Bahçeli'nin çağrısı Elazığ'da nasıl yankılandı?

Son Meclis konuşmasında sadece Türkiye değil tüm dünyada geniş yankı uyandıran MHP Lideri Devlet Bahçeli'nin teröristbaşı Apo ile ilgili söylemlerinin nasıl bir yankı bulacağının en fazla merak edildiği şehirlerin başında gelen Elazığ'da, bu tarihi konuşmanın yankılarını siyasi partilere sorduk.

Bahçeli'nin çağrısı Elazığ'da nasıl yankılandı?

Türkiye’deki yumuşama ve uzlaşı söylemlerine yeni bir perde açarak siyasetteki durgunluğun belki yıllar sürecek bir tartışma zeminine evrilmesine ortam hazırlayan MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin bu ortamı hazırlayan “Şayet terörist başının tecriti kaldırılırsa, gelsin DEM Parti grup toplantısında konuşsun, terörün bittiğini, örgütün lağvedildiğini ilan etsin” açıklamasının Elazığ’daki yankılarını okuyucularımız için araştırdık.

AK PARTİ VE HÜDAPAR’DAN TAM, DEM’DEN TEMKİNLİ DESTEK

Elazığ’daki siyasi partilerin il başkanları Bahçeli’nin bu açıklamalarını, yeni bir çözüm sürecine olan bakış açılarını, bu açıklamanın terör sorununa çözüm olup olmayacaklarını yorumladırlar. Tarihi konuşmaya destek sadece Ak Parti ve HÜDA PAR’dan gelirken, DEM Parti ise süreci olumlu bulduklarını ama temkinli davrandıklarını açıklamalarıyla gösterdi. İşte Elazığ’daki siyasi partilerin tarihi konuşmaya olan bakış açıları:

BAŞKAN YILDIRIM: “FIRSATLAR KİŞİSEL HESAPLARA KURBAN EDİLMEMELİ”

Ak Parti Elazığ İl Başkanı Şerafettin Yıldırım, Cumhur ittifakı tarafından yeni bir fırsat penceresi açıldığını belirterek: “Söz konusu vatanın bekası, devletin bütünlüğü, milletin huzur ve emniyeti ise kişisel hesapların bir kenara bırakılması gerekiyor. Cumhur İttifakı ve AK Parti olarak bu ülkede huzurun ve barışın hakim olması en büyük dileğimizdir. Türkiye'nin geleceğinde teröre ve terörün karanlık gölgesine yer olmadığını herkesin idrak etmesini bekliyoruz. Bu doğrultuda Cumhur İttifakı tarafından açılan tarihi fırsat penceresinin kişisel hesaplara kurban edilmemesini ümit ediyoruz. Terörün ve şiddetin olmadığı bir Türkiye'yi inşa etmemiz için toplumun her kesiminin sorumlu davranması çok önemli. İnşallah hep birlikte bu sorunun çözülmüş olmasına şahitlik ederiz” İfadeleriyle düşüncelerini dile getirdi.

Bahçeli'nin çağrısı Elazığ'da nasıl yankılandı?

MHP İL BAŞKANI BAL: “LİDERİMİZİN ARKASINDAYIZ”

MHP lideri Bahçeli’nin başlattığı yeni süreci ve toplumun hiçbir kesiminin tahmin edemeyeceği tarihi konuşması yorumlayan MHP Elazığ İl Başkanı Yunus Bal ise “Biz genel başkanımız sayın Devlet Bahçeli’nin sonuna kadar arkasındayız.” dedi.

Bahçeli'nin çağrısı Elazığ'da nasıl yankılandı?

CHP İL BAŞKANI ÖZKAN: “TÜRK HALKINA HAKARETTEN ÖTEDİR”

Bahçeli’nin terör örgütü elebaşı Öcalan ile ilgili açıklamalarını eleştiren CHP Elazığ İl Başkanı Av. Onur Özkan ise düşüncelerini şu ifadelerle dile getirdi: “Devlet Bahçeli’nin yapmış olduğu açıklama sadece şahsımı ya da partimi değil Türk milletini derinden yaraladı. Bunun nedenleri bir şekilde açıklanır mı açıklanmaz mı bilmiyor ve bekliyoruz. Genel başkanımızın da söylediği gibi, PKK terör örgütünün başı değil cezası kesinleşmiş bir hükümlünün gelip de Gazi meclisinde konuşulmasının beklenmesi ve bunun zikredilmesi Türk halkına hakaretten ötedir. Cumhuriyetin değerlerini, Anayasanın kanunlarını, vatandaşlarımızı yok saymaktır. Bu açıklama özellikle Milliyetçi olduğunu bildiğimiz bir partinin genel başkanı tarafından yapıldığı zaman daha büyük bir acıya sebep olmuştur. Onlarca çocuğun, onlarca öğretmenin, binlerce şehidin nedeni olan ve hala daha cezaevindeyken bile ortalığı karıştıran bir şahsı alıp da baş tacı yapıp meclise sokulması bambaşka bir hikâyedir. Kanuni olarak hakkı vardır bu haklarını kullanmak istiyordur bu bizim için sorun teşkil etmiyor. Ama bunun söylemenin bir şekli de olmalıydı.”

Bahçeli'nin çağrısı Elazığ'da nasıl yankılandı?

 “KANUNA UYGUN YOLLARIN DESTEKÇİSİYİZ”

Özkan, çözüm için kanuna uygun girişimlerin arkasında olacaklarını belirterek: “Sayın genel başkanımız çok net bir şekilde zaten belirtti, bizim bu anlamda Kürtlerle ya da herhangi bir toplulukla hiçbir şekilde sorunumuz bulunmamaktadır. Bizler sadece kanunların ve Anayasanın gereğinin yapılmasını istiyoruz. Yoksa çözüm süreci için bu illa gereklidir demiyor bunun karşısındayız. Diyarbakır’da anneler hala evlatları için nöbet tutuyor, bizler elbette bu çocuklar gelsin ailelerine kavuşsunlar istiyoruz. Bizim bu anlamda, kandırılan insanlarla hiçbir lafımız yok. Bizler çözüm süreci olmasın demiyoruz ama bir önceki çözüm sürecinde Diyarbakır’ın Sur ilçesindeki olayların sonuçları nasıl olduysa bu cümlenin sonu da Türkiye için aynı perişanlık olacaktır. Bizler kanuna, Anayasaya uygun olan her şeyin arkasındayız ama bir hükümlünün Gazi Mecliste konuşması asla kabul edilebilir bir şey değildir. Bu konudaki tavrımız net.” dedi.

İYİ PARTİ BAŞKANI YAŞAR: “BU AÇIKLAMALARDAN RAHATSIZIZ”

İYİ Parti Elazığ İl Başkanı Habip Yaşar ise konuyla ilgili: “Gençliğimizi, yıllarımızı verdiğimiz içinde bulunduğumuz camianın kültürüyle büyüyen bir Türk milliyetçisi olarak MHP’nin böyle bir söz ve söylemde bulunmasını üzüntüyle karşıladım. Bizim herhangi bir siyasi partiyle polemiğe girme gibi bir derdimiz yok. Biz Türkiye Cumhuriyeti devletinin kurucu değerlerine felsefesine bağlı yetişen gelenekleri ve görenekleriyle yetişen insanlarız. Görüyoruz ki diğer muhalefet partileri CHP, MHP, DEM ve diğer siyasi partiler ortak bir paydada buluşmuş durumdalar. Türkiye Cumhuriyeti Devleti bölünmez bir bütündür ve resmi dili Türkçedir. Siz bu bütünlüğün içine din, etnik, mezhep ayrıştırmasını sokarsanız zaten siz kafanızda bu şablonu oluşturmuşsunuz demektir. Biz millet olmuşuz, devlet olmuşuz. Türkiye Cumhuriyeti Devleti herkese eşit haklarda yararlanma imkanı vermiş. Kimse kendini ayrıcalıklı hissedemez. Hiçbir ayrıma tabi tutulmadan, eğitimde görüyor. Asker, polis, milletvekili, bakan, başbakan, cumhurbaşkanı olabiliyor. Yani Türkiye’nin artık açılımla alakalı YPG’nin, PYD’nin arka bahçesi DEM’e alan açmak, teröre alan açmak gibi durumlardan son derece rahatsızız” açıklamasını yaptı.

Bahçeli'nin çağrısı Elazığ'da nasıl yankılandı?

YRP BAŞKANI KARAKUŞ: “BÖYLE BİR AÇIKLAMA BEKLEMEZDİK”

Yeniden Refah Partisi Elazığ İl Başkanı Erhun Karakuş: “Samimi olarak belirtmek istiyorum, o cümleleri belki de en son duyacağımız bir siyasetçiden duymak bizleri hayal kırıklığına uğrattı, derin bir üzüntüye sevk etti. Biz ne MHP Teşkilatından ne de Sayın Devlet Bahçeli’den böyle bir açıklama beklemezdik. Bu açıklamaya Sayın Cumhurbaşkanı’nın da nispeten destek vermesi ayrı bir şaşkınlığa sebep oldu. Neticede bu ülkenin askeriyle, polisiyle, milletiyle, devletiyle, hükümetleriyle 40 yıllık bir terörle mücadele süreci var. Hepimiz de şahitlik ediyoruz ki Sayın Bakanlarımız, Milli Savunma Bakanımız, İçişleri Bakanımız, Cumhurbaşkanının “terörün kökünü kazıdık, dağda şu kadar terörist kaldı, sayısını biliyoruz, artık terör örgütü diye bir şey kalmadı” dedikleri bir dönemde kalkıp da bitirilen bir örgütü tekrardan moralize ve deşarj etmenin hiçbir manası yok. Bu açıklama PKK terör örgütüne cesaret vermiştir. Bitmek üzere olan PKK terör örgütünün tekrardan muhatap alınması bunları tekrardan bizim karşımıza bir güç olarak çıkarabilme ihtimalini yaratmıştır. Dolayısıyla biz yüzdük, yüzdük kuyruğa geldik, okyanusu geçtik, ufak bir dere kalmış bu derede boğulmanın bir manası yok. Terörle hiçbir şekilde müzakere edilmez, terörle ancak mücadele edilir. Biz 40 yıldır bu ülkede on binlerce şehidimizin, askerimizin, polisimizin, vatandaşımızın, öğretmenimizin, doktorumuzun, mühendisimizin kanında dahli bulunan bir terörist başını mecliste konuşturmak gibi bir şey tahayyül dahi edilemez. Bizim gerek insani, gerek kişisel gerekse siyasi olarak görüşümüz net olarak budur.” şeklinde konuştu.

Bahçeli'nin çağrısı Elazığ'da nasıl yankılandı?

HÜDA PAR İL BAŞKANI METİN SUİÇER “BU KARDEŞLİĞİ SAĞLAYACAĞIZ”

Bahçeli’nin yaptığı konuşmanın ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu konuşmaya verdiği desteğin önemli olduğuna değinen HÜDA PAR Elazığ İl Başkanı Metin Suiçer: “Sayın Devlet Bahçeli’nin yapmış olduğu açıklamayı çok değerli buluyoruz. Bu ortamda, özellikle terörün gündemde olduğu bu dönemde yapmış olduğu açıklamayı önemsiyoruz. Bundan daha önemli olan konu, CHP Lideri Özgür Özel’in desteklemesi, Sayın Cumhurbaşkanımız Erdoğan’ın daha önceki çözüm süreci döneminde ‘Terörün bitmesi için zehir içeceksin’ deseler içerim yaklaşımı önemli. Biz barışı çok önemsiyoruz. Parti olarak geçtiğimiz günlerde TUSAŞ’a yapılan saldırının Bahçeli’nin açıklamasının neticesi olduğuna inanıyoruz. Amerika’nın Avrupa’nın, Siyonizm’in Türkiye’de bir kardeşlik adımı atıldığı an böyle terörü devreye koyup bu kardeşliğimizi zedeleyen adımlar atılıyor. Bu Eski Cumhurbaşkanımız Turgut Özal döneminde de yapıldı. 33 askerimizi şehit verdik. Yani ülkemizde barışa her adım atıldığında bunu zedelemeye çalışıyorlar. Ama inşallah başta sağduyulu parti başkanları, STK’lar, bu taşın altına elini koyarsa bu kardeşliği sağlayacağız.” şeklinde konuştu.

Bahçeli'nin çağrısı Elazığ'da nasıl yankılandı?

ZAFER PARTİSİ İL BAŞKANI ONUR OMRAK: “TÜRKİYE ÜZERİNDE AMELİYAT YAPMAK İSTİYORLAR”

Bahçeli’nin açıklamasına en sert tepki gösteren partilerden biri olan Zafer Partisi Elazığ İl Başkanı Onur Omrak ise şu açıklamayı yaptı: “Görüyoruz ki bazıları Abdullah Öcalan'la birlikte Türkiye Cumhuriyeti haritası üzerinde ameliyat yapmayı düşünüyorlar. Buradan onlara sesleniyoruz ve uyarıyoruz: Aklınızdan dahi geçirmeyin. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün büyük Türk Milletine bıraktığı Türkiye Cumhuriyeti'ni, Türk Milleti sonsuza kadar savunma kararlılığı içindedir. Bizi başkalarıyla hiç karıştırmayın. Türk Milleti bu coğrafyada bağımsız, onurlu yaşamak uğruna yeni şehitler vermeye, yeni gaziler vermeye, yeni şehitlikler oluşturmaya kararlıdır. Eğer böyle bir saldırı gelirse iç ve dış düşmanlara karşı millet aynı azim ve kararlılıkla mücadele edecektir. Buradan tekrar Öcalan'la birlikte siyaset yapma ve Anadolu üzerinde ameliyat yapma hevesinde olan siyasi kadroları uyarıyoruz. Artık o noktaya geldik. Bir daha açılım saçılım rezaleti istemiyoruz. Bir daha ilçelerimizi geri almak için terör örgütünden jandarma ve polis özel harekatçılarımızın şehit olmasını, gazi olmasını istemiyoruz. Terörün elebaşlarının Kandil'de, Suriye'de, bulundukları yerde imhası doğrultusunda bir siyasetin, savunma siyasetinin izlenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Ve Abdullah Öcalan da kendisini İmralı'da ölmeye alıştırmalıdır.”

Bahçeli'nin çağrısı Elazığ'da nasıl yankılandı?

DEM PARTİ İL BAŞKANI ALİ YILDIRIM: “ATILAN ADIMLARI TAKİP EDECEĞİZ”

DEM Parti Elazığ İl Başkanı Ali Yıldırım ise “Biz parti olarak Türkiye’deki barış sürecini her zaman destekleriz, bizim bu konuyla bir sorunumuz yok. Ama söylemler başkadır, atılan adımlar başka bir şeydir. Söylenen sözlerin ardından adımlar atılması gerekiyordu. Söylenenler sadece lafta kaldığı zaman sadece söylenti olarak kalıyor. Bundan sonraki yapılacak şey atılan adımlar olacak. Hep birlikte bakıp göreceğiz sadece lafta mı kalacak yoksa barış süreci gerçekleşecek mi? Tekrar söylüyorum bizlerde bu süreci destekliyoruz.” şeklinde konuştu.

Bahçeli'nin çağrısı Elazığ'da nasıl yankılandı?