Bayramımız 'Bayram' Olsun

Alınan yeni normalleşme kararlarının ardından bu yıl kurban bayramını pandemi kurallarına uygun olarak kutlayacağız ve özlediğimiz bayramlaşmalarımıza kavuşacağız. Vaka sayılarının düşmesi ve yeni normalleşme dönemi nedeniyle bir çok yasakların kalkması bizleri rehavete kaptırmaması gerekiyor.

Bayramımız 'Bayram' Olsun
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Tüm Dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs nedeniyle geçtiğimiz yıl bayramlarımızın maneviyatını  yaşayamamış ve kısıtlamalar ile geçirmiştik. 

24 Ocak 2020 depremi ve ardından tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını nedeniyle hem ramazan hem de kurban bayramını evlerde geçirdik. Kısıtlama ve yasaklar nedeniyle bayramlarımızı doya doya yaşayamayarak içimizde hep bir hüzün kalmıştı.  Alınan yeni normalleşme kararlarının ardından bu yıl Kurban Bayramını pandemi kurallarına uygun olarak kutlayacağız ve özlediğimiz bayramlaşmalarımıza kavuşacağız.

BAYRAMI UNUTMUŞTUK 
24 Ocak 2020 depremiyle başladı Elazığ’ın hüzün yolculuğu. 6.8 şiddetindeki deprem şehirdeki hemen her hemşehrimizi olumsuz etkiledi. 39 canımızı yitirdiğimiz o günden sonra binlerce aile evsiz kaldı.TOKİ’nin kısa süre içerisinde yapıp tamamladığı konutlara bir yıl sonra yerleşen hemşerilerimiz, yeni evlerinde bayram yapamamanın hüznünü yaşadılar.

PANDEMİ İLE GELEN FELAKET
Depremi bir şekilde göğüsleyen şehrimizi ikinci kez covid-19 salgını vurdu. Birçok tanıdığımızı ve yakınımızı kaybettik. Hastalığı çok zor atlatan arkadaşlarımız oldu. Sağlık çalışanlarımızın destan yazdığı ancak kendilerinden de kayıplar verdiği zor bir dönem geçtik. 

Fabrikalar kapandı, esnaf dükkânları açılmadı ve ekonomiyi ayakta tutan ve insanların geçim kaynağı olan  iş sahaları durdu. Esnaflarımız alınan kararlar gereği uzun süre kepenk kapattılar. Açık oldukları dönemlerde ise yeterli satışları yapamadıkları için aldıkları kredileri ödeyemediler, çek ve senetlerini ödeyemedikleri için hem banka hem de resmi oda ve kurumlarda sicilleri bozuldu. Bu sebepten dolayı da devletin mağdur olan esnaflara yönelik verdiği desteklerden yararlanamadılar.

İKİ YIL SONRA KUCAKLAŞMA VE BAYRAM COŞKUSU
Alınan yeni kararların ardından 1 Temmuz itibari ile yeni normalleşme dönemine geçtik. Bir çok kısıtlama ve yasaklar kalktı. Alınan bu kararlar neticesinde Kurban Bayramını kısıtlama ve yasaklar olmadan kutlayacağız. Geçtiğimiz Bayramlarda sevdiklerini ve ailelerini ziyarete  gidemeyen vatandaşlarımız hasretle bayramlaşmaya gidecek ve kurbanlarını kesecekler. İçimizde buruk bir sevinç olacak. Çünkü pandemi nedeniyle bir çok kişi sevdiklerini ve aileleri kaybetti. 

 DİKKATLİ VE KONTROLLÜ BAYRAM
Vaka sayılarının düşmesi ve yeni normalleşme dönemi nedeniyle bir çok yasakların kalkması bizleri rehavete kaptırmaması gerekiyor.Pandemi tehlikesi halen devam ederken özellikle bayram da sosyal mesafeye ve hijyen kurallarına dikkat etmemiz gerekiyor. 

SIKI DENETİM YAPILACAK
İçişleri Bakanlığı'ndan trafik kazalarının önlenmesine yönelik yol haritasını belirleyen kısa, orta ve uzun vadeli planlarını içeren “Trafik Kazalarını Önleme Planı”, “Kurban Bayramı Trafik Tedbirleri” ve “Motosiklet Kazaları” konulu 3 genelge illere gönderildi. Genelgeler ile trafik kazalarına bağlı can kayıplarının önüne geçilmesine yönelik, etkin ve yoğun denetimlerin yanı sıra emniyet kemeri ve kask kullanımına, bilgilendirme ve bilinçlendirme faaliyetlerinin önemine dikkat çekildi.

KOMİSYON KURULACAK 
Valiliklere gönderilen Trafik Kazalarını Önleme Planı Genelgesi ile, valiler tarafından, Emniyet/Jandarma trafik sorumluluk alanında Kurban Bayramı tatilini de içine alacak şekilde, vali ya da görevlendireceği vali yardımcısının başkanlığında polis, jandarma, ulaştırma, belediye, sağlık, milli eğitim, tarım ve orman ile ilgili diğer birim temsilcilerinden oluşacak bir komisyon kurulacak. Bu komisyon tarafından 180 günlük “Trafik Kazalarını Önleme Planı”nı hazırlanacak. Bu plan ile “aşırı hızla mücadele”, “emniyet kemeri ve kask kullanımı”, “yaya önceliği”, “motosiklet/motorlu bisiklet kullanımı” ve “cep telefonu kullanımı” vb. konularda il sınırları içerisinde meydana gelen ölümlü ve yaralanmalı trafik kazalarının azaltılarak trafik güvenliği artırılacak.

EMNİYET TEYAKKUZDA
Kurban Bayramı dolayısıyla 81 il valiliğine gönderilen genelgede, bayram tatilinin 9 gün olmasına rağmen trafik tedbirlerinin 14-26 Temmuz tarihleri arasında 13 gün süreyle alınacağı ifade edildi.

Ayrıca Kurban Bayramı süresince günlük toplam 9 bin 259 ekip/ tim, 17 bin 430 personel görev alacak. Tedbirlerin alındığı 13 gün boyunca toplam 120 bin 237 ekip/tim, 226 bin 586 personel görev alacak. Ayrıca 30’u polis, 15’i jandarma olmak üzere toplam 45 baş müfettiş güzergâhlarda ve kazaların yoğunlaştığı kara noktalarda, ekip ve personelin aldığı tedbirleri yerinde inceleyecek.