Bakan Kurum: 'Konutların tamamı yıl sonunda bitecek'

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum Kanal Fırat ve Kanal23 ortak yayınında deprem sonrası Elazığ'da yapılan çalışmaları değerlendirdi.

Bakan Kurum: 'Konutların tamamı yıl sonunda bitecek'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Tunceli ve Elazığ’da Bir dizi incelemelerde bulunmak için Elazığ’a gelen Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum Kanal Fırat Genel Yayın Yönetmeni Zeki Akbıyık ve Kanal23 Genel Yayın yönetmeni Arif Çakmak’ın sorularını yanıtladı.

27 bin konutun maliyetinin 7 milyara yakın olduğunu kaydeden  Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, "Bu çerçevede de Pandemi dönemi zor geçti. Bu zor sürece rağmen hiç durmadık. Biz burada çalışmaları bitirene kadar burada kalacağız. Bizim amacımız eser üretmek.  Eser siyaseti yapmak o yüzden biz hiçbir zaman sokakta çok konuşmadık boş konuşmadık" dedi.

27 BİN KONUT YIL SONUNDA TAMAMLANACAK

Bakan Kurum; "Bu çerçevede 100 bin vatandaşımızı ilgilendiren 27 bin konut yıl sonunda tamamlandığında Elazığ örnek bir şehir olacak biz de bunlara vesile olacağız. Çok şiddetli deprem meydana gelse bile bu konutlarımız ayakta kalacak. 20203’ün güçlü Elazığ’ını inşa ediyoruz. Bu süreçte Elazığlı kardeşlerimiz görecek bittiğinde Mustafa Paşa da hemşehrilerimiz aynı kültürde hayatını idame ettiğinde asıl o zaman göreceğiz her mahallemiz daha derli bir hale gelecek."

İşte bakan Kurum'un açıklamalarından öne çıkan başlıklar :

DEPREMZEDE AİLENİN EVİNDE İFTAR

Bakan Murat Kurum: "Bizim için Elazığ çok özel bir yere sahip. Onlara sözler verdik Cumhurbaşkanımızın talimatları çerçevesinde. O sözleri tutmaya gayret ediyoruz. O gün hüznü beraber yaşamıştık. Bugün Aksaray’da bir ailemize iftarda misafir olduk. Onlarla beraberdik. Konutlarında oturuyorlar. Çok mutluydular. Sayın Cumhurbaşkanımıza teşekkür ettiler konutlarında oturdukları için. Bugün onları görüyoruz ya. Mutlu olduklarını. O gün acılarını beraber yaşadık. Şimdi mutluluklarını yaşıyoruz. Bitene kadar ben buradan ayrılmayacağım. Okuluyla, camisiyle fırınıyla Elazığ’ımızın neye ihtiyacı varsa yapmaya yardım edeceğiz. Onların ihtiyaçlarını karşılayacağız."

"BEN GÖREVİMİ YAPMAYA ÇALIŞIYORUM

Bakan Murat Kurum:"Her geldiğimizde hiç bir şekilde yüzümüzü ekşitmeden onların ne ihtiyaçları var ne istekleri varsa dinlemeye devam ediyoruz. Biz işimizi yapmaya çalışıyoruz. Bu koltukta oturuyoruz. Bu koltuğun hakkını vermek lazım. Ben görevimi yapmaya çalışıyorum. Vatandaşlar da seviyorlar, lakap takıyorlar. Biz mutlu oluyoruz. Hiçbir şekilde yanlışta anlamıyoruz, mutlu oluyoruz. Öyle olmaya da devam edeceğiz inşallah."

"BİZİM AMACIMIZ ESER ÜRETMEK"

Bakan Kurum; Toplamda 27 bin konutun  ihale bedeli Elazığ’a 7 milyara yakın bir kaynak aktardık bir yıl içerisinde konutları bitirmeyi taahhüt ettik. Bu çerçevede de Pandemi dönemi zor geçti. Bu zor sürece rağmen hiç durmadık. Biz burada çalışmaları bitirene kadar burada kalacağız. Bizim amacımız eser üretmek.  Eser siyaseti yapmak o yüzden biz hiçbir zaman sokakta çok konuşmadık boş konuşmadık.

ÖRNEK BİR ŞEHİRCİLİK MODELİNİ ELAZIĞ'A KAZANDIRMIŞ OLACAĞIZ

Bakan Kurum; "Deprem hikâyelerini dinledik ve şahit olduk. Binlerce Elazığlı kardeşimizin acılarına şahit olduk. Biz biryandan bu acıları paylaşırken diğer yandan hızlı hareket ettik. Personellerimizle seferber olduk. Hep birlikte vatandaşlarımızın yaralarını sarmak için çalıştık.  Şehit Osman Paşamız da depremde sahada askerleri ile birlikte çalıştı. Hep birlikte 84 bin konutta hasar tespiti yaptık. 4 bin konutu yıktık. İstinasız 1 ay boyunca her gün koordinasyon toplantısı yaptık. Bütün muhtarlarımızı yakinen tanıyoruz. 23 bin bağımsız bölüm projelendirdik ve ihalelerini de şeffaf bir biçimde yapmaya çalıştık. Bütün bunları salgın döneminde yapmaya çalıştık. Elazığ tarihinin en önemli kentsel dönüşüm projesini başlattık. Yapılan konutlar bittiğinde çok örnek bir şehircilik modelini Elazığ’a kazandırmış olacağız. Olayların bu yönünü görmemiz lazım."

“KARŞIYAKA’NIN KURAYA DAHİL EDİLMEMESİ GEREKİYORDU”

Bakan Kurum; "Kura çekimine Karşıyaka’daki konutları da dahil etmişler. Edilmemesi gereken bir süreçti. Valiliğimiz devreye girerek talep edenlere oradan vereceklerdi. Şu an oradan talep etmeyenleri de kabul etmeyenler kuraya verilecek."

BODRUM KAT ÇIKAN VATANDAŞLAR DEĞİŞİM YAPABİLECEK

Bakan Kurum; "Depremin üzerinden 1 yıl geçti Sayın cumhurbaşkanımız 8 bin konutu teslim etmesi üzerine kuraları çekerek vatandaşlarımızı evlerine kavuşturduk.3 Mayıs itibariyle biten konutlarımız teslim edilecek. Toplamda biten konut sayımız 11 bin. Bütün konutlarımız yıl sonuna kadar teslim edilecek. İnşallah kış aylarına gelmeden konutlarımızın hepsi teslim edilmiş olacak. Bodrum katları kabul etmeyenler var. Biz bodrum katlara isabet eden vatandaşlarımıza talep etmeleri halinde başka konutlara revizyon yapacağız. İhtiyacı olan vatandaşlarımızı da oralara yerleştireceğiz."

DEPREM KONUTLARINDA SON DURUM

Bakan Kurum; "Sürsürü mahallesi 1. Etapta 200 konut teslim edildi 2. Etap ise bitme aşamasına getirildi. Karşıyaka mahallesinde çok örnek bir kentsel dönüşüm projesi yürüttük. Harput yerel mimarisine uygun bir proje yaptık. 439 konutumuz bitti.

Abdullah Paşa mahallesinde 2250 konut yaptık. Çok örnek bir mahalle olacak. 4 etapla birlikte yaptığımız konutlarla vatandaşlar hak sahibi olacak burada.

"TOPLAMDA 22 FIRIN, 13 CAMİ, 12 OKUL YAPIYORUZ, EK OLARAK 7 FIRIN VE 3 OKUL DAHA TALEP EDİLDİ"

Bakan Kurum; "Elazığ genelinde dönüşüm bölgelerinde toplam 22 fırın yapıyoruz. Fırınların 29 olması talebi var projelerde bunu da dikkate alacağız. Yine dönüşüm bölgelerinde toplam 13 cami yapıyoruz. 12 okulumuzun ihalesi yapıldı, vatandaşlardan 3 tane daha okul talebi var. Okullarımız yeni eğitim öğretim yılına yetişecek."

 RÜSTEM PAŞA VE MUSTAFA PAŞA MAHALLESİ ŞEHRİN EN GÜZEL YERİ OLACAK

Bakan Kurum; "Mustafa Paşa mahallesi bittiğinde oradaki vatandaşlarımız görecek parmakla gösterilecek bir dönüşüm olacak. Dünyaca ünlü bir mimar arkadaşımız tasarladı Eski Elazığ’ı yeniden ihya edeceğimiz bir proje olacak. Mimarisi ile malzemesi ile orada 1. Sınıf bir üretim yapıldı kullanıldı. Biz burada şurası küçük olsun malzeme kalitesiz buna müsaade etmedik. Rüstem Paşa, Mustafa Paşa mahallesi şehrin en güzel yeri olacak bunu iddia ediyorum bittiği zaman herkes mutlu olacak biraz sabır yanlış algılar üzerinden hareket etmeye gerek yok. Orada yaşayan vatandaşlarımız bir yandan konutları yenilecek bir yandan yatırım olacak. 500 TL taksiti olan konutu bin bin beş yüz TL üzerinden kiraya veriliyor."

KONUTLARDA NE KADAR İNDİRİM YAPTIYSAK TİCARET YERLERİNE DE ONU YAPACAĞIZ

Bakan Kurum; "Mustafa paşa mahallesinde dükkanlarımız yetecek kadar projelendirdik. Toplam konut hak sahiplerine yetmektedir ticari noktalar da yetmektedir konutlarda ne kadar indirim yaptıysak ticaret yerlerine de de onu yapacağız."

GÜNEŞ SİTESİ, YAZIKONAK, ÇATALÇEŞME, AKÇAKİRAZ

Bakan Kurum; "Güneş sitesi şehrin içinde tamamladığımız bir projemiz. Buda tamamlandı teslim edilecek. Aksaray Mahallesi bugün gittik çok güzel. Eski Aksaray’ı da biliyorum. Yeni Aksaray’da kardeşlerimiz oturacaklar. Yazıkonak Mahallesi, Burada Sayın Cumhurbaşkanımızla birlikte de gittik. Burası örnek bir proje. Çatalçeşme Mahallesi’nde 2 bin 900 konutluk proje üretiyoruz. Şehir hastanesine yakın. Her alanında şehrin gelişmesine ilişkin bir plan hazırladık. Bu bir yerel yönetimin yapacağı bir iş değil. Çok önemli bir sosyal yapı hamlesi yapılmaktadır. Burada 5 etap projesi yürüyor. Akçakiraz’da 111 konutumuzu yaptık. Çok güzel yeşil alanlarıyla örnek bir proje oldu. Vatandaşlarımız burada huzurlu bir şekilde oturuyor diye biliyorum. Bizmişen’de 780 konut yaptık."

Artık ihalesi yapılmamış hiçbir konutumuz kalmadı. Hemen hemen bitme aşamasında. Rengiyle, ahengiyle, uyumuyla örnek bir proje olacak. Zafran aynı şekilde yılsonuna kadar bitmiş olacak. Yemişlik’de 7 bin 600 konutu üretiyoruz. Yemişlik ve Bizmişen şehrin Güney batısında önemli bir uydu kent merkez olacaktır. Etaplar halinde konutlarımız devam ediyor. Hicret Mahallesi’nde muhtarımızla birlikte hem afetzede vatandaşlarımız için orada dönüşüm yapacağız. Hicret mahallesinde de dönüşümü gerçekleştireceğiz.

SİVRİCE VE İLÇELERDEKİ KONUTLAR

Bakan Kurum; "24 Ocak depremimizin merkezi Sivrice’ydi. Sivrice’ye de biz çok gittik.  Vatandaşlarımızın durumlarını görmek için yarın Sivricemize gideceğiz O eski Sivrice’yi tarım şehri haline getirecek, tüm Elazığ’ın, Malatya’nın, bütün bölgenin geleceği, gezeceği çok örnek bir proje oluyor. Zemin artı 2 katı geçmeyen o özlediğimiz köy yaşantısının gerçekleşeceği bir proje haline geldi. Baskil’de projemiz bitti. Yapılıyor. Çok kısa zamanda bitecek. Baskil’imizde de konutlarımız bitme aşamasına geldi. Palu’da da konutlarımız son safhaya geldi. Kovancılarımızda binalarımız bitme aşamasına geldi. Orayı da yılsonuna kadar toparlayacağız. Karakoçanımızda kaba inşaatları bitti. Artık ince işlerini yapacağız."

SOSYAL KONUTLAR

Bakan Kurum; "Sosyal konutlar ile ilgili bin 500 tane konut var onları da söz verdiğimiz şekilde tamamlama gayret edeceğiz önceliği afetzedelere verdik. Onları da bu yıl teslim edeceğiz. Orta hasarlı binalar için belediyemize arazi tahsil ettik oradan gelecek kaynak ile Şahin Başkanımız, Bakanlığın desteği ile çok güzel projeler hayat geçirecek. 2023’ün Elazığ’ını hayal ettiğimizde sağlam konutları, mimarisi, millet bahçeleri sosyal yaşam alanları ile çok örmek bir şehir olacak."

ORTA HASARLAR İLE İLGİLİ OLARAK 

Bakan Kurum; "Orta hasarlıların durumu ile ilgili olarak hasar tespit çalışmalarını yaptık askıya çıktık itiraz süreci oldu itiraz sürecinde daha detaylı incelemeleri yaptık. Ortadan ağıra geçen ağırdan ortaya geçen binaların olması olağandır. İlk zaman tabi vatandaşımız benim binam sağlam diyenlerde vardı gittik tespit ettik onlarla da konuşarak ikna ettik hasar tespitleri ile eksik kusur varsa İl Müdürlüğümüze müracat etsinler gerekli incelemeleri tekrar yaptırırız."

KÖY EVLERİ

Bakan Kurum; "Köylerde şöyle bir sorunumuz var. Buradan vatandaşlarımıza da muhtarlarımıza da seslenmek istiyorum. Bize yer gösterdikten sonra zaten çelik konstrüksiyon. Burada yer teslimi noktasında gerek vatandaşımızdan gerekse arsadan kaynaklı problemlerden dolayı yapılamıyor. Yapılan yerlerde problemler oldu. Bu süreçte hem AFAD’ımıza, hem Çevre Şehircilik İl Müdürlüğümü çalışmalarını yapıyor. Yer tespiti noktasında vatandaşlarımız muhtarlarımızla iletişime geçip bize yer tahsisi yaparlarsa bir isteklerini karşılarız."

HARPUT

Bakan Kurum; "Harput tabi korunan bir alanımız. Hem arkeolojik hem de doğası olan alanımız. Bölgeyi korumak gerekli. Bugünkü tarihi değerleri, kültürel değerleri korumak zorundayız. Çalışma yapıyoruz. Harput’un içinde daha fazla yapılaşmaya müsaade etmenin doğru olmadığını düşünüyoruz. Bir alan tespiti halinde Harput’a da gerekli desteği vereceğiz."