BİR BİLİM VE GÖNÜL ADAMI: NURİ ORHAN

20 Şubat 2016 Cumartesi günü Belediye Kültür Merkezi Kongre Salonundaydık

BİR BİLİM VE GÖNÜL ADAMI: NURİ ORHAN
TAKİP ET Google News ile Takip Et

20 Şubat 2016 Cumartesi günü Belediye Kültür Merkezi Kongre Salonundaydık.

Bir yıl önce sonsuzluğa göçen değerli bilim adamımız Nuri Orhan’ı anacaktık.

Elazığ Belediyesi bu değerli bilim adamımızla ilgili güzel ve de çekici bir anma programı hazırlamıştı. Kongre salonu, rahmetli Nuri Orhan’ı sevenlerle dolu doluydu. Ne var ki kara bir hüzün baştanbaşa sarmıştı bu güzel salonu. Başta Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, milletvekilimiz Tahir Öztürk, Tunceli Üniversitesi Rektörü olmak üzere bir çok bilim adamı, iş adamı ve Elazığlılar, bu gönül adamını anmak üzere burada toplanmış bulunuyorlardı.

Sevilen, sayılan; bir o kadar da aranan Nuri Orhan Hoca, sahneye asılmış o koca portresiyle gene karşımızda duruyor ve o gülecen yapısıyla bizleri süzmeye çalışıyor gibiydi. Genç sunucu Kayahan Topal, bir başka gezinip duruyor çevresinde. Çok ustaca ve Nuri Hocaya gerçekten yakışır bir sahne hazırlanmış, rahmetlinin eşi, çocukları, yakınları ve biz sevenleriyle dolmuş.

Belediye Başkanımız, milletvekilimiz Tahir Öztürk, Tunceli Üniversitesi rektörü, Palu Kültür Derneği başkanı, başkan yardımcısı ve üniversite mensupları olabildiğince bir oturma safı oluşturmuşlardı. Songuroğulları da saf tutmuştu bu toplantıda.

Rahmetli Nuri Orhan’ın öğretmer eşi Prof. Kerim Sunguroğullarının kardeşi eczacı Fahri Sunguroğulları’nın kızı Sevil Orhan’dı. İki de oğlu bulunuyordu. Kerim Sunguroğlu ve oğlu Kadirhan Sunguroğlu bazı nedenlerle bu anma törenine katılamamışlardı. Turgay Sunguroğlu’nun sevimli oğlu iş adamı Aytunç Sunguroğlu, bir bir hepimize hoş geldiniz diyor, hal hatırımızı soruyordu.

Sunucu Kayahan Topal, dersine çok güzel hazırlanmıştı. Yakın zamanda Palu’yu, Karakoçan’ı, Baskil ilçemizi bir güzellikle ekranlara taşıyan Kayahan şimdi de bu hüzün dolu anma töreninde sunuculuk yapıyordu. Güzel bir girişle başlamış, Nuri Orhan Hocayı, o seven, sayan gönül adamını bir başka biçimde anlatmaya çalışmıştı. Sıra ile sahneye çağrılanlardan Belediye Başkanımız Yanılmaz, milletvekilimiz Öztürk ve Tunceli Üniversitesi Rektörü çok güzel şeyler söylemişlerdi. “Onunla yıllarca okul arkadaşlığı yapmış biri birimizi öylesine sevmiş, sonrada o üniversitede hocalığı seçmiş, ben de politikada yer almıştım. Daha sonra Elazığ Belediye Başkanı olunca birlikte olmuş, bilim ve teknik yönünden yardımcılığımızı kabul etmiş, bize sahasıyla ilgili büyük yardımlarda bulunmuştu. “ diyerek daha da övgülü birtakım sözler söylemişti. Ancak diğer bir konuşmacı 28 Şubat ile ilgili bir takım ifadeler kullanarak toplantının havasını bana göre bir başka yana çekmeye çalışmıştı. Tanıdığımız kadarıyla Nuri Orhan’ın bu tür şeylere yer vereceğini ben bir türlü kabullenememiştim.

Biz Nuri Orhan Hocayı daha çok 2001 yılında yapılan büyük ölçekli Elazığ Ekonomi Kurultayı’nda işi bilen bir bilim adamı olarak tanımıştık. Diyebilirim ki 8 sektörden oluşan bu kurultayın en seçkin üyesi Nuri Orhan olmuştu.

Geçtiğimiz yıl 19 Şubat da ebediyete göçtüğünde ben ve eşim, bazı sağlık sorunlarımız nedeniyle İstanbul’da bulunuyorduk. Ölüm haberi bizde büyük bir üzüntü yaratmıştı. Başta sayın eşi ve kardeşi Ahmet Orhan, Kerim Sunguroğlu ve diğer yakınlarını telefonla arayarak başsağlığında bulunmuştuk. Şimdi de bu gönül adamı ve değerli hocaya Allah’tan rahmet, geride bıraktığı yakınlarına, meslektaşlarına, bütün sevenlerine başsağlığı diliyor; Belediye Başkanlığımıza da böyle bir anma programı hazırladıkları için teşekkürlerimizi sunuyoruz.