz günü yaşanan darbe girişiminin ardından OHAL ilan eden ve  kamuda birçok radikal karar alan hükümet, şehir içinde kalan askeri birliklerin de şehir

BİRLİKLER TAŞINIYOR
TAKİP ET Google News ile Takip Et

15 Temmuz günü yaşanan darbe girişiminin ardından OHAL ilan eden ve  kamuda birçok radikal karar alan hükümet, şehir içinde kalan askeri birliklerin de şehir dışına taşınması yönünde karar aldı.

‘’MGK KARAR ALMIŞTI’’

Askeri birliklerin şehir merkezinde olmasının birçok açıdan sakıncalarının olduğu görüşü önce hükümet kanadında gündeme getirilmiş ardından konu MGK' da gündeme gelmişti. İlk toplantıda görüşülen konu karara bağlanmış ve askeri birliklerin şehir dışına taşınması kararlaştırılmıştı.

‘’800 DÖNÜM ALAN NE OLACAK?’’

Elazığ’da 8.Kolordu alanının yaklaşık 800 dönüm alan üzerinde kurulu olması  ve  şehir içinde büyük bir ormanlık alan olarak kullanılması gündeme getirilmişti. Özellikle yıllardır  Elazığ’da tartışmalara neden olan Fuar Merkezinin de   bu alanda olması için fikir alış-verişi yapılıyor.

‘’TELEFERİK PROJESİ YENİDEN GÜNDEME GELEBİLİR’’

8.Kolordu alanının halkın hizmetine sunulduktan sonra geçtiğimiz yıllar da gündeme gelen ama askeri alan üzerinden geçeceği için güvenlik sebebi ile izin verilmeyen ‘’TELEFERİK’’ projesi de hayata geçebilir. Özellikle Harput'un turizm açısından kalkınması ve turistlerin ilgisini çekmesi için hayata geçirilecek Teleferik Projesi, Elazığ’ın imajına da katkı sağlayacak.

‘’ASKERİ LOJMANLAR VE ŞUBELER DURACAK’’

Lojman, idari birimler ve askerlik şubeleri şehir dışına taşınmayacak. Yazışmalar ile ilgili birimler mevcut yerlerinde duracak. Askeri birliklerine şehir dışına taşınması için  nereye taşınacağı, hangi zaman diliminde taşınacağı, yerlerinin neresi olacağı tek tek rapor edilerek çalışmalara başlanılacak.

‘’KENTSEL DÖNÜŞÜMDE REZERV ALAN OLARAK KULLANILABİLİR’’

Askeri Birlikler şehir dışına taşındıktan sonra boşalan alanların yeşil dokusuyla korunması ve park olarak hizmet vermesine kesin gözü ile bakılıyor. Şehirlerin kenarlarında bozkır gibi olan yerler de var. Buralar, kentsel dönüşümde rezerv alan olarak da kullanılabilir. 

‘’KOMİSYON KURULDU’’

Darbe girişiminin ardından gündeme gelen askeri birliklerin şehir dışına taşınmasıyla ilgili Milli Savunma, Maliye ile Çevre ve Şehircilik Bakanlıklarından oluşan komisyon kuruldu. Elazığ dahil 81 ilde ki durumu inceleyecek komisyon, ne kadar askeri alan bulunduğunu, bu alanların şehir içinde mi kalması yoksa taşınması mı gerektiğini, nereye taşınacaklarını belirleyecek.

‘’YÜZÖLÇÜMÜ VE BÜYÜKLÜĞÜ’NE GÖRE KARAR VERİLECEK’’

“Askeri alanların kent merkezi içerisindeki konumu, yüzölçümü-büyüklüğü, askeri alanın mevcut kullanımı (Zırhlı Birlik, Hava Üsleri, Mekanize Tugaylar vb.) gibi kriterlerin yanında yerel yönetimlerden gelen taleplerin de dikkate  alınmasını sağlayacak bir yöntem üzerinde çalışmalar sürdürülüyor. 

‘’BELEDİYELERİN KARARI ÖNEMLİ’’

Askeri Birliklerin şehir dışına taşınması ile ilgili Milli Savunma, Maliye ile Çevre ve Şehircilik Bakanlıklarından oluşan komisyon taşınacak şehirlerin Belediyeleri ile de görüşmeler yapacak. Komisyon, Belediyelerin ve vatandaşın bu askeri kışlaların dönüşmesinde ne istediklerine ve şehrin ortak kararına göre hareket edecek.

‘’2017 YILININ SONUNA DOĞRU KESİNLEŞECEK’’

Şehir merkezinde bulunan birliklerin, şehir dışına taşınması için kurulan komisyonun 2017 yılının sona doğru raporları hazırlaması bekleniyor. Hazırlanacak rapora göre Elazığ ve diğer iller de bulunan birliklerin ne zaman taşınacağı ve nereye kurulacağı belli olacak.