Baskilli Üreticiler Beklediği Pazara Kavuşuyor mu?

Baskil İl Genel Meclisi Üyesi Turgay Aksoy, oluşturulması planlanan kayısı pazarı hakkında yapılan son çalışmalar hakkında gazetemize önemli açıklamalarda bulundu.

Baskilli Üreticiler Beklediği Pazara Kavuşuyor mu?

6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası üretim ve tedarik zinciri ile pazarlama faaliyetleri arasında yaşanan aksaklıklar nedeniyle Tarımsal gıda ürünlerinin pazar zinciri ciddi zarar görürken deprem bölgesindeki birçok üretici ellerindeki ürünleri satmak için alternatif pazarlar aramaya başlamıştı. Yaşanan bu gelişmelere kayıtsız kalmayan Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası ilimizdeki üreticilerin pazar sorununa alternatif oluşturmak ve çözüm sağlamak için gerekli çalışmalara başladı. Yaklaşık 5 aylık zaman zarfında ETSO öncülüğünde gerçekleştirilen 'Elazığ Tarımsal Kalkınma Projesi' ile İlimiz için stratejik değere sahip tarımsal ürünlerimizin daha yüksek verimlilikle üretilmesi, Doğru tarım tekniklerinin kullanımıyla, verimliliği artırarak ürün rekoltesini yükseltilmesi aynı zamanda, modern endüstriyel tesislerin kurulmasıyla, ürünlerimizin ham haliyle, kurutulmuş haliyle, konserve olarak veya geleneksel yöntemlerle işlenerek daha geniş bir yelpazede sunulması, bu sayede işlenmiş ürünler uluslararası kalite standartlarına uygun şekilde ambalajlanarak ve paketlenerek, ilimiz adına markalaşma süreçlernin tamamlanması hedefleniyor.

Yaşanan bu gelişmeler Baskilli üreticiler için umut olurken Baskil İl Genel Meclisi Üyesi Turgay Aksoy yaşanan süreç hakkında gazetemize önemli açıklamalarda bulundu.

Aksoy “ Malatya, 6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinden en büyük zarar gören illerin başında geliyor. Tarımsal ürün satış kanallarının deprem sonucu tıkanması ile Baskilli üreticileri ürünlerimizi nasıl satacağız endişesi yaşamaya başladı. Tarımsal ürün satış kanalları için ciddi anlamda bir stoğumuz vardı. Vatandaşlarımızın satış sıkıntıları bizi harekete geçirdi.  Önce bu konuyu Elazığ kamuoyunda  duyurduk. Elazığ siyasetinin, iş dünyasının, STK’ların bu soruna sahip çıkması gerektiğini söyledik. Fırat Üniversitesi’ndeki hocalarımızdan destek alarak bir proje çizdik. Bu projemizi ETSO Başkanımız sayın İdris Alan ile paylaştık.  Sağ olsunlar onlar bir süreç başlattılar.  Bu süreçle birlikte çok güzel işler meydana geldi.Profesyonel anlamda bir AR-GE çalışması yapıldı. Oluşturulacak bir girişim grubuyla Baskil’de gerekli kapalı alanlar ve tesislerin girişim grubu adına sağlanacağı ve bu tesislerin gerektiğinde girişim grubu tarafından üreticilerin hizmetine sunulacağını açıklandı. İnşallah önümüzdeki yıl umut ediyoruz ki ETSO’nun yapmış olduğu bu girişimle birlikte artık ilimiz Tarımsal ürünlerde kurumsal bir kimliği olan  bir yapıya dönüşecek. Bu çok önemli çünkü; bu pazarda kurumsal bir yapı yok. yurt dışına satış yapan kurumsal firmalar olabilir ama; üreticinin muhataplığı mağduriyetini giderme noktasında bir yapı yoktu. Bu oluşumla birlikte üretici için bir Pazar ayağı daha kurulmuş oldu.


ETSO’NUN OLMASI ÜRETİCİNİN ELİNİ GÜÇLENDİRİR

ETSO’nun konuya profesyonel olarak dahil olmasıyla üreticinin elinin daha güçlü olacağını düşündüğünü kaydeden Aksoy “Bunun gerçekleşmesi bizi çok mutlu ediyor. Bu yapının Elazığ’a kazandırılması şehrin ekonomisine çok ciddi bir katkısı olacaktır. " ifadelerini kullandı.