Bir Elazığlıdan Tarıma Çağ Atlatacak Proje!
Elazığlı girişimci İbrahim Karatekin hem şehir ekonomisini hem de ülke ekonomisini büyük ölçüde etkileyecek bir proje geliştirdi.
Güneş enerjisiyle çalışan traktör projesi önce Elazığ’da tarıma çağ atlatacak. Mazot fiyatlarının zirve yaptığı şu günlerde çiftçileri ekonomik olarak rahatlatacak ve uzun süreli kullanımıyla kolaylık sağlayacak bu aracın patenti bir Elazığlıya ait.
Elektrikli ve güneş enerjisiyle uzun süre çalışabilen traktörün yapımından bahseden İbrahim Karatekin, yapımının 20 gün sürdüğünü ve Elazığ sanayisi esnafının resmen seferberlik ilan ederek elinden geleni yaptığını belirtti.
“BİZLER EL BİRLİĞİYLE YAPARAK BAŞARDIK”
Karatekin, “Elazığ doğumluyum, branşım teknik resim ve mekanik aksanların parçalarını imal edecek tecrübeye sahibim. Daha önce de bu tarz çalışmalarım oldu. Tabii ki u proje bizim için bambaşka bir proje. Tarımsal alanda bir çalışma olduğu için kalkınma konusunda da fayda sağlayacak büyük bir proje.
Bizler içten yanmalı bir motoru elektrikli bir motora çevirdik, yaparken yeni bir şase ürettik sağ olsun Elazığ Sanayisindeki her bir ustamız ayrı ilgi gösterdi. Kimisi dükkanını açtı kimisi bilgi birikimini paylaştı. Bizler el birliğiyle yaparak başardık.” Şeklinde konuştu.
“BU ARAÇLARA ÇİFT MOTOR TAKILDIĞI TAKTİRDE 7/24 ÇALIŞABİLECEK GÜCE SAHİP”
Traktörün önemli özelliklerinden ve yapım aşamalarından bahseden Karatekin,
“Çalışmamız Yüzyılın projesi niteliğindedir, rijit katater sistem ile tarımsal araçlarımızı çalıştırıyoruz. Elazığ’ın sanayi sitesindeki arkadaşlarla birlikte yaptık. Aracımız şu an aktif olarak çalışıyor. Bu sistem ile güneş enerjisini kullanarak araçları çalışır vaziyete getiriyoruz. Bu da içten yanmalı araçların ve elektrikle çalışan araçlar ya da traktörler ortadan kalmasına yardımcı olacak. Patenti bana ait bir çalışmadır, bu araçlara çift motor takıldığı taktirde 7/24 çalışabilecek güce sahip. Rüzgârın daha aktif olduğu alanlarda da çalışan bir araç, ilerleyen süreçte araç çalışır vaziyeteyken bir yandan da bataryaların şarj olmasına yardımcı olacak çalışmalar yapılacak. Araçlar zaten güneşten aldığı enerjiyle çalışacağı için bataryaları yolda veya römork taşınırken kullanılabilinir.
Rijit katater sistem ile direklerden kablolar toplanıldı ve bir profilin içerisine sığdırıldı, bu çalışma çok yeni bir sistemdir. Tarımsal alanda araçlar üzerinden kullanmak bizlere nasip oldu. Bu sistem rayın kenarına ek olarak koyuluyor. Halk arasında 3’üncü ray modeli de deniliyor.” Dedi.