Başkan Kaya: Hizmette Israrcı Olduk

Hakimiyet'in ilçe ve belde ziyaretleri devam ediyor. Bu hafta Akçakiraz Beldesi'ni ziyaret eden muhabirlerimiz beldede yapılan çalışmaları yerinde görerek Başkan Sabahattin Kaya'dan yapılan hizmetleri ve hayata geçirilecek projeleri dinledi. Başkan Kaya, yapımı tamamlanan ve hizmete geçen bir projeyi de ilk defa Hakimiyet'e açıkladı.

Başkan Kaya: Hizmette Israrcı Olduk

Özel Haber: Tamer Ören- Hasret ATA - Feyza Nur DİKİCİ

İlçe ve beldelerde yapılan hizmetleri yerinde görmek ve gelecekte yapılacak projeleri bizzat başkanlardan dinlemek üzere başlattığımız ilçe ve belde ziyaretlerimiz son hızla devam ediyor. Hakimiyet TV muhabirlerinin bu haftaki ilk durağı Akçakiraz Beldesi oldu. Belediye Başkanı Sabahattin Kaya, yapılan hizmetleri Hakimiyet okuyucuları için anlattı.

Başkan Kaya: Hizmette Israrcı Olduk

BAŞKAN KAYA: “HAKİMİYET, ÇÖZÜMCÜL BİR YAKLAŞIMLA ÖNEMLİ BİR GÖREV GÖRÜYOR”

Muhabirlerimize yaklaşık 4 yıllık görev süresi içerisinde Akçakiraz’da hayata geçirilen hizmetleri anlatan Başkan Sabahattin Kaya, beldenin hem altyapısına hem üst yapısına hem de tanıtımına önemli bir katkı sağladıklarını belirterek Hakimiyet’in önemli görevi yerine getirdiğini şu sözlerle dile getirdi: “Bizleri ziyaret ettiği için Hakimiyet Gazetesine teşekkür ediyorum. Elazığ’ın sorunlarına vakıf ve çözümcül yaklaşımı ile önemli bir görev görüyor. Bu nedenle de ayrıca tebrik ediyorum. Bildiğiniz gibi ben vatandaşa bir taahhütte bulunmuştum; biz belediyeyi makam odalarından idare etmeyeceğimizi, koltuklara bağlı kalmayacağımızı, sürekli vatandaşlarla iç içe olacağımızı, vatandaşlarımızın seslerine kulak vereceğimizi ifade etmiştim. Bu doğrultuda hem altyapı hem üstyapı hem de tanıtım anlamında ciddi işler yaptık.”

İşte Başkan Kaya’nın Hakimiyet’e özel açıklamalarından öne çıkan başlıklar:

"TÜM TÜRKİYE’Yİ TAKİP EDİYORUM"

Türkiye’deki tüm belediyelerin çalışmalarını yakından takip ettiğini aktaran Akçakiraz Belediye Başkanı Sabahattin Kaya: “Çok şükür yaklaşık 111 ay 24 gündür biz bunu icra etmeye çalışıyoruz. Tabi ki ülkemizde 1398 tane belediye var. Bu belediye başkanları içerisinde bana ışık ve yol tabelası olan farklı bölgelerin farklı belediye başkanları var. Hangi sezonda hangi belediye hizmetlerinin çalışmaları var onları takip ediyorum” şeklinde konuştu.

Başkan Kaya: Hizmette Israrcı Olduk

“BELDEMİZİN TANITIMINA CİDDİ BİR KATKI SAĞLADIK” 

Göreve geldiği zaman Akçakiraz’ın çok fazla tanınmadığını belirten Başkan Kaya, konutla ilgili şu açıklamayı yaptı: “Bütçemizin el verdiği müddetçe hizmetleri yapmaya çalışıyoruz. Akçakiraz’ı güzelleştirmeye çalışıyoruz. Öncelikle bir sözümüz vardı. Abdullahpaşa’da oturan bir kişi benim belediye başkanlığımdan önce “Akçakiraz Yazıkonak’ın neresinde” diye bana bir soru sormuştu. Hâlbuki Akçakiraz’ın tarihi Yazıkonak’ın tarihinden 2 kat daha eski. Bizim 48 yıllık bir tarihimiz var. Onların 30 yıllık bir tarihi var. Şimdi biz onlardan 18 yıl önce kurulmamıza rağmen tanınmamız onlar kadar öne çıkamamış. Bizden sonra yaptığımız çalışmalar ile TV programları, haberler, şenlikler ve festivaller ile damgamızı vurduk. Akçakiraz’ı biraz daha ileriye taşımaya çalıştık. Dolayısıyla Akçakiraz ile ilgili sözlerim ve taahhütlerim vardı. Hepsini süreç içerisinde gerçekleştirmeye çalışıyorum.”

“HİZMETLERİMİZİ EKİP ÇALIŞMASIYLA GERÇEKLEŞTİRİYORUZ” 

Beldede yapılan hizmetleri istişare ve ekip ruhuyla hayata geçirdiklerini aktaran Kaya, açıklamasını şu sözlerle sürdürdü: “Akçakiraz’ın sokaklarının bütün fotoğraflarını çektik. 2013 yılında bunu yapmıştım. 2013 yılında Akçakiraz’a nasıl bir katkı sunabiliriz diye çok kafa yorduk. Tabi bizim ekip arkadaşlarımız vardı. Bu ekip arkadaşlarımız ile birlikte Akçakiraz’ı çok düşündük ve kafa yorduk. Hizmetlerimizi ekip ruhu ve istişare ile gerçekleştirdik.” 

Başkan Kaya: Hizmette Israrcı Olduk

“İÇME SUYU SORUNU ÇÖZÜLDÜ”

Akçakiraz’ın en önemli sorunun su sorunu olduğunu dile getiren Başkan Kaya, yapılan çalışmalarla sorunun tarihe karıştığını şu sözlerle aktardı: “Geldiğimiz nokta da Akçakiraz’ın en önemli sorunu su sorunuydu, hamd olsun her yerde içilebilir temiz suyumuz var. Artık vatandaşlarımızın böyle bir sorunu çok şükür kalmadı. Şu anda musluklarımızdan tertemiz ve sağlıklı bir su akışı sağlanıyor.”

“İMARDAN KANALİZASYONA, ALTYAPIDAN ÜSTYAPIYA BİRÇOK SORUN ÇÖZÜLDÜ”

İlçede yapılan belediye hizmetlerine de değinen Başkan Sabahattin Kaya: “Akçakiraz’ın 10 mahallesinde ulaşım sorunu vardı, ulaşım sorununu da bitirdik. Akçakiraz’da biriken çöp dağlarımız vardı. Bu sorunu da çözdük. Ve ardından Akçakiraz’da imar yoktu. İlk önce imar uygulaması yaptık. Dar ve çıkmaz sokaklarımızı belirledik. 33 tane şuyulandırma işlemi yaptık. Akçakiraz’ın doğalgaz ile tanışmasını sağladık. Su ve kanalizasyon hatlarının çekilmesi için ilk önce imar yollarımızın açılması lazım. Resmileşmesi lazım. Enerji, Telekom ve fiber hatlarının çekilmesi için imar uygulamasının yapılması lazım” şeklinde konuştu.

Başkan Kaya: Hizmette Israrcı Olduk

“YAPILMASI ZOR HİZMLETLERİ HAYATA GEÇİRDİK”

Özellikle altyapı konusunda ciddi bir çaba sarf ettiklerini aktaran Akçakiraz Belediye Başkanı Kaya; “Altyapı riskli ve maliyetli hizmetlerden oluşuyor. Öncelikle 3-5 milyon lira bütçe ayırdık. Çalışmalarımızı yaptık ve bitirdik. Bu kolay bir başarı değil. Bir belde belediyesinin bunları yapması kolay bir şey değil. Tarım alanlarına zarar vermeden imar uygulamasını yapmak kolay değil. Ekip arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Ardından bir belediye başkanının başarılı olabilmesi için 3 tane şart öne sürdük. Alacağı bir malın en iyisini ve en ucuzunu almalı dedik. Tasarruf tedbirlerini uygulamalı dedik.” dedi.

"GELİR ARTIRICI PROJELER ÜRETTİK"

Beldede inovatif yatırımların da hayata geçirildiğini ve bunların belediyeye bir gelir sağladığını ifade eden Başkan Kaya, şunları söyledi: “Göreve geldiğimizde beldemizde gelir artırıcı proje üretmeliyiz dedik. Gelir artırıcı projeler nedir? Güneş enerji santrali, yenilenebilir enerji, birçok belediye bunu yapamadı ama biz yaptık. 9 tane kuyumuzdan 2 terfi ile depoya su pompalıyoruz. Oradan da terfi hatları ile evlerin musluklarından çeşmelerinden su akıtıyoruz. Çok basit ve kolay bir işi değil. Yansıyan enerji giderlerimizi GES ile karşılıyoruz. Ayrıca ciddi anlamda kâra geçmişiz. Şimdi elektronik denetleme sistemi dedim. Dönemin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun katkıları ile biz bunu kurduk. Normalde çok basit bir şey değildi. Bu sistemi de hayata geçirerek Akçakiraz’ı ciddi anlamda markalaşan ve yıldızlaşan bir yer haline getirdik.”

Başkan Kaya: Hizmette Israrcı Olduk

"ASBEST SORUNU ÇÖZÜLÜYOR"

Beldenin eski su şebeke hattının asbest boru olması ve bunun sağlık için tehdit içerdiği için  tümüyle değiştirilmesi amacıyla ihalenin yapıldığını aktaran Kaya, yapılan diğer çalışmaları ise şu sözlerle aktardı: “Yeraltı çalışması kolay bir şey değil. Birçok hattın yeraltına taşınmasını sağladık. Su ve kanalizasyon çalışmalarının tamamını yaptık ve bitirdik. Normal de asbestin ömrü 30 yıldır. Yüzde 10, 33 yıldır. Bizimkisi 30 artı 10 yıl kullanıldı. 40’ıncı yılda biz ihalemizi yaptık. İhale süreci ile bitiş süreci 45 yıl oldu. Şu an önemli bir sistem kurduk. Nerede çatlak ya da patlak varsa görüyoruz. Bu büyükşehirlerde olabilecek bir hadise. Bunu bir başkası yapmadı, biz yaptık. Bize katkı ve destek sunan hükümetimize teşekkür ediyorum.”

BAŞKAN KAYA HAYATA GEÇEN PROJEYİ İLK KEZ HAKİMİYET’E AÇIKLADI

Çöp terfi istasyonu talebi nedeniyle dönemin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un kendisini tebrik ettiğini belirten Başkan Kaya, şunları söyledi: “Yollarımızı yapıyoruz. Yoğunlaşmışız ve en kısa sürede bitireceğiz. Bakanımız Murat Kurum Elazığ’a geldiğinde toplantı yaptı. Çeşitli talepler oldu ama ben ayağa kalktım ve dedim ki çevreye ciddi anlamda bir duyarsızlık var. 40-50 yıldır vahşi depolama ile doğamızı katlediyoruz. Lütfen bir çöp terfi istasyonu dedim. “Bakanımız sizi tebrik ederim. Hamdolsun Özel İdaresi ihalesini yaptı, bakanlık kaynak gönderdi. Şimdi biz çöp terfi istasyonuna bugünden itibaren çöplerimizi transfer istasyonuna gönderiyoruz. Bu çok büyük bir katkı dedi.”

Başkan Kaya: Hizmette Israrcı Olduk

“GENÇLİK MERKEZİ İNŞASI TAMAMLANDI”

Akçakiraz’a  önemli bir gençlik merkezi kazandırdıklarını belirten Başkan Sabahattin Kaya: “Özellikle bir kültür evi ihtiyacımız vardı. Bakanlıktan aldığımız destekler ile biz yaptık. Her şeyi hibe. Şimdi diğer belediye başkanları kusura bakmasın, herkes hazine arazileri üzerine semt sahaları ya da gençlik merkezleri yaparlar. Belediyenin mülkiyetine yapmazlar. Belediyenin mülkiyetini satarlar nakit paraya dönüştürürler. Biz gençlik merkezini dedik ki, daha kullanılır bir yere yapalım. 1 buçuk milyon lira vererek aldık. Bakanlığımız parayı gönderdi ve gençlik merkezi inşa ettik. Malzemeleri istedik malzemeleri gelecek” şeklinde konuştu.

"AKÇAKİRAZ’A RENK KATTIK"

Akçakiraz’a Bingöl yolundan ulaşımın açılması için büyük bir çaba gösterdiklerini belirten Başkan Kaya, hizmetin beldeye kazandırılması sürecini şu sözlerle aktardı: “Akçakiraz’a renk kattık. 8 tane semt sahasını hizmete sunduk. 2 ay önce piyasanın daralmasından ve alım gücünün azaldığından bahsediliyor ama biz inatla ve ısrarla 2 tane otobüs aldık. İhtiyaç vardı ve biz yeniledik. Kendi bütçemiz ile aldık. Depremlerden kaynaklı aciliyet arz eden ve kaymaların olduğu yerlerde istinat duvarlarımızı yaptık. Bingöl yolundan Akçakiraz’a giriş yolumuz kapalıydı. Biz de ısrar ve inatla Emniyet Müdürümüze ve karayollarına ısrarcı olduk. Çağrılarımıza pek kulak vermediler. Milletvekillerimize söyledik. Valimizi ve karayolları bölge müdürümüzü davet ettik, sağ olsunlar geldiler. Dedim ki 48 yıllık bir belde belediyesiyiz, biz şurayı açamayacak mıyız? Buraya bir sinyalizasyon kurmak çok mu zor? Gelip bir kafa yordular ve orayı da açtık.”

 “HİZMET İÇİN BAZEN İPLERİ KOPARTACAK NOKTAYA GELİYORUZ”

Beldeye hizmet kazandırmak için bazen ipleri koparma noktasına geldiklerini vurgulayan Kaya: “Yazıkonak belediyesi açamıyor. Bir irade ortaya koymak lazım. Oranın da açılması lazım. Bazen ipleri kopartacak noktaya geliyorsanız, geleceksiniz. Yeter ki herkesin mağduriyeti giderilsin. Ama böyle kısık ses tonu ile ricacı olursanız, el etek öper, bazen gerdan kırar bazen de takla atarsanız hiçbir iş düzelmez. Israrcı olacaksınız. Sizin çağrınıza kulak vermeyeni siz de azledeceksiniz” dedi. 

Başkan Kaya: Hizmette Israrcı Olduk

“MALİYEYE BORCU OLMAYAN TEK BELEDİYEYİZ”

Akçakiraz Belediyesi’nin Türkiye’de maliyeye borcu olmayan tek belediye olduğunu belirten Başkan Kaya, şunları söyledi: “Bildiğiniz gibi Akçakiraz DSİ’nin kuşaklandırma kanallarının içinde olan bir yerleşke. Bu dereler tıkanıyor, yağışlar da taşmalar oluyor. Vatandaşların mağduriyeti oluyor. Bunların önlenmesi için sürekli yılda 2 defa sağ olsunlar iş makinaları devamlı Akçakiraz’da. Bu noktada koordineli çalışmalarımız var. Elazığ’da ya da Türkiye’de maliyeye borcu olmayan tek belediyeyiz. Ve Maliye’den de alacaklıyız. Bu bile başlı başına bir iş”

“10 KÖPRÜ YAPTIK”  

Akçakiraz’da bu zamana kadar 10 adet köprü yaptırdıklarını açıklayan Kaya, şunları kaydetti: “300 metre panel döşedik. Belediye önündeki köprü 54 yıl önce yapılmıştı. Beş buçuk metre genişliğindeydi. Biz bunu 16 metreye çıkardık. Ve köprü sayısını da 9 tane artırdık. Toplam 10 tane köprü yaptırdık. Akçakiraz’a 4 tane karaçalı çeşmesi hattı döşedik. Çeşmelerimiz farklı mahallelerde vatandaşlarımız hizmet veriyor. Bu da tarihi bir başarıdır.”

“KONUTLARIMIZ SAĞLAM ZEMİNE İNŞA EDİLDİ” 

İlçede yapılan TOKİ konutlarını sağlam zemine yapılması adına birçok girişimde bulunduklarını belirten Kaya, şunları söyledi: “111 tane TOKİ konutunun yapılması noktasında ve yer belirlenmesi noktasında çok ısrarcı olduk. Bunları biraz daha düz zeminde talep ettiler masrafı az olsun diye ama biz zeminin sağlamlığını göz önünde bulundurarak ve orayı da imara açtırarak orayı düşündük yeşil kuşağın tepesinde. Gerçekten kartal yuvası gibi bir yer. Oturanlar da çok memnun. İnşallah sonu da güzel olacak.”

Başkan Kaya: Hizmette Israrcı Olduk

“MEZARLIK ARSASI SATIŞA ÇIKACAK”

Dönemin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un isteklere kayıtsız kalmadığını aktaran Başkan Sabahattin Kaya: “Mesela Akçakiraz’da ATM yoktu. Genel Müdür ile görüştükten sonra 2 ay içerisinde yapıldı. 52 dönüm mezarlık alanımız vardı. Bizim mülkiyetimize dönüştürdük. Yazıkonak Belediyesi almıştı. 52 dönüm mezarlık alanımızı Yazıkonak Belediyesi işgal etmişti. Bizden habersiz satmışlardı. Bizden önceki Belediye Başkanı döneminde. Biz de bunu mahkemeye verdik. Akçakiraz Belediyesi mülkiyeti haline dönüştürdük. Şimdi orada bir parsel çalışmamız var. İnşallah satışa çıkacağız yakın zamanda. 325 dönüm TOKİ’den yer istedik. Bakan Kurum’a teşekkür ediyorum. Taleplerimize kayıtsız kalmadı.325 dönüm TOKİ alanını pazarlık usulü aldık. Şuan da şuyulandırma aşamasındayız. Kısa zaman içerisinde orayı da satışa çıkaracağız” şeklinde konuştu. 

“EĞİTİM İHTİYACI GİDERİLDİ” 

Beldedeki okul ihtiyacının büyük oranda tamamlandığını belirten Başkan Kaya: “Akçakiraz nakit anlamında Elazığ’ın en rahat belediyesi olacak. 2 tane okul güçlendirme talebimiz oldu. İkisini de yaptık ve bitirdik. Bir tane yeni okul talebimiz oldu. Valimize ve Milli Eğitimi Müdürümüze teşekkür ediyorum, onların destekleri ile oldu. Gençlerimizin eğitim ihtiyacı giderildi. Altınçevre sakinlerinin en büyük ihtiyacı olan aile hekimliği bizim taleplerimiz doğrultusunda yapıldı.” 

“HİZMETE SİYASET PENCERİSİNDE BAKMADIM”

Göreve geldiği günden beridir siyaset yapmak değil hizmet etmek amacı taşıdığını vurgulayan Başkan Sabahattin Kaya, açıklamasını şu ifadelerle tamamladı: “Ben hiçbir zaman olaya siyasi bakmadım. Ben bir yatırım alayım da diğerleri beni kıskansın. Hiçbir zaman böyle bir şeye ihtiyacım olmadı ve düşünmedim. Taleplerimiz hep yerinde taleplerdi. Talepleri doğru zaman dile getireceksiniz. Biz nasıl adım atacağımızı biliyoruz. Bizim taleplerimiz karşılık buluyor. Bu vesileyle Hakimiye’e ve sizlere tekrardan çok teşekkür ediyorum.”