Bir Kriz Daha mı?

24 ocak depremi sonrası birçok bölgede inşa edilen konutların ardından TOKİ, Kızılay Mahallesi'nde 358 konut ve 12 adet dükkân ihalesini gerçekleştirdi. Ancak yapılacak konut projesinin nasıl olduğu, geçmişte vatandaşın itiraz ettiği hususların düzeltilip düzeltilmediği ve hepsinden öte yetkililerin konutların iç ve dış mimari projesini görüp görmedikleri merak ediliyor

Bir Kriz Daha mı?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

24 Ocak 2020 tarihinde ilimizde meydana gelen 6.8 şiddetindeki depremin ardından harekete geçen TOKİ, hem yıkımın en çok olduğu Abdullahpaşa, Mustafapaşa, Rüstempaşa ve Sürsürü Mahallelerinde hem de rezerv alanlarında 20 bin konut yapımı için harekete geçti.

Enkaz kaldırılmasının hemen ardından peş peşe yapılan ihaleler sonucu bugüne kadar yaklaşık 8 bin konut hak sahiplerine teslim edildi.

ELAZIĞ GERÇEĞİNE UYGUN DEĞİL
Yapılan ve toplu kura gibi hem adil olmayan hem de yeni birçok mağduriyetler yaratan uygulamalar sonucunda vatandaşa teslim edilen konutların hem kullanma fonksiyonu hem de metrekare olarak ilimiz halkının yaşam standartlarına uymayan konutlarla ilgili çok sayıda şikâyet ve isyan sesi yükseldi.

VATANDAŞIN GÖRÜŞÜ ALINMADI
TOKİ, deprem sonrası ilimizde hayata geçirdiği tüm projelerde halkın görüş, öneri beklentilerini öğrenmek ve projeleri bu doğrultuda yapmak yerine ülkenin her tarafında uyguladığı ve sürekli eleştiri aldığı tip projeleri ihaleye çıkardı.

Yerinde dönüşüm yapılan mahalleler ile rezerv alanlarında yapılan ve ihtiyaca cevap vermeyen konutlar vatandaşa toplu kura dayatması ile zorla verildi.

2+1 KONUT FİYASKOSU
TOKİ’nin yapacağı projelerini vatandaşa sormamasının yansıması 2+1 konutlara duyulan tepki ile kendini gösterdi.  Üretilen konutların yaklaşık yarısının 2+1 olarak projelendirilmesi ve vatandaşı bu konutlarda yaşamaya mahkûm edilmesi uygulamasının faturası ilimizdeki siyasilere çıkarıldı ve konu hemen her muhalefete mensup siyasiler tarafından dile getirildi ve TBMM’ye taşındı.

YENİ BİR KRİZ YOLDA MI?
Geçen bir yıl içinde hayata geçirdiği projelerde takdir ve teşekkür yerine önemli oranda eleştiri alan TOKİ, yeni bir ihale daha yaparak Kızılay Mahallesinde 358 konut ve 12 adet dükkân ihalesini gerçekleştirdi.

Yapılan ihale kapsamındaki konutlarla ilgili hak sahiplerinden herhangi bir talep alınıp alınmadığı, konutların iç ve dış mimari projelerinin nasıl olduğuna dair kamuoyuna herhangi bir bilgi sunulmadı.

YETKİLİLER GÖRDÜ MÜ?
TOKİ’nin Kızılay Mahallesinde yapacağı konutlarla ilgili geçmişte siyasilerin girişimleri ile mahalle halkıyla görüşmeler yaptığını, bu görüşmelerde mutabakat sağlanmadığı için sürecin uzadığını ifade eden vatandaşlar, yapılan ihale ile nasıl bir konut projesi ile karşı karşıya kalacaklarını bilmediklerini ifade ediyorlar.
TOKİ’nin Kızılay Mahallesine yapacağı proje hakkında siyasilerin de yeterli bilgiye sahip olup olmadıklarına,  konutların mimari projelerinin yetkililerce görülüp  görülmediğine dair bilgilerinin olmadığını  ifade eden vatandaşlar, yeni bir krizin daha kapıda olduğuna dikkat çekiyorlar.

İHALE DİBAY İNŞAATA KALDI
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığınca Elazığ İli Merkez ilçesi Kesrik Mahallesi 358 konut, 12 adet dükkan, 1 adet fırın ve Mollakendi Beldesi 36 adet konut inşaatları ile altyapı ve çevre düzenlemesi işi ihalesi 19 Nisan 2021 pazartesi günü pazarlık usulü ile Ankara’da gerçekleştirildi.

İhalede Özgehan İnşaat firması teşekkür edip teklif vermezken, TETİŞ Yapı aşırı düşük teklifi ile değerlendirme dışı kaldı.

İhale 109. 435.000.00 bedelle DİBAY İnşaatta kaldı.
Yasal itiraz süreci sonunda ilgili firmaya yer teslimi yapılarak inşaatlara başlanacak. Ancak yapılacak bu konutların geçmişte teslim edilen konutlarda öne çıkan eleştirilerin dikkate alınıp alınmadığı ve herhangi bir mimari proje revizyonuna gidilip gidilmediği merak konusu oldu.
 

Bir Kriz Daha mı?
Bir Kriz Daha mı?