Bir Eksik, Şehir İçin Kayıp Değil

Hükümetin ekonomiyi düze çıkarmak ve enflasyonla mücadele etmek adına başlattığı kamuda tasarruf adımlarına CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol'dan çok çarpıcı bir öneri geldi.

Bir Eksik, Şehir İçin Kayıp Değil
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Tasarruf edilmesi adına Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde bulunan 600 milletvekilinin sayı olarak fazla olduğu bunun azaltılması gerektiği yönünde CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol'dan dikkat çeken bir öneri geldi.

CHP'li Erol, milletvekillerinin TBMM Genel Kurul Salonu’na sığamaz hale geldiğini belirterek bu sayının 600’den 450’ye düşürülmesi gerektiğini dile getirdi.

Milletvekillerinin maaşını tartışmak yerine bugün parlamentoda 600 milletvekili niye var onu tartışmak gerektiğine dikkat çeken Erol; “Geçmiş dönemde 450’ydi, Turgut Özal döneminde 550 oldu. AK Parti iktidarları dönemde 600 oldu. Genel Kurul’da giriş kapılarının önüne kadar oturma koltukları var, milletvekillerini sığdırmak için. Niye 600 milletvekili? 450 milletvekili bu ülkeye yetmez mi, niye yetmesin? Milletvekili sayısının değiştirilmesi, azaltmaya gidilmesi lazım.”

CHP Milletvekili Erol, her konuda olduğu gibi milletvekili sayısı konusunda da sağduyunun, ortak aklın ve kamu vicdanının sesi oldu. Yeni başkanlık sisteminde milletvekillerinin çok etkin fonksiyonlarının olmaması, kabinenin dışardan atanması, milletvekillerinin illerinin sorun ve taleplerini meclis kürsüsünden dile getirmek ve sorunları zaman zaman ilgili bakanlara iletmek dışında bir görevi kalmadığına göre sayının da çok önemli fonksiyonu kalmadı.

Erol’un teklif ve önerisi gerçekleşse ne olur ve ülke ne kazanır. Öncelikle 150 milletvekili maaşı ödenmez. Bu milletvekillerine tahsis edilen 600 personele maaş ödenmez. Yine haberleşme, görevlendirme ücretleri ödenmez. Her dönem 150 milletvekilinin emekli maaşları bütçeye kalır.

Peki, ne eksiklik hisseder Türkiye bu durumda. Somut bir örnek olsun diye verelim Elazığ 5 milletvekili ile değil de 4 milletvekili ile temsil edilir TBMM’de. Geçmişten bugüne baktığımızda bu sayı eksikliği ilimiz için bir kayıp mıdır? Çok değil… Hatta hiç değil.

Milletvekili sayısı 450 olunca 150 milletvekilinin eksikliği ile Türkiye birçok şey kazanacakken 600 olduğunda ülke çok şey kaybedecek. Hele şehirler daha çok şey kaybedecek.

“Sayı mı işlev mi” tartışmasına çok girmeden CHP’li Erol’un önerisi umarız gerçekleşir ve tasarruf TBMM’den başlar.