- Haberler
- Eğitim
- Balin: 'Otizmde En Etkili Yöntem Uzmanlar Tarafından Verilen Düzenli ve Yoğun Özel Eğitimdir'
Balin: 'Otizmde En Etkili Yöntem Uzmanlar Tarafından Verilen Düzenli ve Yoğun Özel Eğitimdir'
Elit Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi 2 Nisan Otizm haftası kapsamında etkinlik düzenledi.
Düzenlenen etkinlikte açıklamalarda bulunan Fethi Ahmet Balin,“Doğuştan gelen ve genellikle yaşamın ilk üç yılında fark edilen gelişimsel bir farklılık olan otizm tanısı 1985’de her 2.500 çocuktan 1’ine konulurken, bugün doğan her 59 çocuktan 1’i otizm riski ile dünyaya geliyor.
Birleşmiş Milletler (BM) bu hızlı artışı tüm ülkelerin gündemine taşımak için 2008 yılında 2 Nisan’ı Dünya Otizm Farkındalık Günü olarak ilan etti. Bu anlamlı gün nedeniyle her yıl dünyanın dört bir yanında otizme dikkat çekmek ve farkındalığı artırmak amacı ile ‘Mavi Işık Yak’ (Light It Up Blue) kampanyası düzenleniyor. Tüm dünyada büyük ilgi gören kampanyayla insanlar mavi giyerek, sosyal medya hesapları üzerinden de #otizmemaviışıkyak etiketi ile otizmin farkında ve onların yanında olduklarına dair mesajlar paylaşıyorlar.”dedi.
Balin sözlerine şöyle devam etti:“2 Nisan’da başlayan “Otizm Farkındalık Ayı” çerçevesinde dünyada otizmle ilgili araştırmaların teşvik edilmesi, bu konudaki farkındalığın artırılması hedeflenmiştir.Otizm, her coğrafya da ve her sosyoekonomik düzeyde görülebilmektedir. Erkeklerde kızlardan 3-4 kat daha fazla görüldüğü bilinmektedir. Otizmin sebebi halen bilinmemekle birlikte tıbbi araştırmalar genetik faktörler ile birlikte çevresel faktörlerin de rolü olabileceğini göstermektedir. Sessiz, içine kapanık, nasılsa konuşur gibi bazı yanlış inanışlar ya da toplum tarafından damgalanma kaygıları otizmli çocukların tanı ve tedavisinde gecikmelere yol açabilmektedir. Unutulmamalıdır ki Otizm, ne kadar erken yaşta tanınır ve uygun bir şekilde yönlendirilirse, tedavisinde o kadar olumlu sonuçlar alınan bir bozukluktur.”dedi.
Balin,“Otizm ismi aynı olsa bile her çocukta farklı belirtilerle görülebilir, her çocuğun klinik görünümü, tedavisi ve ilerleyişi aynı olmaz. En etkili tedavi yöntemi otizme yönelik özel eğitimdir. Otizmin tedavisine özel ilaç ya da aşı yoktur, ilaç tedavisi çoğunlukla otizme eşlik eden hırçınlık, aşırı hareketlilik, depresyon, yoğun takıntılar ve tekrarlayıcı hareketler için kullanılmaktadır. Dikkat edilmesi gerekir ki, güncel bilimsel verilere bakıldığında hiçbir alternatif tedavi yönteminin otizmi tedavi ettiğine dair kanıt bulunmamaktadır. Ancak aileler bu yöntemlere başvurarak ciddi maddi kayıplara uğrayabilmektedir. Otizmde en etkili yöntem uzmanlar tarafından verilen düzenli ve yoğun özel eğitimdir.
2 Nisan Otizm Farkındalık Günü Dolayısıyla Özel canlarımızı hatırlamak ve farkındalık olusturmak icin çeşitli etkinlerin yapılması cok güzel olmakla beraber özel bireylerimizi bir gün değil 365 gün hayatımıza dahil etmeli ve onlara hayatın her alanında şans vermeliyiz.Elit Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi olarak Otizmli bireylerimizle beraber bütün özel çocuklarımızı sosyal hayata hazırlamak için yıl boyunca çeşitli sosyal ve kültürel faaliyetler yaparak üstümüzdeki sorumluluğu yerine getirmeye çalışıyoruz. Herkesten de aynı duyarlılık ve hassasiyeti bekliyoruz.Bir gün değil 365 gün sizlerleyiz...”dedi.