Beddua Doğramacı'ya mı?

24 Ocak 2020 Elazığ depreminde Fırat Üniversitesi'nde yer alan ve 1984 yılında yapılan Fen Fakültesi D Blok orta hasar görmüş ve güçlendirilmesi gerektiği görülmüş, Prof. Dr. Fahrettin Göktaş da söz konusu fakülte binasında tüm incelemelerin yapılması gerektiği talimatını vererek olası bir sorunun önüne geçmek amacıyla kolonların titizlikle incelenmesini istemişti.

Beddua Doğramacı'ya mı?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Bu çalışmalar yapılırken, fakültesi binasının inşaatında ciddi hatalar yapıldığı görüldü. Bir kolondaki kaydırma ise net olarak ortaya çıktı. Güçlendirmek için çevresi temizlenen kolonda kaydırma olduğu ve kolonun üst kısmıyla zemin kısmı arasında fark olduğu tespit edildi.

Öğrencilerin eğitim aldığı fakülte binasında böyle bir hatanın yapılmasına tepki gösteren Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Göktaş, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Allah’ım üniversitemizde bu binayı yapan müteahhidi sana havale ediyorum" dedi.

Rektör Göktaş’ın Allah’a  havale ettiği müteahhit çok yabacı biri değil. Zira kendisinin de muhtemelen o tarihlerde öğrencisi olduğu Fırat Üniversitesi inşaatlarını Dilek İnşaat’ın yaptığı iddia ediliyor.

Dilek İnşaat, YÖK’ü ilk kuran ve 1981 - 1992 tarihleri arasında 11 yıl bu kurumun başkanlığını yapan İhsan Doğramacı olan bir inşaat firması olduğu iddia ediliyor.
12 Eylül’ün bir hediyesi olarak kurulan YÖK’ün ilk başkanı olan ve o günlerin olağanüstü ve askeri yönetim döneminin dokunulmazlığını da arkasına alan Doğramacı, sahibi bulunduğu iddia edilen  Dilek İnşaat’a verdiği ihaleler 1990 yıllara kadar devam etti.

Yapılan araştırmalarda ise 1984 yılında binayı yapan müteahhit firmanın yıllar önce kapandığı ve müteahhitlerinin ise vefat öğrenildi. Firmanın mevcut olmaması nedeniyle ise hukuki bir süreç başlatılamadığı aktarıldı.

Rektör Prof.Dr. Göktaş’ın Allah’a havale ettiği müteahhitle birlikte inşaatın kontrol ve denetimini yapan Fırat Üniversitesi Yapı İşleri Daire Bakanlığındaki mühendislere de bir çift sözü vardır herhalde.

Bu olay da gösterdi ki, imalat kadar kontrol ve denetim de önemli. Her zaman ve her yerde denetim olmalı ve cezası da ağır olmalı.