BALIK MÜZESİNDE 120 CANLI TÜRÜ SERGİLENİYOR

Ahmet Çöteli/Elazığ Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü bünyesinde kurulan balık müzesi'nde 120 canlı türü sergileniyor. 2015 yılında kurulan müzedeki canlı türünün artırılarak dijital ortama aktarılması hedefleniyor.

BALIK MÜZESİNDE 120  CANLI TÜRÜ SERGİLENİYOR
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Tarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı Elazığ Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü tarafından 2015 yılında "balık müzesi" kuruldu. İlk olarak kendi avladıkları balıklar ile deniz ve içsu balıklarının teminiyle şimdiye kadar 74'ü deniz balığı, 46'sı içsu balığı ve 22 kabuklu türüyle toplam 120 tür canlı müzede sergileniyor. Köpekbalığı, yılan balığı ve vatoz balığı gibi birçok çeşidin bulunduğu müze, pandemi öncesindeki dönemde yaklaşık 5 bin öğrenciyi ağırladı. Müzede hedef tür sayısının artırılmasıyla birlikte dijital ortama aktarılması.

 

"DOĞU VE GÜNEYDOĞU'NUN EN BÜYÜK BALIK MÜZESİ"

Elazığ Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü Müdürü Özkan Özbay, 2015 yılında kurulan balık müzesinin görev sahalarındaki 21 ilde avladıkları ve deniz ile içsu balıklarıyla birlikte sergilemeyi düşünerek kurduklarını belirtip şunları söyledi, " Ülkemizde 26 familyaya ait 236 tür var. Dünyada 40 bin tür olduğu söylenmekte, ancak 15 bin 340 adeti tespit edilmiştir. Müzemizde toplam 120 tür var. Bunların 74'ü deniz balıkları, 46'sı içsu balıkları, 22 tane de kabuklu türümüz bulunmakta. Biz müzeyi kurarken bu kadar ilgi çekeceğini tahmin etmedik, çünkü müzemiz araştırmamıza göre Doğu ve Güneydoğu'daki en büyük müze. Pandemiden önce okullarımızı yıl sonu gezi döneminde sıraya koyuyorduk. Çünkü öğrenciler kalabalık geliyordu. Bu zamana kadar 5 bine yakın öğrencimizi burada misafir ettik. Hedefimiz her yıl gerek görev sahamızda avlayarak gerekse temin ederek sayıyı artırmak. Bunun bir ileri boyutu da malum dijital çağdayız. pandemide gördüğümüz gibi her şey uzaktan oluyor. Bu yüzden dijital balık müzesi hayalimiz de var"dedi.