Başkan Küçük: 'İnsanca Bir Yaşam İstiyoruz'

Bağımsız Emekliler Sendikası Elazığ Şube Başkanı İhsan Küçük, emeklilerin yaşadıkları sorunlarla ilgili bir  basın açıklaması yaptı.

Başkan Küçük: 'İnsanca Bir Yaşam İstiyoruz'

Açlık sınırının 19 bin liraya, yoksulluk sınırının 62 bin liraya ulaştığı ülkemizde, asgari ücretin bile altındaki 10 bin liralık emekli maaşıyla milyonlarca emekli bir kez daha açlığa, yoksulluğa ve sefalete mahkûm edildiğine dikkat çeken Küçük, maaşı yetmediği için günlük gıda harcamalarını Tüketici Kredisi veya Kredi Kartıyla karşılamak zorunda kalan emeklilerin banka kuyruklarında yaşam savaşı verdiklerini ifade etti.

“İNSANCA BİR YAŞAM İSTİYORUZ”

Emekliler böylesine ağır ve zor şartlar altında yaşamaya çalışırken; milyonlarca emeklinin oyunu alarak işbaşına gelen siyasi iktidarın, devlet bütçesinden karşıladığı üçer beşer maaş ve huzur hakkı ödemeleriyle yandaşlarına, dost ve akrabalarına ulufe dağıttıklarına dikkate çeken Başkan Küçük, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:
“İnsanca yaşanacak maaş isteyen milyonlarca emekliye sıra geldiğinde ise; “bütçe imkânlarını araştırıyoruz, biraz daha sabredin. Emeklilerimizi enflasyona ezdirmeyeceğiz inşallah” diye aylardan beri oyalıyorlar.
“2024 yılını emekliler yılı ilan ettik, Temmuz ayında emekli maaşlarını eşitleyeceğiz” diyerek, emeklilerin umutlarını ve hayallerini seçim malzemesi olarak kullandılar, şimdi ise tasarruf tedbirlerini bahane ediyorlar, bütçe yok diyorlar. Bir kaç gün sonra TUİK’in takla attırmış olduğu enflasyon oranına göre yapacakları zam daha cebimize girmeden  elektriğe  yaptıkları  % 38’lik zam ve diğer zamlarla geri aldılar..
Hükûmet, emeklileri dilenci gibi görmekten derhal vazgeçmelidir. Yıllarca çalışan, vergi ve sigorta primi ödeyen emekliler sadaka değil, emeğinin ve alın terinin karşılığını istiyor.

EMEKLİLERİN HÜKÜMETTEN TALEPLERİ

   Asgari ücretin ülke gerçekleri göz önüne alınarak uluslararası standartlara göre yeniden belirlenmesi gerektiğine dikkat çeken Başkan Küçük; hükümetten taleplerini şöyle sıraladı:

1-    Halen 10 bin lira olarak ödenmekte olan en düşük emekli maaşı başta olmak üzere tüm emekli maaşları ile dul ve yetim aylıkları kök maaş olarak; Temmuz ayından geçerli olmak üzere en az asgari ücret kadar olmasını, ayrıca  12 bin lira seyyanen ek zam yapılmasını talep ediyoruzi
2-     Tüm emeklilerle dul ve yetim aylığı alanlara, yılda dört defa asgari ücret tutarında ikramiye ödensin. Bankalar Kanununda yer alan 58. Madde acilen değiştirilerek, “TBMM’de Ek Torba yasa teklifi ile “Özel sandık emeklileri de ikramiye ödemelerinden yararlanır” şeklinde kanuna ilave edilsin.
3-    İntibak Yasası acilen çıkarılsın.
4-    Aylık Bağlama Oranları yeniden yüzde 70’e yükseltilsin.”