Barajla Oynama Riski Erken

MHP'nin ittifak içi barajın yüzde 2 olması teklifine sıcak bakan AK Parti, ittifak yapacak parti sayısına göre barajın belirlenmesine yönelik kademeli bir formülü de gündemine aldığı iddia ediliyor.

Barajla Oynama Riski Erken
TAKİP ET Google News ile Takip Et

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin açıklamalarında şu ifadeler yer almıştı; "Seçim Kanunlarında gerekli düzenlemeler yapılmalıdır. Ülke seçim barajı makul düzeye indirilmeli ve siyasi partilerin ittifak kurması halinde de uygulanmalıdır. Mahalli idareler seçim sistemi Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine uygun hale getirilmelidir. Milletvekili adaylığı ve belediye başkan adaylığı şartları gözden geçirilmelidir. Muhtarlık seçimlerinde adaylık şartları ve süreci yasal düzenlemeye kavuşturulmalıdır."

Taslakta barajın kaldırılması, yüzde 5 ya da yüzde 7'ye indirilmesi yönünde üç alternatif bulunuyor. En yakın ihtimal ise yüzde 7 olarak görülüyor.

  Bu süreçte ittifakların yapısı, seçime katılma şekilleri de tartışmaya açıldı. İttifaklar için özel bir baraj uygulanması da çalışmalarından başladığından bu yana gündemde olan konulardan biri. Bu konuda iki alternatif bulunuyor. Bunlardan ilki ittifak içinde de baraj uygulanması. Bu durumda ittifakta yer alan her parti ülke barajı ya da yapılacak düzenleme ile getirilecek ittifak barajı kadar oy almak zorunda olacak. Belirlenen barajı geçemeyen parti ittifak da yapsa milletvekili çıkartamayacak.

  İkinci alternatif ise barajın ittifakta yer alan parti sayısına göre kademeli şekilde artması. Örneğin iki parti için baraj yüzde 10 ise üç parti için yüzde 12, dört parti için yüzde 14 olacak.

Yapılan bu çalışmanın bir erken seçim hazırlığı olup olmadığı önümüzdeki günler de belli olacak ama şunu özellikle söylemek lazım ki  ittifakta yer alan her parti ülke barajı ya da yapılacak düzenleme ile getirilecek ittifak barajı kadar oy almak zorunda olacağı zorunluluğu oldukça fazla gündemi meşgul edecek gibi görünüyor. 

Özellikle Muhalefetin erken seçim olsun uyarılarına karşılık Ak Parti’nin ittifak yapacak parti sayısına göre barajın belirlenmesine yönelik kademeli bir formülü gündeme alması bir cevap mı yoksa erken seçim hazırlığı mı? önümüzdeki günler de göreceğiz…

Şu bir gerçek ki erken seçim söylemleri iyiden iyiye artmaya başladı. Ak Parti ve MHP’nin kendi lehine oluşacak bir seçim sistemi ve baraj kararları, kaybedilen ve yenilenen İstanbul seçimleri benzeri seçmende bir tepki ve reaksiyon oluşturursa Millet ittifakı ve diğer partilerde bir oy patlamasına cumhur ittifakında ise hezimete ve hayal kırıklığına sebep olabilir.

Barajla oynamak ya da sistemi kendi lehine düzenlemek beklenen sonuçları ortaya çıkarmayabilir ve riskli olabilir.