Başkan Gülbasan: Vatandaşlarımıza çok sıkıntı çıkarıyorlar
Elazığ Muhtarlar Dayanışma Derneği Başkanı ve Hicret Mahallesi Muhtarı Murat Gülbasan, dernek ofisinde Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Fatih Önalan'ı ağırladı. Başkan Gülbasan, Dernek üyesi muhtarların ve vatandaşların taleplerini dile getirdi.
Elazığ Muhtarlar Dayanışma Derneği, Murat Gülbasan Başkanlığında yaklaşık bir buçuk ay önce Elazığ’a atanan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Fatih Önalan’a şehirdeki sorunları anlatarak destek istedi.
“2020 YILINDAN BERİ 3-4 BİNİN ÜZERİNDE VATANDAŞIMIZ HALEN MAĞDUR”
2020 yılında Elazığ’da meydana gelen depremden itibaren sokakların harabe olduğunu ve sorunların bir türlü çözülmediğini dile getiren Başkan Murat Gülbasan,
“Bizim Elazığ muhtarları olarak 2020 depremine kadar Çevre Şehircilik kurumuyla bir işimiz olmadı. 2020 depreminden sonra kurumla tanıştık ve gerçekten önemli bir kurum olduğunu orada anladık. Elazığ depremi döneminde Çevre ve Şehircilik ile ilgili birçok sorun yaşadık. 2020 depremi öneminde yaşadığımız sorunlardan basına bahsetmiştik, dönemin İl Müdürü bizi sıkışıp kaldığını söylemişti. 2020 yılından beri 3-4 binin üzerinde vatandaşımız halen mağdur. Belirli nedenlerden dolayı evlerini alamayan vatandaşlarımız var. Bizler bu şehrin muhtarları olarak, sizin gibi bu şehrin çocuklarının böyle yerlere gelmesini takdirle karşılıyoruz. İnşallah elinizi taşın altına koyarsınız. Mağdur edilen vatandaşlar bizim yanımıza geliyor ve bir çözüm bulamıyoruz.
Geldiğimiz noktada bize gösterilen mahkeme. Yani hepimiz bu şehrin çocuğuyuz. Mahkemelik nasıl olunur? Biriyle kavga edersin, birini vurursun, biriyle alışverişin olur olsun ama burada vatandaşın evi yıkılmış. Vatandaş mağdur olmuş. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü bu sorunlar için bizi mahkemeye yönlendiriyor, oldukça rahatsızız” dedi.
“VATANDAŞI DA GEÇELİM, MUHTARLARA BİLE ZORLUK ÇIKARIYORLAR”
Yaklaşık bir buçuk ay önce Elazığ’a atanan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Fatih Önalan’a öncelikle şehrin sorunlarının anlatılması gerektiğini dile getiren Başkan Gülbasan,
“Milli Emlak Müdürlüğü size bağlı. Bu şehirdeki vatandaşlarımıza gerçekten bu konuda çok zorluk çıkarıyorlar. Biz sizleri bekliyoruz ki bu sorunlarımızı anlatalım. Şimdi şehirde Elazığ çocuğu gelip yer alıyor. Engel oluyorlar. Yabancı geliyor. Yabancıya engel olmadan bütün işlerini yapıp gönderiyorlar. Ama bu şehre yatırım yapmak isteyen, yatırım yapan, hatta vatandaşı da geçelim muhtarlara bile zorluk çıkarıyorlar. Sorunlarımızla ilgili kurumlar size bağlı olduğu için sizlerle paylaşalım bir tedbir alınsın çünkü siz de bu şehirde kalacaksınız, biz de bu şehirde de olacağız.”
Başkan Gülbasan konuşmasını şu sözlerle sürdürdü:
“ELİNİZİ TAŞIN ALTINA KOYMANIZI İSTİYORUM”
Önemli olan yarın bu görevlerimizin bittiği zaman birbirimizin bir çayını içmek, bir sohbet etmek. Şehrimiz gerçekten zor bir durumda. 2020’den bu yana sokaklarımız harabe bir vaziyette. Sizden bu şehrin bir çocuğu olarak elinizi taşın altına koymanızı istiyorum.
Sizden önceki müdürden elimizi ayağımızı çekmiştik, kendisi de zaten bizzat yüzümüze “yapamıyoruz, bizi şikayet edin buradan aldırın” dedi.
Bazı mahallelerimizde evlerimizi ahır olarak göstermişler. Gerekli her belgenin olmasına rağmen vatandaşlarımız şu an mağdur. Görüştüğümüz kişiler de mahkemeye yönlendiriyor. Vatandaşların her şeyi varken mahkemeye gitmenin bir mantığı yok. 2020 yılından beri bu şekilde mağdur edilen vatandaşlardan neredeyse her mahallede var. Bu mağduriyetleri en aza indirmenizi istiyoruz”
“MUHTARLAR BİZİM ÇÖZÜM ORTAĞIMIZ, PAYDAŞ TEŞKİLATIMIZ”
Göreve başladıktan sonra vatandaşları, muhtarları ve STK’ları ziyaret edip şehrin sorunlarıyla alakalı bilgi aldığını ve talepleri dinlediğini belirten Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Fatih Önalan, her ne kadar depremle anılan bir kurum olsa da Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü’nün deprem dışında birbirinden bağımsız 11 birimi daha olduğunu aktardı.
Müdür Önalan: “Bu birimlerdeki arkadaşlar özverili bir şekilde, çalışkan bir şekilde işlerini yapmaya gayret gösteriyorlar. Gayret gösterirken tabii kanuni ölçüler içerisinde gayretlerini göstermek zorundalar. Sonuçta hepimiz devlet memuruyuz. Kanun neyi gerektiriyorsa, ifadeler neyi gerektiriyorsa, öyle hareket etmek zorundayız. Buna bağlı olarak 2020’den beri deprem sürecini yürüten zorlu bir kurumuz. Deprem öncesinde ve sonrasında şehre yön veren müdürlüklerden biriyiz. Milli Emlak bizde, yerel yönetimler bizde, çevre bizde. Tabii burada muhtarlarımızın üzerine çok büyük sorumluluklar düşüyor. Bu sorumluluk nedir, Muhtarlar bizim çözüm ortağımız, paydaş teşkilatımız. Vatandaşlarımız öncelikli olarak muhtarlarımızın yanına gider, muhtarlarımıza taleplerini iletir ve bu talepler bize iletilir. Biz de bu talepleri çözmeye çalışırız. Bu noktada muhtarlarımızın yardımlarına hakikaten çok ihtiyacımız var” dedi.
“VATANDAŞLARIMIZIN VE MUHTARLARIMIZIN TALEPLERİNİ TAKİP ETMEK VE BİRLİKTE ÇÖZÜM ÜRETMEK BİZİM BOYNUMUZUN BORCUDUR”
Murat Gülbasan’ın hizmetlerdeki aksaklıklardan bahsetmesi üzerine İl Müdürü Fatih Önalan açıklamasını şu sözlerle sürdürdü:
“Aksayan yönler, eksik yönler elbette ki olabilir. Bunları çözmek için elimizden geleni yapacağız. Taşın altına elimizi koymamız gerekiyorsa çözeceğiz. Fakat bu bahsettiğimiz işleri yaparken de kanuni ölçüler içerisinde yapmak zorundayız. Bize yapıların bilgileri tabletlerle geldiği için sadece alanımızla alakalı olan kısım gelir. Kaç katlı olduğunu ya da kaç metrekare olduğunu bilemeyiz. Ulusal veri tabanından gelen bilgiler belirli ölçüde gelir yani manuel giriş olmaz.
Bunlar yapılırken ulusal veri tabanında bir yeni cins özelliği farklı belirtilmişse onu manuel olarak değiştirme şansımız yok. Bakanlık olarak söylüyorum Ulusal veri tabanındaki ve İçişleri Bakanlığımızdan aldığımız bir online olarak aldığımız veridir. Yani bunların hukuki süreç dışında bir çözümü yoktur. Onun dışında vatandaşlarımızın ve muhtarlarımızın taleplerini takip etmek ve birlikte çözüm üretmek bizim boynumuzun borcudur. Birlikte hareket etmek zorundayız. Bizim paydaş kurumumuz muhtarlar. Milli emlakla ilgili süreçten bahsettik, o süreç biraz daha zaman alabilir ama orada da çözüm üretmeye çalışan ve bu uğurda ciddi emek sarf eden personellerimiz var. Onlar da elinden geleni yapıyorlar, bu süreci hızlandırmak adına bizler de elimizden geleni yapacağız inşallah”