BELDE BELEDİYELER KAPANIYOR MU?
Erkan BAY/Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2017'nin Ocak ayında il belediyeleri ile merkez ilçe belediyeleri arasında hizmet sunumunda yaşanan sıkıntıların giderilmesi için çalışma yapılması yönünde talimat vermiş ve çalışmaların başlamasını ifade etmişti.
Belediyelerin hizmet sunumunda yaşanan koordinasyon probleminin giderilmesi için 51 İl’in ‘BÜTÜNŞEHİR’ statüsüne geçirileceği iddia edildi.
BÜTÜNŞEHİR FORMÜLÜ ÖN PLANA ÇIKTI
Recep Tayyip Erdoğan, yine konu ile ilgili açıklama yaparak büyükşehir olmak için gerekli nüfus kriterinin düşürülmesi ve büyükşehir sayısının artırılabileceğine dikkat çekmişti. Ancak, İçişleri Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığının ortak çalışması sonucunda, büyükşehir sayısının artırılması yerine, büyükşehir olmayan 51 ilin ‘BÜTÜNŞEHİR’ statüsüne alınması formülü ön plana çıktı.
MERKEZ İLÇE STATÜSÜ SON BULUYOR
Hazırlanan taslağa göre, nüfus sınırı şartı olmadan 30 büyükşehrin dışında kalan iller ‘BÜTÜNŞEHİR’ sayılacak. Büyükşehirlerde olduğu gibi tüm belde belediyeleri kapanacak ve merkeze bağlanacak. İllerdeki ‘Merkez ilçe’ statüsü son bulacak.
BELDE BELEDİYELERİ KALKACAK
‘Bütünşehir’ uygulamasına geçilecek illerde belde belediyeleri ve köy muhtarlıkları kalkacak. Merkeze bağlı köyler de mahalleye dönüştürülecek. İl özel idareleri aracılığı ile verilen hizmetler kaynaklarıyla birlikte il belediyesine geçecek.
ŞEHRİN TÜM HİZMETLERİNDEN BELEDİYELER SORUMLU OLACAK
‘BÜTÜNŞEHİR’ düzenlemesinin gerekçesi olarakta “Büyükşehir olmayan yerlerde, il özel idareleri ile belediyeler arasında koordinasyon sağlanamıyor. Bürokrasiden kaynaklı sıkıntılar yaşanıyor. Bu düzenleme ile merkez ilçe yapılanması kalkacağı için, şehrin tüm hizmetlerinden belediye sorumlu olacak. Belediyelerin gelirleri artacak. Hizmet sunumunda sıkıntı olmayacak” şeklinde açıklanıyor.
2019 YEREL SEÇİMLERİNDE UYGULANABİLİR
2019 yerel seçimlerinde ‘BÜTÜNŞEHİR’ düzenlemesinin uygulanabilmesi için, yasal çalışmanın 25 Mart 2018 tarihine kadar yapılması gerekiyor.Bu nedenle çalışmaların ne zaman başlayacağı konusunda her hangi bir tarih belirtilmedi.
YAPILACAK DÜZENLEME İLE BÜTÜNŞEHİR OLACAK 51 İL
Elazığ, Adıyaman, Afyon, Ağrı, Amasya, Artvin, Bilecik, Bingöl, Bitlis, Bolu, Burdur, Çanakkale, Çankırı, Çorum, Edirne, Erzincan, Giresun, Gümüşhane, Hakkâri, Isparta, Kars, Kastamonu, Kırklareli, Kırşehir, Kütahya, muş, Nevşehir, Niğde, Rize, Siirt, Sinop, Sivas, Tokat, Tunceli, Uşak, Yozgat, Zonguldak, Aksaray, Bayburt, karaman, Kırıkkale, Batman, Şırnak, Bartın, Ardahan, Iğdır, Yalova, Karabük, Kilis, Osmaniye, Düzce
ELAZIĞ’DA DA UYGULANACAK
Yapılması planlanan çalışmalar da netice alınması takdir de Elazığ’da ‘’BÜTÜNŞEHİR’’ uygulamasına alınarak tüm belde belediyeleri kapanacak ve merkeze bağlanacak. ‘MERKEZ İLÇE’ statüsü son bulacak.Elazığ’ın tüm hizmetlerinden belediye sorumlu olacak. Bu belediyelerde çalışan personeller ise ilgisine göre bakanlıklara, büyükşehir belediyesi, bağlı kuruluşu veya ilçe belediyesine devredilecek.
ELAZIĞ’DA MERKEZE BAĞLI KÖYLER MAHALLEYE DÖNÜŞTÜRÜLECEK
Bu kapsamda,Elazığ’da Merkeze bağlı köyler mahalleye dönüştürülecek. İl özel idareleri hizmetler, kaynaklarıyla birlikte il belediyesine geçecek.