Baz İstasyonu Tartışmasında Kim Haklı?

Bir GSM firması telefonların çekmediği yönünde gelen şikayetler üzerine Elazığ'da Ulukent Mahallesi'ne baz istasyonu kurmaya başladı. Baz istasyonunun kurulumu Mahalle Muhtarı ve bazı vatandaşlar tarafından engellendi. Uzmanlara göre hiçbir zararı olmayan baz istasyonlarının kurulmasına engel olunması birçok vatandaşı mağdur ederken Muhtar Atlan da kendileriyle görüşülmemesinden şikayetçi.

Baz İstasyonu Tartışmasında Kim Haklı?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Elazığ’ın Ulukent Mahallesinde bazı yerlerde telefon ve internet çekmediği yönünde bazı vatandaşların GSM operatörlerine yaptığı şikayet üzerine ilgili GSM operatörü baz istasyonu kurmak için çalışmalara başladı.  Ancak bazı vatandaşlar ve mahalle muhtarı Ayhan Atlan, caddenin ortasında ve yeşil alanda kurulmaya çalışılan baz istasyonuna izin vermedi. Baz istasyonunu kurmak için il dışından Elazığ’a gelen ekipler ise çalışmayı durdurup bölgeden ayrıldı.

VATANDAŞ İSTEMİYOR

Konuya ilişkin açıklama yapan Ulukent Mahalle Muhtarı Ayhan Atlan vatandaşların bu bölgede baz istasyonu istemediğini ve yetkililerden bir açıklama beklediklerini söyledi. 

VATANDAŞA AÇIKLAMA YAPSINLAR VE BİLİNÇLENDİRSİNLER 

Muhtar Atlan yaptığı açıklamada, “Mahallemiz de 6-7 tane baz istasyonu var. Zaten vatandaş diyor ki yeterince var. 200 metre aralıklar ile bir çember de baz istasyonu bulunuyor. Ben diyorum ki sağlığa zararlı değilse vatandaşlara bir açıklama yapın ve bilinçlendirin. Bunu da yapmıyorlar. Vatandaşta bu nedenle karşı çıkıyor.”dedi.

BAŞKANIMIZ ŞERİFOĞULLARI, SÖZLEŞMEYİ FES ETTİ 

Baz istasyonunun caddenin ortasında ve yeşil alanda kurulmak istendiğini ifade eden Muhtar Atlan, “Buradaki vatandaşlarımız da bizlere gelerek bu baz istasyonunu istemediklerini bu duruma karşı olduklarını ifade ettiler.  Belediye Başkanımız Şahin Şerifoğulları da burada operatörler ile ilgili yapılan sözleşmeyi feshetti. Biz operatörlerin yetkilileri ile konuşup burada bu baz istasyonunun sağlığı etkilemediğini vatandaşlarımıza anlatmalarını talep ettik. Ama onlar bu yetkilerinin olmadığını vatandaşlara açıklama yapamayacaklarını söyledi.”dedi.

HUKUKİ SÜREÇ BAŞLATABİLİRİZ 

Muhtar Atlan,“Baz istasyonu kurulmaya devam edilirse, hukuki süreç başlatacağız. Muhtar olarak vatandaşımız bizi çağırırsa gideriz. Biz muhtarlar olarak görevimiz bu. Ama yine de günah keçisi biz oluyoruz. Mahallemizde bir sıkıntı yok. Bizimle birlikteler. Baz istasyonu kurulmadan önce bize sorulmadı ve danışılmadı. Kimseye haber vermeden gelip kurmaya başladılar.”dedi.

VATANDAŞ ÇÖZÜM BEKLİYOR 

Bazı vatandaşlar ise mahallelerinde telefon ve internet çekmediği için sorun yaşadıklarını ifade ederek, “Merkez mahalle olmamıza rağmen internet ve telefon çekmiyor. Çocuklarımız ders çalışamıyor. Bu sorunu ilgili operatöre bildirdik. Baz istasyonu yapmak için geldiler ve izin verilmedi. Bu sorun nasıl çözülecek bilmiyoruz ama bu konuda mağduruz.” dedi.

ŞİRKETİN UMRUNDA DEĞİL!

Ulukent’in birçok noktasında telefon ve internet çekmediği şikayetlerini değerlendirip sorunun çözümünü yeni baz istasyonu kurmakta bulan GSM şirketinin  az sayıda kişiden gelen tepkileri bahane ederek bölgeden ayrılması da gösteriyor ki şirket yeni yatırım yapmaktan kurtulduğu gibi sorunun çözümü için arayanlara mahallelinin izin vermemesi gerekçesini ifade edecek.Zaten yeni yatırım yapıp para harcamak istemeyen GSM şirketi, vatandaşlardan gelen tepkileri gerekçe gösterip baz istasyonu kurmaması, mahallede yaşanan sorunun devam etmesi anlamına gelecek.

BAZ İSTASYONLARININ ZARARI VAR MI?

Baz istasyonları her ne kadar insan sağlığını olumsuz etkiliyor gerekçesi ile vatandaşlardan tepki görse de uzmanlara  göre hiçbir zararı bulunmuyor. Baz istasyonları çalışma mantığı olarak ısı ve radyasyon yaymadığından mikro dalga etkisi bulunmuyor. Bu nedenle insan sağlığı üzerinde kanıtlanan hiçbir etkisi yok. Dünya sağlık örgütü, TÜBİTAK raporları da cep telefonu baz istasyonlarının zararsız olduğunu desteklemekte.