Bir İhanet Sorunumuz Var

Son aylarda enflasyonu yükselten en önemli kalemlerden biri de sebze ve meyvelerdi.

Bir İhanet Sorunumuz Var

Pazarda yanına yaklaşılmayan ürünlerden vatandaş artık tane tane alarak sofrasına yemek koyuyordu.

Sebze fiyatlarının nasıl oluyor da tarlada çok ucuz olmasına rağmen pazarda ve manavda pahalı olduğu hep tartışılıyordu.

Olayın doğal seyrinde bir aksaklık ve fiyat artıran spekülatörlerinin olduğu konuşuluyor lakin çok da tespit edilemiyordu. Taki bu güne kadar.

Antalya’nın Gazipaşa ilçesinde arazi bakmaya çıkan bir kişi, yüzlerce kilo sebzenin çöpe döküldüğünü fark etti.

O anları cep telefonu kamerası ile görüntüleyen kişi, sosyal medyadan paylaştı.
Videonun devamında görüntüleri çeken kişi, “Zor günler geçiren ülkemizdeki vatandaşların hakkını gasbetmek, çalmak... Bunu buraya dökeceğinize bedavadan vatandaşa dağıtın. Bir hayra girin, bu nasıl bir insanlıktır?” diye sordu.

Bu görüntüler üzerine Gazipaşa Yaş Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Hamdi Fidan, konu ile ilgili açıklama yaparak şunları söylemiş.

 “Kamuoyunda bir video dolaşıyor. Gazipaşa'da sebzelerin çöpe atıldığını, fiyatların yükseltilmek için yapıldığını belirten bir video. Buradan 17 ülkeye ihracat yapıyoruz. İhracatta çok titiz davranan bir ülkeyiz. Burası salatalığın başkenti. Türkiye'de en kaliteli salatalık, Gazipaşa'da yetişir. Şu anda mevsim gereği 300-400 ton mal sevkiyatı yapıyoruz. Kış aylarında 800-1000 ton sevkiyat yapıyoruz. Bunlar, işlenme aşamasında sofraya konulmayacak ürünler. Çürük, kurtlu ürünler ayrılıyor. Bu ürünler akşamüzeri belediyenin çöp konteynerlerine konuluyor. Belediye de bunları uygun bir zamanda belediye çöplüğüne götürüp, döküyor. Bu ürünler sofraya konacak şekilde olsa döker miyiz? Hayır dökmeyiz. Bu paylaşımı yapan kişi 'Bu ürünü ben yerim' diyorsa, gelsin ücretsiz kendisine verebiliriz. Bu ürünler sofraya uygun değil. Bu ürünleri ne dış ne de iç piyasaya veremeyiz.”

Açıklamaya bakar mısınız? Biz bu kalitesiz ürünleri halkımıza yedirir miyiz  diyor mübarek. 
Görüntülerdeki domatesler mis gibi, gözüküyor. Kaldı ki her ürünün bir müşteri kitlesi vardır. Akşama yemek yapılacak bir domatesin çok da sert olmasına gerek yok. Olgunlaşmasını tamamlamış her bir ürün çürümediği sürece pek ala kullanılır ve yemeklere konur. 

Resimlere baktığımızda hem o domatesleri ekip, sulayan, toplayıp sebze haline getiren üreticiye hem de pahalı olduğu için evine domates götürmeyen insanları düşündük ve bu resmen hainlik dedik.

İşe yaramaz denen ancak görüntüsü çok da öyle olmadığını gösteren domatesler, pazarda 4 TL’ye satılsa kim almaz ki. 

Demek ki bu memlekette bir ihanet sorunu var. Hem millî konularda hem de gıda konusunda..