Bingöl Balı Elazığ'dan Tüm Türkiye'ye Ulaşıyor

Özel Haber: Elazığ'dan Türkiye'ye ulaşan kahvaltıların vazgeçilmez lezzeti bal ile ilgili merak edilenleri Hakimiyet okuyucuları için üreticisine sorduk.

Bingöl Balı Elazığ'dan Tüm Türkiye'ye Ulaşıyor

Bingöl’de özel olarak ürettikleri balı satan Tugay Şenli ile bal hakkında merak edilenleri konuştuk.

Bal üretimine uzun yıllar önce başladığını ifade eden Tugay Şenli konuyla ilgili; “Bal üretimine Haziran ayından itibaren  başlıyoruz, Ağustos ayına kadar balları çekiyoruz ve toplamaya başlıyoruz” dedi.

YAĞIŞLAR ÜRETİMİ ETKİLEDİ

Bu yıl yağışlardaki azalma bal üretimini de etkiledi diyen Şenli: “Bal üretirken karşılaştığımız zorluklar elbette ki var bu yıl fazla yağmur olmadığı için bal  hasadı biraz düştü. Doğa ne kadar iyi olursa arılar o kadar fazla yavrular, bal daha fazla olur ama bu yıl yağmur olmadığı için istediğimiz oranda bal alamadık. Polenler de olmadığından dolayı arılar yavru yapamadı ve arılar bal üretemedi. Normalde çerçevede 3 kilogram bal çıkardı ama yağış olmadığı için bir buçuk kiloya kadar indi” şeklinde konuştu.

KALİTELİ BAL TESTLE ANLAŞILIR

Balın kalitesinin ancak testle anlaşılabileceğini belirten Şenli, şunları söyledi: “Bizim ürettiğimiz ballar  Bingöl Üniversitesi ve Bingöl Tarım İl Müdürlüğü’nde test edilip onaylanan ballardır.  Hasat zamanı balları toplamak için Bingöl’e erkenden gidiyoruz ki arılar soğuğa biraz daha alışsın. İlk bahara doğru çiçekler olunca zaten arılar gerekli miktarda polen ve bal üretiyor.”

SATIŞLARIMIZ AZALDI

Alım gücü düştüğü için satışların etkilendiğini Belirten Bal Üreticisi Şenli, açıklamasını su sözlerle sürdürdü: “Üç dört yıl önce müşteri geldiğinde kiloyla bal alırlardı ama şimdi müşteri gelince çıtanın yarısını istiyor. Biz de satamıyoruz ve ballar elimizde kalıyor. Yüzde 30’luk bir düşüş var. Müşteri bal alamıyor ve artık bal sofralarda lüks olmaya başladı. Biz bal üreticileri olarak maddi ve manevi  destek istiyoruz ve piyasada sahte bal üretimi çok fazla. Bunları sıfıra indirmek için yetkililerden denetim istiyoruz.”

PANDEMİDE BALA TALEP ARTTI

Pandeminin bal ve polene talebi artırdığını da belirten Şenli, son olarak şunları söyledi: “Bal ve polen gibi ürünler bağışıklık sistemini güçlendirdiği için özellikle pandemi zamanında taleplerin artmasını sağladı. Bal, sağlığımız için gerçekten de her sofrada olması ve özellikle tüketilmesi gereken bir gıdadır.”