Bakanların TOKİ Teftişi
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, TOKİ tarafından yapılan ve birçoğuna hemşerilerimizin taşındığı konutların son durumunu görmek için Elazığ'a geliyor. Bir dizi inceleme ve programlara katılacak Bakanların, kentsel dönüşüm yapılan mahalle muhtarıyla da görüşmeleri bekleniyor.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, 24 Ocak 2020 depreminde saatler sonra Elazığ’a gelmiş ve afetin izlerini en kısa sürede silmek için aylarca kentte kalmışlardı.
KAPSAYICI VE YOĞUN PROGRAM
Deprem süreci ve sonrasında ilimizi ziyaret eden İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un programı oldukça yoğun.
Saat 16.30’da Elazığ’da olacak olan Bakan Soylu ve Kurum, Elazığ Valiliğinde; deprem sonrası yapılan çalışmalarla ilgili son durum ve eksikliklerin görüşüleceği ve ilgili kurumların sunum yapacağı bir değerlendirme toplantısı yapacaklar.
KENTSEL DÖNÜŞÜM ALANLARINI ZİYARET
Bakanlar, Mustafapaşa, Rüstempaşa ve Sürsürü Mahallelerindeki kentsel dönüşüm alanlarını gezerek yapılan konutları ve çevre düzenlemelerini yerinde inceleyecek ve konutlarda oturan hemşerilerimizle görüşerek istek ve taleplerini dinleyecekler.
Bakanların özellikle Mustafapaşa’da yapılan konutların plansızlığı, koridorlarının dar oluşu, kura çekiminde yaşanan adaletsizlikler ve 6 aydan beri tamamlanmasına rağmen teslim edilemeyen iş yerleri ile ilgili sorunları dinlemesi ve çözüm konusunda talimat vermesi bekleniyor.
ABDULLAHPAŞA SAKİNLERİYLE İFTAR YAPILACAK
Mustafapaşa, Rüstempaşa ve Sürsürü Mahallelerindeki kentsel dönüşüm alanlarında yapılan konutların ziyaretinden sonra Abdullahpaşa mahallesine geçecek olan Soylu ve Kurum, bu mahallede düzenlenecek iftar programına katılacaklar.
DEVLET ELAZIĞ’IN YANINDA
24 Ocak depremi sonrası ilk saatlerden itibaren şehrimize gelen Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, önemli çalışmalar yapmış ve gerekli talimatları vermişlerdi. Depremden iki gün sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan da ilimize gelerek yapılması gereken tüm çalışmaların kısa sürede yapılması talimatını vermişti.
ÇALIŞMALAR HEMEN BAŞLADI
Arama-kurtarma faaliyetlerinin ardından başlatılan enkaz kaldırma çalışmaları ve eş zamanlı olarak TOKİ tarafından hem deprem anında yıkılan binaların yerine hem de rezerv alanı olarak belirlenen bölgelerde konut yapılması ile ilgili çalışmalar süratle yapılmıştı. TOKİ, beklenen de hızlı bir şekilde konut inşaatlarına başladı ve değişik bölgelerde yapılacak 20 bin konut için ihale süreçlerini başlatmıştı.
180 GÜNDE TESLİMAT
TOKİ, depremde mağdur olan hemşerilerimizin bir an önce kendi konutlarına yerleşmesi amacıyla gerçekleştirdiği ihalelerde 180 iş günü süre koyarak inşaatın hızlı bir şekilde tamamlanmasını sağladı. İhalelerin yüklenici firmaların zaafiyetlerinden kaynaklı aksamaya uğramaması için de güçlü firmalar davet edildi ve gerçekten de bu firmalar herhangi bir aksaklığa meydan vermeden çoğunlukla belirlenen süre içerisinde konutları teslim ettiler.
YÖRESEL YAŞAM KÜLTÜRÜ DİKKATE ALINMADI
TOKİ, vatandaşları bir an önce konutlarına kavuşarak huzur içinde oturmalarında gösterdiği gayret ve hassasiyeti, bölge halkının yaşam kültürü ve konut kullanım alışkanlıkları konusunda göstermedi.
Hem riskli alan edilen Mustafapaşa, Abdullahpaşa, Rüstempaşa ve Sürsürü Mahallelerinde vatandaşın kendi evi üzerinden yapılan konutlarda hem de rezerv alan edilen bölgelerde yaptığı konutlarda vatandaşın beklentisi ve taleplerini göz önünde bulundurmadı.
YERİNDE DÖNÜŞÜMDE BÜYÜK HAKSIZLIK
TOKİ’nin en büyük haksızlığı, riskli alan olarak ilan edilen Mustafapaşa, Abdullahpaşa, Rüstempaşa ve Sürsürü Mahallelerinde gerçekleştirdiği yerinde dönüşüm projelerinde yapmıştı. Vatandaşın daha önce 150-160 metrekare olan evlerinin yerine 70-80 metrekare 2+1 ev veren TOKİ, bununla da kalmayarak evlerin iç mimarisini ise kullanıma elverişsiz bir şekilde yaparak vatandaşlara teslim etmeye başlamıştı.
SORUNLAR BİTMEDİ
Depremin üzerinden yaklaşık 2 yıl geçmesi ve devletin bütün imkanlarını ilimiz için seferber etmesine rağmen yaşanan hem yerel hem de bürokratik hatalar nedeniyle sorunlar bitmedi. Depremzede vatandaşların yaşadığı zorlukları çözmek için büyük gayret gösteren hükümetin yaptığı büyük hizmetler yerel ve bürokratik sorunlar nedeniyle gölgede kaldı.
SOYLU VE KURUM’A SORUNLAR ANLATILMALI
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un Elazığ’a gelmesi yaşanan sorunların çözülmesi noktasında büyük bir önem taşıyor. İki Bakanın da Elazığ’a duyduğu özel sevgi ve ilgisi nedeniyle sorunların iletildikten sonra çözümünün daha kolay olacağı ifade ediliyor.
MUHTARLAR İLE TOPLANTI YAPILMALI
Elazığ’da yaşanan depremin ardından büyük bir gayret gösteren muhtarların talepleri geçmiş yıllar da çok fazla dikkat alınmamış ve muhtarlar da bu konu ile ilgili tepki göstermişti. Mahalle sakinlerinin yaşadığı sıkıntılar ve deprem konutları ile ilgili sorunların çözümü için muhtarların mutlaka devreye girmesi ve bakanlar ile bir toplantı düzenlenerek çözüm arayışı içinde olunması gerekiyor.