Bir Mutluluk, Binlerce Dua

Depremin ilk saatlerinden itibaren ilimize gelerek halkımızın yaşadığı mağduriyetleri bir an önce gidermek amacıyla haftalarca ilimizde kalan ve geçen süre içerisinde defalarca ilimize gelerek yapılan çalışmaları yerinde inceleyen Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Aksaray'daki TOKİ evinde iftar açtı ve hane halkını Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüştürdü.

Bir Mutluluk, Binlerce Dua
TAKİP ET Google News ile Takip Et

24 Ocak depremi sonrasında  ilimize gelen ve arama kurtarma çalışmalarından yapılacak yeni konutların yerlerini belirlemeye kadar birçok konuda fiilen faaliyetlerin içerisinde olan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, geçtiğimiz Cuma ve Cumartesi gününü de ilimizde geçirdi.

Bakan Kurum, Cuma günü iftarını Aksaray’da yapımı tamamlanan ve kura sonucu evine yerleşen Sedat Erdoğan ve ailesinin sofrasına misafir olarak açtı.

Samimi bir ortamda yapılan iftar sonrası, Bakan Kurum;  ailenin reisi Sedat Erdoğan ve eşini Cumhurbaşkanı Erdoğan ile telefonla görüştürdü.

Özellikle evin hanımının TOKİ’den aldığı evden memnuniyeti dile getirip uzun uzun Cumhurbaşkanı Erdoğan ile diğer yetkililere dua etmesi, hem Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı hem de Bakan Kurum’u hem mutlu etti hem de duygulandırdı.

Bakan Kurum bu olayı sosyal medya hesabında şu cümlelerle paylaştı.

“Yeni yuvalarına kavuşan depremzede kardeşlerimizin iftarda misafiriydik. 

Cumhurbaşkanımızın telefonu da ailemizi çok mutlu etti. 

Sıcak haneleri huzurlu, bereketli olsun. 

İNCELEME YAPTI
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, 24 Ocak 2020 tarihinde meydana gelen depremin ardından Elazığ’da yapılan çalışmaları yakından takip etmeye devam ediyor. Bu kapsamda Elazığ’a gelen Bakan Kurum’un günün erken saatlerinde Elazığ’da çalışmalarına başladı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un Elazığ'daki incelemeleri devam ederken Sürsürü Mahallesi’nde yaptığı ziyarette açıklamalarda bulundu.

ÖRNEK ÇALIŞMA YÜRÜTTÜK
Deprem esnasında Elazığ’da çok önemli bir süreç yürüttüklerini ve 84 bin binada hasar tespit çalışmaları gerçekleştirdiklerini ifade eden Kurum şunları söyledi: “Hem İçişleri bakanımız hem sağlık bakanımız, biz ve diğer bakanlarımızla örnek çalışma yürüttük. Ben bu çalışmada her türlü fedakârlığı yapan birimlerimize ve şehit olan Osman Erbaş Komutanımıza teşekkür ederim.”

 DÖNÜŞÜMÜN EN BÜYÜĞÜ 
İlgili bakanlarla uyum içerisinde Türkiye tarihinin, Elazığ tarihinin en büyük dönüşüm projelerinden birini gerçekleştirdiklerini ifade eden Balan Kurum, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Elazığ ve Malatya’da toplamda 27 bin konutun dönüşümünü başlattık. Depremin üzerinden 1 yıl geçmeden 8 bin konutu vatandaşlarımıza teslim ettik ve şu an itibariyle Elazığ’ımızda biten konut sayısı 11 bin bağımsız bölümü aşmıştır. Yine Malatya’da 4 bine yakın bağımsız bölümün yarısı tamamlanmış kalan yarısı içinde imalatlar hızlı bir şekilde devam etmektedir.”

 3 BİN 500 TARIM KÖY KONUTU 
Kırsal kalkınmayı sağlayacak 3 bin 500 adet tarım köy konutu yaptıklarını ifade eden Bakan Kurum, bu konutların köylerimizin, beldelerimizin kalkınmasına fayda sağlayacak, orada üretime istihdama teşvik edecek çok önemli bir proje olarak gördüklerini ve bu projelerin kararlılıkla devam ettiğini belirtti.

SON TESLİMAT YIL SONU
Elazığ’da gitmedikleri yer kalmadığını, hepsinde de vatandaşlarımızla beraber olduklarını ifade eden Bakan Kurum; “Şimdi de Sürsürü Mahallemizdeyiz. Burada çok önemli bir dönüşüm projesi yürütüyoruz. İnşallah kalan konutların tamamını da yılsonunda teslim edecek ve vatandaşlarımıza sağlam güvenli konutlarını vermiş olacağız.” dedi.

 ŞEHRİN 100 YILI PLANLANIYOR
 Yaptıkları projelerle şehrin hem güneyini, hem kuzeyini hem batısını hem de doğusunu geliştirmeyi hedeflediklerini belirten Bakan Kurum, şehrin 50 yılını yada  100 yılını planlayacak şekilde bir proje geliştirdiklerini, zemin +3, 4 katı geçmeyen, peyzajı ile oyun alanları ile, yürüyüş alanları ile yaşanabilir, yerel mimarinin her türlü detayların kullanıldığı örnek projeleri gerçekleştirdiklerini, kaliteden ödün vermeden bütün projelerimizi de yapmaya gayret göstereceklerini belirtti.

İŞCİLERİN BÜYÜK EMEKLERİ VAR
İşin, istihdam ve aş demek olduğunu ifade eden Bakan Kurum şunları söyledi:“İş; istihdam demektir, aş demektir. Ve gerçekten bu 27 bin konutun yapımında işçi kardeşlerimizin çok büyük emekleri var kardeşlerimizin. Salgın demediler kış demediler deprem demediler ve bir yıl içerisinde bu sağlam konutları bize teslim etme imkânını bize vermiş oldular. Mühendislerimizle birlikte işçi kardeşlerimiz çok yoğun bir emek sarf ettiler. Ben bu vesile ile tüm şantiyelerimizdeki 100 bin işçi kardeşimizin yine deprem konutlarında çalışan işçi kardeşlerimizin emeği olan alın teri olan ve gerek hastanelerimizde gerek yollarımızda gerek konutlarımızda çalışan tüm işçi kardeşlerimizin işçi bayramını kutluyorum.”

BİTTİ, BİTECEK
TOKİ tarafından yapılan konutların bitme aşamasına geldiğini ifade eden Bakan Kurum; “Bittikçe biz vatandaşlarımızın mutluluğunu görüyoruz, mutluluğuna şahit oluyoruz. Dün evlerinde misafir olduk. Yarın bahçelerinde birlikte çay içeceğiz, sohbet edeceğiz. Elbette ki kaybettiğimiz canlarımızı geri getiremeyiz. 41 tane canımızı 24 Ocak depreminde yitirdik. Yine 11 şehidimiz Bitlis’te Osman Erbaş Paşamız ile birlikte kaybettik. Ben kaybettiğimiz tüm depremzede vatandaşlarımıza, şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Yakınlarına başsağlığı diliyorum. Tekrar tüm Elazığ’a tüm Malatya’ya geçmiş olsun diliyorum. Biz eser üretiyoruz. Eserlerimiz arkamızda duruyor. 19 yıldır hep eser üreterek, milletimize hizmet ederek bu günlere geldik.” dedi.

ORTAK SORUNLAR, ORTAK YAYINDA GÜNDEME GELDİ
İlimize incelemelerde bulunmak amacıyla gelen Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum,  şehrin ortak sorunlarını ve gelinen nokta ile ilgili olarak Kanal 23 ve Kanal Fırat ortak canlı yayınında Kanal 23 Genel Yayın Yönetmeni Arif Çakmak ve Kanal Fırat Genel Yayın Yönetmeni Zeki Akbıyık’ın sorularını cevaplandırdı.
 24 Ocak tarihinde meydana gelen 6,8 büyüklüğündeki depremin ardından yapılan çalışmaları anlatan Bakan Murat Kurum, çalışmalardaki son durumla ilgili Elazığlıları bilgilendirdi. 

“BİR AY KESİNTİSİZ ELAZIĞ’DA KALDIM”
Elazığ’ın kendi hayatlarında önemli bir yere sahip olduğunu ifade eden Bakan Kurum şunları söyledi:  “Belki Türkiye’nin birçok yerinden Elazığ’a yetişemeyen kardeşlerimiz oldu. Ama biz Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla deprem olur olmaz 1 saat sonrasında Elazığ’daydık ve Elazığlı kardeşlerimizle 1 ay ben kesintisiz burada kaldım. Sokak sokak derler ya; gezilmedik, dokunulmadık, görülmedik hiçbir yerini bırakmamaya çalıştık. Her vatandaşımıza gittik. Her vatandaşımızın yarasını sarmak için onlarla beraber yaşadık. 41 canımızı kaybettik 4’ü Malatya’da olmak üzere. Ben vefat eden kardeşlerime Allah’tan rahmet diliyorum. Elazığ’ımıza, Malatya’mıza geçmiş olsun diyorum.”

İFTAR MUTLULUĞU
Elazığ’da halkımıza verdiğimiz sözler var diyen Bakan Kurum; “Onlara sözler verdik Cumhurbaşkanımızın talimatları çerçevesinde. O sözleri tutmaya gayret ediyoruz. O gün hüznü beraber yaşamıştık. Bugün Aksaray’da bir ailemize iftarda misafir olduk. Onlarla beraberdik. Konutlarında oturuyorlar. Çok mutluydular. Sayın Cumhurbaşkanımıza teşekkür ettiler konutlarında oturdukları için. Bugün onları görüyoruz ya. Mutlu olduklarını. O gün acılarını beraber yaşadık. Şimdi mutluluklarını yaşıyoruz. Bitene kadar ben buradan ayrılmayacağım. Okuluyla, camisiyle fırınıyla Elazığ’ımızın neye ihtiyacı varsa yapmaya yardım edeceğiz. Onların ihtiyaçlarını karşılayacağız.

PANDEMİYE RAĞMEN ÇALIŞTIK
Depremin birinci yıl dönümünde Sayın Cumhurbaşkanımız teşrif ettiler ve 8 bin konutumuzu vatandaşlarımıza teslim etmiştik diyen Bakan Kurum sözlerini şöyle sürdürdü:“O günde biz çok mutlu olduk. Çünkü depremin üzerinden 1 yıl geçtikten sonra 8 bin konutu kısa sürede tamamlamak, toplamda 27 bin konutluk ki bedeli 7 milyar liraya yakın kaynak aktardık ve 1 yıl içinde etap etap teslim edeceğimizi ifade ettik. Pandemi süreci, salgın… Çok zor bir süreç vardı ama bu sürece rağmen hiçbir zaman durmadık. Buradan hiç ayrılmadık ayrılmayacağız da. Sayın Cumhurbaşkanımız teyzemiz dua etti. Çok mutlu olduk. Bu çok güzel bir şey. 

TALEPLERİ ÖNEMSİYORUZ
Mahalleleri bizzat gezdiklerini ifade eden Bakan Kurum, “Muhtarlarımızla birlikte halkımızı dinliyoruz. Sadece konut değil. Burada ne problem varsa hepsini çözmeye çalışıyoruz. Teşkilatımız bütün mahallelerde dolaşıyorlar. Neye ihtiyaçları varsa not alıyoruz. Sadece deprem değil. İşleriyle ilgili, istihdamla ilgili adaletli bir şekilde onlara yardımcı olmaya gayret ediyoruz. Elazığlılar her zaman devletin yanında oldular. Çok önemli bir duruş gösterdiler. Allah onlardan razı olsun. Biz de devlet olarak üstümüze düşeni yaptık.” dedi.

BİN KONUT DAHA SAHİBİNİ BULUYOR
8 bin konutun vatandaşlarımıza teslim etmek üzere kuralarını çekmeye başladıklarını ifade eden Bakan Kurum; “3 Mayıs’ta bin konutu Çatalçeşme’den başlamak üzere teslim edeceğiz. Şu an biten konut sayımız 11 bin. Köyleriyle, mahalleleriyle biten. Konutların tamamını biz yılsonuna bitirmeyi planlıyoruz.” dedi.

 “BÜTÜN İHALELER YAPILDI”
Elazığ’da bütün ihalelerin yapıldığını ifade eden Kurum, “Sezon da müsait. Bir tecrübede kazanıldı. Yılsonuna biz bir kış daha gelmeden vatandaşlarımızın birçoğunu konutlarına yerleştiriyor olacağız. Yılsonuna kadar bitecek inşallah. 

DAĞITIMI, ADALETLİ YAPMAYA ÇALIŞIYORUZ
Konutların kura ve dağıtım sürecini adaletli bir şekilde yapmaya gayret gösterdiklerini ifade eden Bakan Kurum, halka bölgesine en yakın yerden konut vermeye çalıştıklarını,  etap etap kuraları çekeceklerini, vatandaşın evine en yakın yer nereyse, en yakın katında en yakın şerefiyesinde onlara yer veremeye çalışacaklarını ifade etti.

KÖYDE GECİKME YER GÖSTERMEDEN KAYNAKLI
 Bakan Kurum köy evleri konusundaki soruya ise şöyle cevap verdi:“Köyde şöyle bir sorun var. Buradan vatandaşlarımıza da muhtarlarımıza da seslenmek istiyorum. Bize yer gösterdikten sonra zaten çelik konstrüksiyon.  Burada yer teslimi noktasında gerek vatandaşımızdan gerekse arsadan kaynaklı problemlerden dolayı yapılamıyor. Yapılan yerlerde problemler oldu. Bu süreçte hem AFAD’ımıza, hem Çevre Şehircilik İl Müdürlüğümüz çalışmalarını yapıyor. Yer tespiti noktasında vatandaşlarımız muhtarlarımızla iletişime geçip bize yer tahsisi yaparlarsa biz  isteklerini karşılarız.”dedi.