Bir Planınız Var mı?

6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremler sonrasında Elazığ'da binlerce binada hasar oluştu. 24 Ocak depremi sonrasında hızlı ve etkili bir devlet yüzüyle karşılaşan Elazığlılar 6 Şubat depremlerinden sonra yeterli çalışmaların yapılmamasından yakınıyor. Özellikle yapı stoku eski olan mahalleler Elazığ'da yetkililere her fırsatta şu soruyu soruyor:

Bir Planınız Var mı?

24 Ocak 2020 yılında meydana gelen depremle sarsılan ve yaralarını yapılan 25 bin yeni konutla saran Elazığ, bir kez daha deprem gerçeği ile yüzleşmiş ve 6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerden de büyük bir yara almıştı. 

Kahramanmaraş depremlerinin birçok ili etkilemesi ve Elazığ’daki plansızlık ve ilgisizlik özellikle yapı stoku eski olan birçok mahallede vatandaşların hayatını adeta çileye dönüştürmüş durumda.

 Şehirde Elazığ Belediyesi haricinde tüm kurum ve yetkililer kentsel dönüşümle ilgili adeta sessizliğe bürünmüşken konuyla ilgili Hakimiyet’e konuşan ve depremden en fazla etkilenen mahallelerden olan Sarayatik Mahalle Muhtarı Aytaç Şahinoğlu, mahallelerinin en büyük sorununun kentsel dönüşüm olduğunu ve bu konuda acil bir çözüm beklediklerini söyledi.

Bir Planınız Var mı?

“TEK SORUN KENTSEL DÖNÜŞÜM”

Mahallelerinde tek sorunun kentsel dönüşüm olduğunu vurgulayan Şahinoğlu: “Elazığ’ın merkezdeki ilk yerleşim yerlerinden biri olan Sarayatik Mahallemiz, 24 Ocak 2020 ve 6 Şubat 2023 tarihlerinde 2 büyük deprem yaşadı. Mahallemizin yapı stoku eski olduğundan dolayı birçok binamız yıkıldı, kalan binalarımız ise yorgun ve 40-50 yıllık eski binalar. Mahallemizin ve merkezdeki mahallelerin şuan tek sorunu kentsel dönüşüm ” şeklinde konuştu.

Bir Planınız Var mı?

VATANDAŞ SİYASETTEN NE BEKLİYOR?

Vatandaşların sorunlarına da değinen Muhtar Şahinoğlu: “Şehrin kentsel dönüşüm ile dönüştürülmesi için siyasilerimize ve kurumlarımıza büyük iş düşüyor. Henüz o birlikteliğin sağlanamadığından dolayı ne yazık ki istenilen verim tam alınamadı. Siyasilerden beklentilerimiz; 2020 yılında evleri yıkılan vatandaşlarımıza da faizsiz kredi verilmesi, orta hasar sorununun  ortadan kaldırılması, 2023 depreminde evleri yıkılan vatandaşlarımız için yapılacak konutların bir an önce tamamının ihaleye çıkılıp yapılması, şehir merkezindeki mahallelerimizin dönüştürülmesi için Bakanlık tarafından ağır hasarın fazla olduğu mahallerde de ada bazlı riskli alan ilan edilip bakanlık eliyle dönüştürülmesi...” şeklinde konuştu.

Bir Planınız Var mı?

“VEKİLLERİ İKİ GRUBA AYIRIYORUM”

Milletvekillerinin performanslarına da değinen Muhtar Şahinoğlu: “Milletvekilimiz Sayın Erol Keleş'e ayrıca teşekkür etmek istiyorum. Vekilleri ben iki gruba ayırıyorum; Halkın Vekili ve Meclis'in Vekili... Erol Hoca tamamıyla halkın Vekili. Çünkü sürekli halkla iç içe vatandaşın ulaşabildiği, şehrin sorunlarına duyarlı olup, herhangi bir siyasi tartışmaya girmeden işine odaklanıp şehre ne kazandırabilirimin mücadelesini veriyor. Bunu da seçildiği günden şuana kadar görüyoruz, gerek bürokratlığı gerekse kurumlardaki işleyişi bildiğinden dolayı şuana kadar şehrimize kazandırılan hizmetlerin birçoğunda şahsının imzası var. Bir vatandaşın sorununu ilettiğimizde sorunu takibi, çözüm noktasında gayreti takdire şayan. Emeklerinden gayretlerinden dolayı teşekkür ederim. Şehrin dönüştürülmesi için de elinden geleni fazlasıyla yapacağından şüphem yok.”

Bir Planınız Var mı?

“BAŞKAN ŞERİFOĞULLARI DÖNÜŞÜME KATKI SAĞLADI”

Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları’nın kentsel dönüşüme katkı sağlamak amacıyla mücadele ettiğini belirten Şahinoğlu: “Depremden sonra ana arterlerimizde yıkılan binalar vatandaşlar ve müteahhitlerin anlaşması sonucu yapıldı, yapılıyor. Bizim mahallemizin imar planı depremden önce blok nizamdı ancak depremden sonra vatandaşlarımızla belediye başkanımızı görüştürdük, bir şekilde yıkılan yerlerin dönüştürülmesi gerekiyordu, blok nizam olması buna engeldi. Belediye Başkanımız bu konuyu Belediye Meclisine taşıdı, mahallemiz ve merkezde bulunan bir kaç mahallenin tamamı meclis kararıyla bitişik nizam oldu. Belediye Başkanımıza teşekkür ederim.” dedi.

Bir Planınız Var mı?

“VATANDAŞLAR DA DUYARLI OLMALI”

Kentsel dönüşüm konusunda vatandaşların da çaba göstermesi gerektiğini belirten Muhtar Şahinoğlu: “Başkanımızla sürekli istişare halindeyiz. Mahallemizin dönüşümü konusunda da inancımız ve güvenimiz tam. Nasıl ki yıllarca çözülemeyen Elazığ’ımızın sorunları olan; Fuar Merkezi, Meydan, alt yapı sorunu gibi kangrenleşmiş sorunları çözdüyse kentsel dönüşüm konusunda da Elazığ’ımızın merkezindeki mahallelerini dönüştürmek için ciddi adım atacaktır. Tabi ki vatandaşlarımızın da duyarlı olup, bina sakinleri olarak anlaşması şart.  Kentsel dönüşümün bir defada olmayacağının da farkındayız ama sabırla bekleyeceğiz.” ifadelerini kullandı.

“ŞEHİR İÇİN ÇABA GÖSTERENLERİN YANINDAYIZ”

Şahinoğlu sözlerini şu cümlelerle tamamladı: “Başkanımız geçen 5 yıllık süreçte şehrimize değer katacak projelere imza attı. Şehrin dönüştürülmesi için inanıyorum ki elini değil gövdesini taşın altına koyacaktır, bizler de her daim onun yanındayız. Bu şehir için kim bir taşı taşın üstüne koyarsa biz onu başımızın tacı ederiz.”