BEKÂR GEZİYORUZ

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından 2015 nüfus verilerinin açıklanmasının ardından illere göre bekâr erkek ve bayan sayısını da açıkladı

BEKÂR GEZİYORUZ
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından 2015 nüfus verilerinin açıklanmasının ardından illere göre bekâr erkek ve bayan sayısını da açıkladı.

İllerde yaşayan 15 yaş üstü bekârların erkek ve bayan nüfusuna oranıyla hesaplanan verilere göre ilimizde 15 yaş üstü toplam 143.534 bekâr bulunuyor. Bu rakamın 76.323’ü bayan, 67.211’i erkek. Yapılan açıklamaya göre 15 yaş üstü nüfusumuz olan 433. 800 Elazığlıdan 413. 534 kişi bekâr.  Bu rakamlara göre 15 yaş üstü hemşerilerimizin yüzde 34’ü bekâr geziyor.

BU SENE DE BEKÂR GEZELİM…

TÜİK’in yaptığı araştırmalar çok sevilen bir türkümüzün sözlerini de haklı çıkardı. “Haydi, güzelim, şeker ezelim, bu sene de bekâr gezelim” sözleriyle Türk insanının sıklıkla ve keyifle dinlediği meşhur türkünün çağrısına kulak veren  hemşerilerimiz evlenmekte çok da ısrarcı olmuyorlar.

HÜKÜMETİN EVLİLİK KREDİSİ İŞE YARAYACAK MI?

Ak Parti 1 Kasım seçimleri öncesi yayınladığı seçim beyannamesine maddi imkânsızlıklardan dolayı evlenemeyen bekâr gençlerin evlenmesini kolaylaştırmak amacıyla evlilik kredisi uygulamasını başlatmıştı.

Buna göre bakanlığın belirlemiş olduğu şartlar dâhilinde evlenmeyi düşünen gençlerimize maddi destek sağlaması adına faizsiz evlilik kredisi veriliyor.

KREDİNİN ŞARTLARI NE?

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından belirlenen şartlar dâhilinde faizsiz evlilik kredisi veriliyor. İşte o şartlar:

Evlenecek olan çiftlerimiz 18-26 yaş arasında olmalı. Türk Ceza Kanununda yer alan ağır suçlardan herhangi biri ile cezalandırılmamış olmak. Maddi imkânsızlıklar nedeniyle evlenemeyecek durumda olmak.

Bu kriterleri sağlamış olan bay- bayan her Türk vatandaşı devlet destekli faizsiz evlilik kredisinden faydalanabiliyor.  Bakanlığın belirlemiş olduğu şartları sağlayan her vatandaşımıza faizsiz 1 yıl geri ödemeksizin 10.000 TL evlilik kredisi devlet tarafından veriliyor.  Kredinin toplamda geri ödeme süresi 4 yıl ile sınırlandırılmış olup verilecek olan kredi kamu bankası aracılığı ile vatandaşlara ulaştırılıyor. Ayrıca evlenip ilk yıl içinde çocuk sahibi olan ailelerin evlilik kredisi geri ödemeleri 1 yıl öteleniyor.

ÇEYİZ HESABI

Bekâr gençler için evlilik kredisi yanında Çeyiz Hesabı uygulaması da büyük ilgi görüyor. Çeyiz yardımı almak isteyen birisi öncelikle bankada bir çeyiz hesabı açıyor. Açılan bu hesabın 3 yıl boyunca aktif olması gerekiyor.

27 yaşından önce ilk evliliğini yapması ve evlenmesine müteakip, hesabının bulunduğu bankaya başvuru yaparak talepte bulunması şartıyla, devlet katkısı adı altında 5 bin TL'yi aşmamak üzere, hesaptan biriken paranın yüzde 20'si oranında çeyiz yardımı alıyor.

ÖĞRENİM KREDİSİ BORCU SİLİNİYOR

Üniversitede okudukları esnada iki üniversite öğrencisi mezun olmadan önce evlilik gerçekleştirmeleri halinde öğrencilik süresi boyunca aldıkları öğrenim kredi borçları tamamen siliniyor.

UZMANLAR “EVLENİN” DİYOR

Uzmanlara göre bekârlığın birinci sebebi ekonomik ikinci sebebi ise bekarlığa alışma. Özellikle okumuş kesimde bekârlık oranı daha yüksek. Bu insanlar genellikle evlilik korkusu yaşıyor veya sorumluluk almak istemiyor. Öğrenim görmüş, kariyer sahibi kadınlar da bekârlığa alışıyor. Kendi kariyerine, gelir seviyesine, yaşına uygun insan arayışına giriyor ve kimseyi beğenmiyor. Evlilik umudunu da yitiriyor ve bir süre sonra artık kendine uygun eş aramamaya başlıyor.

RUHSAL PROBLEMLER YAŞANIYOR

Uzmanlar,  evliliğin artmamasının yalnızca ekonomik değil toplumsal sonuçları olduğunu da söylüyor. Gençler evlenemeyince ahlaki erozyon söz konusu oluyor. Kadınlar fiziki ve psikolojik sorunlar yaşıyor. Sevgiden yoksun kalan ve doğası gereği doğurganlığını yerine getiremeyen kadında huzursuzluk başlıyor. Bekâr kaldıkça kimsenin onu istemediği, sevmediği gibi bir etki ortaya çıkıyor, bu da ruhsal sorunlara sebep oluyor.