'BARAJ SORUNUMUZ YOK'

HDP Elazığ 1

'BARAJ SORUNUMUZ YOK'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

HDP Elazığ 1. sıra milletvekili adayı Orhan Demirbağ Hakimiyet Gazetesi’nden Erol Kara’ya yaptığı açıklamada, kamuoyunda sürekli tartışma konusu olan barajı aşıp aşamama muhabbetinin kendileri için bir sorun teşkil etmediğini ve kamuoyu yoklamalarında barajın üstünde göründüklerini kaydetti. Ak Parti’nin kamuoyu yoklamalarında bile %12-13 bandında yer aldıklarının altını çizen Demirbağ, “ Barajla ilgili bir problemimiz yok. Türkiye Partisi olma yolunda ilerliyoruz. Her kesimden insan bizi kucaklıyor. Bu nedenle barajı sorun etmiyoruz. Bu süreçte Ak Parti’nin bizi barajın altında tutmaya yönelik bazı öteleyici politikaları elbette olacaktır. Ancak biz oy oranlarımızı sürekli arttırıyoruz. Manipülasyonlarla barajın altında bırakılacağımıza inanmıyoruz” dedi.

HDP’NİN TÜRKİYE PARTİSİ OLMA PROJESİ BAŞARIYA ULAŞTI

Önceki parti oluşumlarında her ne kadar Türkiye partisi olduk denildiyse de bunun çok fazla kabul görmediğinden söz eden Demirbağ, “ Önceki partiler hep bölge partisi hep Kürtlere ait bir parti gibi görüldü.  Fakat HDP projesi birçok kesimi kapsayan orda kendisinin temsilini bulan yine inançsal bazda, tüm inançların kendisini bulduğu bir parti tablosu ortaya çıktı. Bu çok önemli bir tablo. Türkiye’nin her yerinden adayımız olduğu için her ilden aday gösterildi. Türkiye’de yaşayan değişik inançlar Mardin de yaşayan Süryanilerden bir kişi meclise girdi.  Muhafazakar kesimlerden bir çok insan var. Alevi guruplarıdan temsilcileri var. Avrupa alevi temsilcilerinden var. Etnik yapılar var. Tüm zenginlikler HDP projesinde var. Bu da gösteriyor ki, HDP Türkiye partisidir” diye konuştu. 

DİĞER BÜYÜK PARTİ TABANLARINDAN DA DESTEK VAR

Diğer büyük partilerin tabanlarından da destek aldıklarını aktaran Demirbağ, CHP’nin özellikle alevi tabanının HDP’yi kendine daha yakın gördüğünü belirtti. Bu seçimin Elazığ için tarihi bir seçim olduğunu ve bu seçim de HDP’nin barajı geçmesinin çok elzem olduğunu sözlerine ekleyen Demirbağ, “ Türkiye’nin geleceği ve huzuru ve huzurlu bir yaşamın olabilmesi ortak yaşamın olabilmesi açısından dillendiriliyor. HDP’nin mutlak barajı geçmesi gerektiğini sadece bu taban tarafından değil birçok taban tarafından Cumhurbaşkanı Ak parti’nin tek başına anayasayı değiştireceğini söylemesi Türkiye’nin geleceği için çok tehlikeli.  Elazığ özel bir durumu var seçimlerde CHP’nin adayından kaynaklanan özel bir durumu var. Bu konuda avantaj olabilir. Sadece bundan değil AK parti tabanından ilgi var” ifadelerini kullandı.

AŞİRETİMİZDEN İLGİ VAR

Bağlı olduğu aşiretin büyük oranda kendilerini desteklediğini vurgulayan Demirbağ, “ Aşiretimiz şimdiye kadar iyi bir oy potansiyeli olan kesimdir. Bugüne kadar geleneksel partilerimizin yüzde 15 düzeyinde oy vermişlerdir. Ancak bu seçimde çok iyi bir sahiplenme görüyoruz. Bu sahiplenme yüzde yüze kadar çıkabilir ama, en azından yüzde doksan bize sahiplenecek” diye aktardı.

HDP ÇÖZÜM SÜRECİ İÇİN ÇOK ÖNEMLİ

Çözüm sürecinin de başarıya ulaşması anlamında HDP gibi bir oluşma ihtiyaç duyulduğunu söyleyen Demirbağ,  “Çözüm süreci  Türkiye nin geleceği için hayati bir önem arz ediyor. Biz Her ne kadar AKP yi eleştirsek de çözüm sürecinde aksamalar olsa da çözüm sürecini AKP yönetiyor bu bir gerçek biz AKP ile çözüm sürecini yönetiyoruz yürütmeye de devam edeceğiz. Bunun için ilçelerde köylerde geziyoruz. Çözüm süreci için çok önemli bir kamuoyu yaratılmıştır.  Şu an Türkiye de % 70 civarında kamuoyu desteği görüyor çözüm süreci. Bu çözüm sürecinin artık daha şeffaf olması gerekir ve bir an evvel sonuçlanması gerekir. En azından ortak yaşamın kabul görmesi gerekir. Eğer gecikirse ve ertelenici yaklaşılırsa provokasyonlar olacağı mümkün. Bir an önce hükümet tarafından güven verici adımlar atılması gerektiğine inanıyorum” şeklinde konuştu.

BARAJ AŞILMAZSA KIYAMET KOPMAZ

Baraj aşılmazsa bile bu ülkede demokratik siyasette ısrarlı olacaklarını önemle belirten Demirbağ, “yine Türkiye’de siyaset yapacağımızı, yine Türkiye partisi olarak siyasettin öncülüğünü yapacağımızı belirtmek isterim. Barajı geçemezsek kıyamet kopmaz insanlar gerilmesin. Fakat meşruiyet açısından yüzde on demek 4,5 Milyon insan demek. Bir halkın iradesi olan bir partinin baraj altında kalarak meclis dışında kalması bir kaos ortamı oluşturabilir.  Belki bir erken seçim gündeme gelebilir” açıklamasında bulundu.

%10 BARAJI ADİL DEĞİL

Dünyanın hiçbir yerinde bu tarz bir barajın görülmediğini ifade eden Demirbağ, “ Bunun çok demokratik olmadığını hepimiz biliyoruz. Rusya da bile %7 olurken Avrupa ülkelerinde ise baraj yüzde %3’dür. Türkiye  en azından bunu acilen tartışıp sağlıklı bir yapıya kavuşturulmalıdır” dedi.

KİMSEYE DÜŞMAN DEĞİLİZ

Elazığlı seçmenin siyasal düşüncesi ne olursa olsun kimsenin düşmanı olmadıklarını bildiren Demirbağ, “Parti olarak da Mecliste temsili olan dört parti anlamında da söylüyorum birbirimizin düşmanı değiliz. Biz birbirimizin siyasi rakipleriyiz. Biz çok demokratik kurdigerar içinde bu rekabeti sürdüreceğiz. Bu zaten siyasetin doğal gereğidir. Bu anlamda bizim rakibimiz olan tüm partilere de adaylara da başarılar diliyorum. Özellikle MHP tabanına bir çağrımdır. Hükümet 400 Milletvekili istiyorum diyor. Bu 400 Milletvekiline ulaşılması ancak MHP ile HDP’nin çatıştırılması ile AKP amacına ulaşır. Buda artık toplumda kabul görmüyor.  Kültür farklılığımızın taban da bir olgunluk olduğu görülmüştür, sağ duyu hakim olmuştur. Ben yine de çağrı yaparak, Türk halkları hiçbir partinin provokasyonuna gelmemelidir” ifadelerini kullandı.

SORUNLAR EL BİRLİĞİ İLE ÇÖZÜLÜR

Elazığ’ın çok ciddi sorunları olduğunu kaydeden Demirbağ konuyla ilgili düşüncelerini şöyle dile getirdi: “ Elazığ’ın Milletvekili sayısı 5 ten neden 4’e düştü? Demek ki Elazığ göç veren bir şehir haline gelmiştir. İşsiz sayısı çok olduğu için gençlik buraları terk etmiştir. Nitelikli göç olmuştur. Çünkü iş alanları yok.  Hükümet Elazığ ‘a gereken önemi vermemiş, çiftçi mağdur edilmiş, hiçbir şey üretilemez hale gelmiştir.  Pamuk ve Şeker pancarında önemli bir merkez olan Elazığ ihracat eder durumdayken şimdilerde üretici pamuk ve şeker pancarının üretimini unuttu. Çok etkin bir siyasetle yerel anlamda ki sıkıntıları el birliği ile çözebiliriz” .

Yıllarca sıkıntı yaşadığını dile getiren Demirbağ  sözlerini, “ Türkiye de ki yaşam standartlarına göre iyi bir yaşam sürebilirdim. Ben bunu kendime kabul ettiremedim. Sürgün hayatı yaşadım” diyerek sonlandırdı.