Bakan Kurum'dan Müjde: 'Şehir Merkezini De Dönüştürüyoruz'

Göreve atanmasının hemen ardından ilk ziyaretlerini deprem bölgesine yapan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, bu kapsamda 'ben kendimi hep buraya ait hissediyorum' dediği Elazığ'daki koordinasyon toplantısına başkanlık etti. Daha sonra yaptığı basın açıklamasında Hakimiyet'in sorusunu yanıtlayan Bakan Kurum, Elazığ şehir merkezinin kendi kültürüne ve mimarisine uygun olarak dönüşeceğini söyledi.

Bakan Kurum'dan Müjde: 'Şehir Merkezini De Dönüştürüyoruz'

24 Ocak 2020 tarihinde büyük bir deprem yaşayan Elazığ’da depremden en çok etkilenen lokasyonlardan biri de şehir merkezi oldu. Bunun yanında 6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve asrın felaketi olarak nitelenen depremlerden de büyük bir yara alan Elazığ’da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatları, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının da yoğun gayretleriyle TOKİ tarafından adeta bir destan yazılarak 30 bine yakın konut inşa edildi.

Bakan Kurum'dan Müjde: 'Şehir Merkezini De Dönüştürüyoruz'

Ancak özellikle 6 Şubat depremlerinden sonra adeta harabeye dönen ve hem sosyal hem de ticari yönden darbe yiyen kent merkezin ayağa kaldırılması ve ihyası yönünde bugüne kadar  somut adımlar atılamadı.

BAKAN KURUM BÜYÜK BİR ŞANS

Elazığ’da şehir merkezinin dönüşümü için büyük bir çaba ortaya koyan Başkan Şahin Şerifoğulları öncülüğünde Elazığ Belediyesi, aradığı desteği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’dan aldı.

Hakimiyet Haber Muhabiri Feyza Nur Dikici’nin sorusuna yanıt veren Bakan Kurum, bunun için Elazığ Belediyesi ile birlikte çalıştıklarını vurgulayarak, “Elazığ şehir merkezindeki o yapıları dönüşüm projesiyle birlikte yeniden ihya edilecek, gün yüzüne çıkarılarak Elazığ’ın sanayisi, turizmi, istihdamı yeniden canlandırarak inşallah adımları hep birlikte atacağız.” dedi.

İşte Bakan Kurum’un bugünkü programından öne çıkan diğer başlıklar:

"BEN KENDİMİ HEP ELAZIĞ'A AİT HİSSETTİM"

Elazığ'dan övgü dolu sözlerle bahseden Bakan Kurum: "Şu anda Gakgoların diyarı, benim kalbimin her daim sokaklarında attığı Elazığ’ımızdayız. Ben kendimi hep buraya ait hissettim. Bugün de dün de burada o toplantıları yaparken o acı günleri hatırladım. O kışın soğuğundaki beraber el ele verdiğimiz, Elazığ’ın dar sokaklarındaki mücadeleyi hatırladım. Bizim ne zaman azme ve huzura ihtiyacımız olsa aklımıza her zaman Harput Kalesi gibi dimdik duran Elazığlı hemşehrilerimiz, gakgolarımız gelir. Her gördüğü yerde bizi kucaklayan, bir evladı gibi bağrına basan, Elazığ’ın o şefkatli anneleri, babaları gelir. Bana “Kara Murat” diye seslenen kıymetli hemşehrilerim gelir. Allah tüm Elazığlı kardeşlerimizden razı olsun diyorum. İnşallah onların bir evladı olarak biz de Elazığ’ımız ve depremden etkilenen 11 ilimiz için aynı kararlılıkla çalışacağız. Nasıl Sivrice’de, Maden’de, Abdullahpaşa’da, Sürsürü’de, Rüstempaşa’da, Mustafapaşa’da kardeşlik şuuruyla koşturup vatandaşlarımıza sözler verdiysek,  24 Ocak 2020 depreminde Elazığ’ımızda ilçelerde ve köylerde, merkezde 26 bin konutu söz verip kazandırdıysak ve bugün Elazığ’ın çehresini Sayın Cumhurbaşkanımızın önderliğinde baştan aşağı yenilediysek,  İnşallah aynı anlayışla Elazığ’ımızın bu ihtiyaçlarını giderecek, 6 Şubat depremleri sebebiyle yine burada hasar gören tüm konutlarımızın hızlı bir şekilde ihyasını gerçekleştireceğiz." dedi.

Bakan Kurum'dan Müjde: 'Şehir Merkezini De Dönüştürüyoruz'

"KONUTLAR 2025 YILI SONUNA KADAR TESLİM EDİLECEK"

Deprem bölgesindeki 11 ilde tüm konutların 2025 yıl  sonuna kadar tamamlanıp teslim edilmesinin planlandığını vurgulayan Kurum: "Biz de bugün siz değerli kardeşlerimizden aldığımız güç ve azimle 11 ilimizi ayağa kaldırmak için gece gündüz, Valimizle, Milletvekillerimizle, Belediye Başkanlarımızla hep birlikte çalışıyoruz. 24 saat esasıyla gece gündüz ziyaretlerimizi gerçekleştiriyoruz. 1 saatin, 1 dakikanın bile kıymetli olduğu anlayışıyla çalışmamızı yapıyoruz. Şu ana kadar 11 ilimizde 283 bin konutumuzun inşaat süreci başlatılmıştır. 4 bin 500’e yakın köyümüzde yine köy evlerinin yapımı, kırsal kalkınmanın sağlanması ve oradaki özgün mimari doğrultusunda bakanlığımız konutların yapımı gerçekleştirilmektedir. Şu ana kadar 76 bin konutumuzun teslimini gerçekleştirdik. İnşallah yıl sonuna kadar 200 bin konutumuzu teslim edeceğiz ve bu çerçevede her ay 25-30 bin konutun teslimiyle birlikte ailelerimiz evlerine kavuşana kadar durmadan duraksamadan çalışacağız. Kardeşlerimize verdiğimiz sözleri tutacağız. 2025 yılı sonuna kadar 11 ilde 6 Şubat depremleri sebebiyle evlerine girmeyen hiçbir afetzede vatandaşımız kalmayacak." ifadelerini kullandı.

"ELAZIĞ'DA 13 BİN 500 KONUTUN İNŞASI SÜRÜYOR"

Elazığ'daki çalışmalar hakkında da bilgi veren Bakan Murat Kurum: "Elazığ özelinde 6 Şubat Asrın Felaketi’nde şu ana kadar 3 bin 93 yeni yuvamızı ve işyerimizi kurduk. Milletimizin duasını aldık. Devam eden 13 bin 500 konutumuzun inşa süreci ve orada Elazığ’ın, vatandaşlarımızın talepleri ve yapmış olduğumuz görüşmeler çerçevesinde hızlı bir şekilde devam etmektedir. İnşallah onları da en kısa sürede tamamlayacağız." bilgilerini paylaştı.

"MİLLETİMİZİN GÜVENİNİ BOŞA ÇIKARMAYACAĞIZ"

Bakan Kurum, açıklamasının devamında: "Sayın Cumhurbaşkanımız depremde, selde,  yangında, heyelanda milletimizin ihtiyaçlarını gidermek adına yapılması gereken tüm çalışmaları an be an takip etmektedir. 6 Şubat depremi sebebiyle de yaşadığımız bu hasarları hızlı bir şekilde giderecek ve 2025 yılında bölgemiz Harput Kalesi’nin o kudretiyle birlikte Gakgolarımızın üretiminin, istihdamının Elazığ’ın bu bölge için, şehrimiz için yeni yatırımlarıyla birlikte sokaklarında annelerimizin huzur içinde gezdiği, çocuklarımızın o cıvıltılarının, gülümsemelerinin duyulduğu ve inşallah üreten bir Elazığ’ı hep birlikte kazandırmak için çalışacağız. 11 il 2025 yılı sonunda inşallah bölgenin, ülkemizin cazibe merkezi olacaktır. 11 ilimiz yeniden Anadolu’nun en güçlü, en sarsılmaz yıldız şehirleri olacaktır. Milletimiz devletimize tam anlamıyla güvenmektedir. Liderimize Cumhurbaşkanımıza sonsuz güvenmektedir. Biz de milletimizin bu güvenini boşa çıkartmamak adına çalışacağız. Milletimize 22 yıldır olduğu gibi sözlerimizi tutmaya devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.

Bakan Kurum'dan Müjde: 'Şehir Merkezini De Dönüştürüyoruz'

BAKAN KURUM:“ GAYRETİMİZDEN ÖZGÜR ÖZEL RAHATSIZ OLMUŞ”

Bakan Kurum:“Tabi biz şu an deprem bölgesindeyiz, Elazığ’ımızdayız. Sayın Cumhurbaşkanımızın görevi tevdi etmesinden 16 gün geçti. Bugün 9’uncu ilimizi ziyaret ettik. İllerimize gidiyoruz. Vatandaşımızı dinliyoruz. 6 Şubat’ta verdiğimiz sözleri tutmak için gece gündüz bir gayret gösteriyoruz. Tüm ekibimizle, tüm arkadaşlarımızla birlikte 11 ilimizin, 14 milyon vatandaşımızın mutlu olması için, geleceğe güvenle bakması için bir dakikayı, bir saniyeyi dahi değerli görerek çalışmalar yapıyoruz. Hep şunu söyledik. Deprem bölgesindeki vatandaşlarımızın yüzü gülmeden biz gülmeyeceğiz. Onlar evinde rahat huzurlu yaşamadığı sürece evimizde rahat etmeyeceğiz. Bu anlayışla çalışacağız, koşturacağız. Anlaşılan o ki bizim bu uğraşımızdan, gayretimizden Sayın Özgür Özel rahatsız olmuş. Beklerdik ki deprem konusunu siyasi polemik malzemesi yapmak yerine depremzede vatandaşlarımızın sorunlarıyla ilgili söylemler oluştursalar. Depremzede vatandaşlarımız onların sorunları, onların geleceğiyle ilgili herhangi  bir gündem yok. Aynı siyaset, hani hep söyleriz ya “bal yapamayan arı gibi” öyle bir anlayıştır bu. Vatandaşların sorunlarına  çözüm üretmek. Vatandaşların dertleriyle dertlenmek yerine tek yaptıkları deprem üzerinden siyasi polemik üretmek. Sayın Özgür Özel’e tavsiyemiz gelsin burada depremzede kardeşlerimizin mutluluğuna ortak olsun. Farklı gündemlere taşıyarak tek yaptıkları şey buradaki sürece köstek olmaktır. Cumhuriyet Halk Partisi zihniyetini biz zaten çok net biliyoruz. Dolayısıyla onlardan başka bir tavır, başka bir eylemde beklemiyoruz. Hep söyledik biz depremi siyaset üstü göreceğiz. Bu anlayışla çalışacağız.”dedi.  

Bakan Kurum'dan Müjde: 'Şehir Merkezini De Dönüştürüyoruz'

“ŞEHİR MERKEZİ İÇİN BELEDİYEMİZLE BİRLİKTE ÇALIŞIYORUZ”

Bakan Kurum, Hakimiyet Haber Muhabiri Feyza Nur Dikici’nin önemli bir sorusunu da yanıtlayarak şehir merkezinin dönüşümü için destek olacaklarını müjdeledi.

Kurum, sorumuza: “Bütün şehirlere gitmemizdeki sebep, vatandaşımızın beklentilerini dinlemek yerinde de karar almak. Bu manada 2025 yılına geldiğimizde deprem bölgesine 11 ilde evine girmeyen afetzede vatandaşımız kalmayacak. Bununda altını çizmek istiyorum. Vatandaşımızın devletine, sayın cumhurbaşkanımıza güveni tamdır. Bu güvenden rahatsız olanlara rağmen, bu işe köstek olmaya çalışanlar olmasına rağmen biz kararlı bir şekilde işlerimizi yapmaya devam edeceğiz. İnşallah hem yerinde dönüşümle hem kentsel dönüşümle rezerv ettiğimiz alanlarla hem şehrin çeperinde yaptığımız işlerle birlikte şehri mimarisine, şehrin demografik yapısına uygun adımlarımızı atacağız. Millete sözlerimizi gerçekleştireceğiz, bu konudaki talepleri de aldık, belediyemizle birlikte inşallah çalışıyoruz. Dönüşüm alanlarına ilişkin yine şehrin o eski dokusunu ayağa kaldıracak, eski Elazığ dediğimiz şehir merkezindeki o yapıları dönüşüm projesiyle birlikte yeniden ihya edecek. Gün yüzüne çıkaracak, Elazığ’daki sanayiyi, turizmi, istihdamı yeniden canlandırarak inşallah adımları hep birlikte atacağız. Valimizde göreve yeni başladı ben kendisine tekrar hayırlı olsun dileklerimi iletiyorum inşallah tüm ekip arkadaşlarımızla, milletvekillerimizle, belediye başkanlarımızla, teşkilatlarımızla birlikte Cumhur ittifakı olarak biz milletimize sözlerimizi tutmaya devam edeceğiz.” sözleriyle yanıt verdi.