Bir Günde Ne Değişti?

Salgının ateşini ve seyrini düşürmek amacıyla çarşamba sabah araç trafiğine kapatılan Gazi, Hürriyet ve Vali Fahri Bey Caddeleri, perşembe günü tekrar ulaşıma açıldı. bu gelişme, salgınla mücadelede ne kadar bilimsel ve gerçekçi mücadele yapıldığının ve kararların hangi kriterlere göre alındığının ciddi anlamda sorgulanmasına sebep oldu

Bir Günde Ne Değişti?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Elazığ İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu tarafından Çarşamba sabahından itibaren üç cadde trafiğe kapatılmış, bu karar hem salgınla mücadelede faydasız ve gereksiz olması hem de şehir için ve alternatif yollarda tıkanıklık ve daha çok yaya sirkülasyonuna sebebiyet vermesi gerekçesi ile başta Hakimiyet Gazetemiz olmak üzere birçok basın-yayın kuruluşu ve vatandaşlar tarafından tepkilerin oluşmasına sebep olmuştu.

ŞİKÂYETLER DİKKATE ALINDI
Elazığ Valiliği, vatandaşlardan gelen yoğun şikâyetler üzerine perşembe günü sabah saatlerinden itibaren Gazi Caddesi, Vali Fahribey Caddesi ve Hürriyet Caddesi’ni trafiğe açtı. 

Araçlar caddeleri kullanmaya başlarken valilik tarafından resmi bir açıklama yapılmamasına rağmen polis ekipleri, caddenin trafiğe açılmasıyla ilgili talimat geldiğini ve bu talimat gereği caddeleri trafiğe açtıklarını belirttiler.

YANLIŞSA NEDEN ALINDI?
Bu uygulama ile İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu kararları bir kez daha tartışmaya açıldı. Vaka sayısı, bulaş riskinin en çok olduğu mekânlar, virüsü yayan etkenler ve bunların önüne geçmek için alınması gereken önlemlerin tüm boyutu ve sadece uzmanlarınca görüşüldüğü İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu’nun, tüm bu parametreler yerine, salgının önüne geçme karakteri, alınan kararların halkta, esnaflarda, toplu ulaşımda ve trafikteki olumsuz yansıması hesap edilmeden karar alarak hayata geçirmesi ve bir gün sonra bu kararından vazgeçmesi, pandemi kurullarının ne kadar bilimsel çalıştığı tartışmalarını getirdi.

Bir gün sonra kaldırılacak kararın alınma süreçleri ve oluşabilecek tepki ve itirazların hesap edilmemesi öngörüsüzlüğünün, şehrimiz genelinde koronavirüsle mücadeleye ne kadar bilimsel, toplumsal ve sonuç odaklı bakıldığını ortaya koyması açısından kötü bir uygulama örneği olarak kayıtlara geçti.

ÜÇ GÜNLÜK KAPANMANIN ARDINDAN KARAR İPTAL EDİLEBİLİRDİ
Çarşamba günü alınan ve Perşembe öğlen saatlerine kadar uygulanan üç caddenin trafiğe kapatılması kararının gelen tepkiler karşısında açılması, hem kararı hem de karar alma mekanizmalarındaki yetkilileri zora soktu.

Alınan karar gereği Çarşamba ve Perşembe kısmen uygulanmasının ardından akşam 19’da başlayıp 23 Nisan Cuma gününün de kısıtlama kapsamına alınması ile 26 Nisan Pazartesi gününe kadar zaten bir kapanma olduğuna, bu süreçte esnaflarımızın da işyerlerini kapalı tutacaklarına dikkat çeken vatandaşlar, tartışmalı da olsa yarım gün daha sürdürülecek bu yasağın ardından pazartesi günü üç caddeye yönelik alınan araç yasağının kaldırılmasının hem yönetimsel hem de kararlara duyulan güven açısından daha isabetli olacağını belirttiler.

KAMUYA GÜVEN ZEDELENDİ
Valilik kararı ile alınan üç caddeye araç yasağının bir gün sonra kaldırılması, hem salgınla mücadelede etkinli bir strateji izlenilmemesi hem de aldığı  kararı bir gün sonra iptal edilmesinin kamuya olan güveni zedelediğini ve güven duygusunu ciddi  anlamda yıprattığına dikkat çeken vatandaşlar, karar mekanizmasında olan yetkililerin daha gerçekçi, daha sağduyulu, alınan kararın önünü ve arkasını görebilen bir ferasette olması gerektiğini ifade ediyorlar.