BAŞKAN YANILMAZ'A BİR ÖDÜL DE TARİHİ KENTLER BİRLİĞİ'NDEN

Elazığ Belediyesi'nin şehre değer katan çalışmaları bir kez daha ödülle taçlandırıldı. Belediye tarafından Harput'ta yürütülen tarihi eserlerin restorasyonuna yönelik çalışmalar arasında yer alan üç proje, Tarihi Kentler Birliği tarafından ödüllendirildi.

BAŞKAN YANILMAZ'A BİR ÖDÜL DE  TARİHİ KENTLER BİRLİĞİ'NDEN
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Uluslararası Yapı Malzemeleri, İnşaat Teknolojileri, Yapı Yenileme ve Restorasyon Fuarı (YAPEX) kapsamında Antalya EXPO Center’da Tarihi Kentler Birliği (TKB) tarafından bu yıl 16’ncısı düzenlenen "Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması" ödül töreni gerçekleştirildi.

 

Ödül töreninde Elazığ Belediyesi bünyesinde oluşturulan Koruma Uygulama Denetim Bürosu (KUDEB) çatısı altında gerçekleştirilen çalışmalar kapsamında Kale Hamamı, Dabakhane Mescidi ve Çahpur Çeşmesi Rölöve - Restitüsyon – Restorasyon projeleri ödüle layık görüldü.

 

Proje ödülleri Tarihi Kentler Birliği Onursal Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen tarafından Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz’a verildi.

 

Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz yaptığı açıklamada; “Bugün Harput’ta yürüttüğümüz Kale Hamamı, Dabakhane Mescidi ve Çahpur Çeşmesi olmak üzere toplamda üç çalışmamıza ait projemiz ödül aldı. Bizler yaşayan şehir Harput hedefiyle, sahip olduğumuz tarihi ve kültürel zenginliklerimiz bugünde yaşatmak ve geleceğe taşımak adına gayretli çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Harput binlerce yıllık birikimiyle bizim en kıymetli hazinemizdir. Harput, gerek yürüttüğümüz restorasyona yönelik çalışmalarımız, gerekse UNESCO başta olmak üzere tanıtım çalışmalarımızla geleceğimize ışık tutmaya devam edecektir. Bizler Elazığ Belediyesi olarak şehrimize değer katan çalışmalarımızı sürdüreceğiz.” dedi.

TARİHİ KENTLER BİRLİĞİ (TKB) TARAFINDAN ÖDÜL KAZANAN PROJELER

 

Elazığ Belediyesi KUDEB öncülüğünde yaşayan şehir Harput hedefiyle gerçekleştirdiği restorasyona yönelik çalışmalarını sürdürüyor. Bu çalışmalar kapsamında Kale Hamamı, Dabakhane Mescidi ve Çahpur Çeşmesi’nde de çalışmalar devam ediyor.

Kale Hamamı (Kent Müzesi)

 

Artukoğulları dönemine ait olduğu kabul edilen ve Harput Kalesinin kuzeyinde yer alan Kale Hamamı’nda kazı ve sondaj çalışmaları tamamlandı. Kale Hamamının Rölöve - Restitüsyon – Restorasyon, projelerinin çizimleri tamamlanarak, Diyarbakır Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından projeler onaylandı. Proje, restorasyon aşamasına geldi.  Kale Hamamı restorasyon sonrası Kent Müzesi olarak geleceğe taşınacak.

Dabakhane Mescidi Restorasyon Çalışması

 

Harput Kalesi’nin kuzeydoğusunda, dere yatağının hemen üst tarafında yer alan ve bakımsızlıktan dolayı harap bir durumda bulunan 20. yüzyıl Osmanlı dönemine ait Dabakhane Mescidi’nde kazı ve sondaj çalışmaları tamamlandı. Dabakhane Mescidi, Rölöve - Restitüsyon – Restorasyon, projelerinin çizimleri tamamlanarak, Diyarbakır Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından projeler onaylandı. Restorasyon sonrası tarihi yapı asli fonksiyonunu sürdürecek.

 

Tarihi Çahpur Çeşmesi

 

Harput Mahallesi’nde bulunan Osmanlı son dönemine ait tarihi Çahpur Çeşmesi’nde, kazı ve sondaj çalışmaları ile rölöve-restitüsyon–restorasyon, projelerinin çizimleri tamamlandı. Diyarbakır Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından projeler onaylanarak, restorasyon ve rekreasyon aşamasına gelindi.

 

Projenin tamamlanmasıyla tarihi yapı, Elazığ Belediyesi tarafından özgünlüğüne uygun olarak restore edilerek, turizme kazandırılacak.