Bakan Göktaş: 25 Yıl Sonra Askere Gidecek Genç Bulamayacağız
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Türkiye'deki doğurganlık oranlarının kritik seviyelere düştüğüne dikkat çekti.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Türkiye'deki doğurganlık oranlarının kritik seviyelere düştüğüne dikkat çekti. NTV yayınında açıklamalarda bulunan Göktaş, bu gidişatın devam etmesi halinde 25 yıl sonra askere gidecek genç bulunamayacağını belirtti.
Doğurganlık Oranlarındaki Düşüş Alarm Veriyor
Göktaş, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ile yapılan "Türkiye Yaşlı Profili" araştırmasının sonuçlarını paylaşarak, Türkiye'nin yaşlı nüfusunun son 5 yılda %21,4 arttığını söyledi. TÜİK verilerine göre, Türkiye'de doğurganlık oranının nüfusun kendini yenileyebilmesi için gerekli olan 2,1'in altında, %1,51 seviyesinde olduğunu ifade etti.
"Bu trend tüm dünyada yaşanıyor. Ancak nüfusumuz Avrupa’ya göre daha genç olsa da alarm durumu söz konusu. Cumhurbaşkanımız da bu durumu 'varoluşsal bir tehdit' olarak nitelendiriyor," dedi Göktaş. Göktaş, bu trendin devam etmesi halinde 20-25 yıl içinde askere gönderecek genç bulamayacaklarını vurguladı.
Göktaş, genç nüfusun artması ve doğurganlık oranlarının yükselmesi için kapsamlı çalışmalar yaptıklarını belirtti. "Bu konuyu sadece Bakanlığımız üzerinden değil, tüm paydaşlarla işbirliği içinde, bir devlet politikası olarak ele almak zorundayız. Bu nedenle Çalışma ve Sosyal Güvenlik, Sağlık, Hazine ve Maliye bakanlıkları ile bir çalışma grubu oluşturuyoruz," dedi.
Akademik anlamda geniş çaplı bir saha çalışması yapacaklarını belirten Göktaş, bu çalışma grubunun sahadan gelecek verileri, mevcut politikaları ve hizmetleri kullanarak kısa, orta ve uzun vadeli politikalar ortaya koyacağını ifade etti.
Aile ve Gençlik Fonu'na ilişkin bilgi veren Göktaş, bugüne kadar 11 bin 257 çiftin başvurduğunu ve gerekli kriterleri sağlayan 2 bin 386 çifte toplam 357 milyon 900 bin lira ödeme yaptıklarını söyledi. Projenin uygulamasının doğum oranının en düşük olduğu Zonguldak, Bartın ve Karabük'ü de kapsayacağını belirtti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayelerinde gerçekleştirilen Gönül Elçileri Projesi hakkında da bilgi veren Göktaş, "Devlet himayesindeki çocukların huzurlu bir aile ortamında büyümelerini sağlamayı amaçlıyoruz. 2002’de 500 koruyucu aile yanında 515 çocuğumuz varken, şu anda 8 bin 588 koruyucu ailemizin yanında 10 bin 268 çocuğumuz bulunuyor," dedi.
Kadına yönelik şiddetle mücadele konusunda da açıklamalarda bulunan Göktaş, tek bir vakaya bile müsamaha göstermediklerini ve sıfır tolerans ilkesiyle hareket ettiklerini belirtti. "6284 sayılı Kanun, dünyada eşi benzeri olmayan ve kadını koruyan çok kıymetli bir yasadır. Ayrıca bu yıl kadına yönelik şiddetle ilgili kapsamlı bir araştırma yapıyoruz," dedi.
Bakanlık olarak şehit yakını, gazi ve gazi yakınlarına yönelik çalışmalara da değinen Göktaş, bugüne kadar 50 bine yakın şehit yakını, gazi ve gazi yakınının kamuda istihdamını sağladıklarını ve eylül ayı içinde yeni bir atama planladıklarını söyledi.