Benzin ve Motorinde Ertelenen Dev Zammın Tarihi Netleşti!

Benzin ve motorinde 21 Haziran'da uygulanması beklenen ancak EPDK'nin müdahalesiyle ertelenen zam için tarih netleşti. Zamların 24 Haziran Pazartesi gününü Salı'ya bağlayan gece pompaya yansıması bekleniyor.

Benzin ve Motorinde Ertelenen Dev Zammın Tarihi Netleşti!

Benzin ve motorinde 21 Haziran’da uygulanması beklenen ancak EPDK'nin müdahalesiyle ertelenen zam için tarih netleşti. Zamların 24 Haziran Pazartesi gününü Salı’ya bağlayan gece pompaya yansıması bekleniyor.

Beklenen Zamlar
Sözcü'nün haberine göre, sektör kaynakları ertelenen zammın ardından benzinde 2 lira 1 kuruş, motorinde ise 1 lira 69 kuruş artış yaşanacağını belirtti. Daha önce 21 Haziran için planlanan zamda benzinde 1 lira 64 kuruş, motorinde ise 1 lira 63 kuruş artış bekleniyordu. Ancak, EPDK'nın erteleme kararı nedeniyle zam oranları arttı.

Ekstra Maliyetler
EPDK'nın zammı erteleme kararı sonrası, vatandaşın fazladan ödeme yapacağı belirtiliyor. Benzin için 36 kuruş, motorin için ise 6 kuruş fazladan ödeme yapılacak. Günlük satış oranlarına bakıldığında, fazladan yapılacak ödeme miktarları benzinde 4,3 milyon TL, motorinde ise 720 bin TL olacak.

Fiyatlar iller, ilçeler ve bayiler arasında farklılık gösterebilir.

3 Temmuz’da Yeni ÖTV Zammı
Temmuz ayı başında akaryakıta bir zam daha gelecek. Cumhurbaşkanı Kararı ile 16 Temmuz 2023'te akaryakıttaki maktu özel tüketim vergisi (ÖTV) tutarları 5'er TL artırılmıştı ve bu tutarların 6 ayda bir üretici fiyat endeksi (ÜFE) artışı oranında zamlanması düzenlenmişti. Ocak-Mayıs 2024 döneminde ÜFE artışı yüzde 17,87 oldu. Haziran ayı ÜFE verileriyle birlikte, 3 Temmuz'da akaryakıttaki maktu ÖTV artış oranı da belli olacak.

Beklenen ÖTV Artışları:

Benzinde: 2,06 TL (ÜFE artışı oranında)
Motorinde: 1,93 TL (ÜFE artışı oranında)
Bu artışlara ek olarak yüzde 20 KDV de eklendiğinde, vergi artışları benzinde 2,47 TL, motorinde ise 2,32 TL olacak. Şu an maktu ÖTV tutarları bir litre benzinde 9,45 TL, bir litre motorinde 8,86 TL seviyesinde bulunuyor.