AVRUPA BİRLİĞİ UYUM DANIŞMA YÖNLENDİRME KURULU 2017 YILI 4. DÖNEM TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Öğretmen evinde Vali yardımcısı M. Fevzi DÖNMEZ başkanlığın da Uyum Danışma Yönlendirme Kurulu 2017 yılı 4. Dönem toplantısı yapıldı.

AVRUPA BİRLİĞİ UYUM DANIŞMA YÖNLENDİRME KURULU 2017 YILI 4. DÖNEM TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Toplantıya Kamu kurum temsilcileri, sivil toplum örgütleri katıldı. Toplantıda “Türkiye ve AB arasında Sivil Toplum Diyaloğu-V (CSD-V)” konulu bir sunum yapan AB Proje uzmanı Murat YILMAZ” yaptığı açıklama da; UDYK toplantısı 26 Ocak 2010 tarih ve 2010/6 sayılı genelgesi 1. fıkrası maddesinin b bendinin 6gereği AB ile yürütülen çalışmalar hakkında dış ilişkiler ve Avrupa Birliği ile ve AB Genel Sekreterliği ile iletişim içinde olmak ve ildeki yerel dinamikler ile arasındaki köprü görevini yapmaktır.

Bu kapsamda AB organlarıyla iletişim ve bilgi alışverişi içinde olmak, Elazığ için öncelikler belirleyerek AB konusunda mevcut ve yapılacak çalışmaları yönlendirmek, AB organizasyonu ve işleyişi hakkında kamu kurum ve kuruluşları, basın, üniversiteler, yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları ve vatandaşların yararlanmasına yönelik bilgi ve dökümantasyon merkezi kurmak ve sürekli bilgilendirme çalışmaları yapmak kurulun bazı önemli görevlerindendir.

Dolayısıyla hepimizin ortak amacı Elazığ’ı ekonomik, sosyali kültürel, eğitim, modern kentleşme ve birçok açıdan kalkındırmak ve bu hususta başta yerel kaynaklar, ulusal kaynaklar ve yurt dışı kaynaklarından faydalanarak hem de AB ile katılım öncesi uyumu (IPA) sağlamak hem de bunun getirdiği imkanlardan azami derecede faydalanmaktır.

Merkezi finans ihale birimi 2006 yılında uygulamaya aldığı Katılım Öncesi Yardım Programı kapsamında “Türkiye ve Avrupa Birliği arasında Sivil Topum Diyaloğunun Geliştirilmesi (CSD-I)” başlıklı bir proje hayata geçirilmiştir. Proje kapsamında bir Teknik Destek bileşeni ve “Kentler ve Belediyeler”, “Meslek Örgütleri”, “Üniversiteler” ve “Gençlik Girişimleri”nin kendi aralarındaki iletişimi güçlendirmeyi ve çeşitlendirmeyi amaçlayan dört Hibe Programı uygulanmıştır. CSD-I altında yürütülen 119 projeye 19,3 milyon Avro tutarında hibe tahsis edilmiştir.

İlk projenin devamı niteliğinde olan ve “Katılım Öncesi Yardım Aracı (IPA)”nın 2007 programlaması kapsamında yer alan “Türkiye ve AB arasında Sivil Topum Diyaloğunun Geliştirilmesi-II (CSD-II)” projesi, bir Teknik Destek bileşeni ile “Tarım ve Balıkçılık”, “Kültür ve Sanat” ve “STK Projeleri için Mikro Hibe” başlıklı üç hibe programını kapsamıştır. CSD-II altında yürütülen 97 projeye 5,3 milyon Avro tutarında hibe tahsis edilmiştir.

İki Hibe Programı ve bir Teknik Destek bileşeninden oluşan “Türkiye ve AB arasında Sivil Topum Diyaloğu –III (CSD-III)” başlıklı proje IPA’nın 2010 programlaması kapsamında geliştirilmiştir. “Siyasi Kriterler” ve “Medya” alanlarında işbirliği için çerçeve oluşturulması, ortaklıklar kurulmasının desteklenmesi ve Türkiye ve AB sivil toplumları arasındaki diyaloğun geliştirilmesini hedefleyen 55 projeye 7 milyon Avro tutarında hibe tahsis edilmiştir.

“Türkiye ve AB arasında Sivil Topum Diyaloğu -IV (CSD-IV)” projesi IPA 2011 programlamasında yer almıştır. Proje Teknik Destek bileşeni ile “Çevre”, “Enerji”, “Tüketicinin ve Sağlığın Korunması”, “Adalet, Özgürlük ve Güvenlik”, “İş Kurma Hakkı ve Hizmet Sunumu Serbestisi”, “Bölgesel Politika ve Yapısal Araçların Koordinasyonu”, “İşletme ve Sanayi Politikası”, “Tarım ve Balıkçılık” ve “Eğitim” başlıklı dokuz Hibe Programından oluşmaktadır. CSD-IV altında yürütülen 80 diyalog projesine 11 milyon Avro tutarında hibe tahsis edilmiştir.

Türkiye’ye sağlanan AB Mali Yardımının ikinci döneminde (IPA II) (2014-2020) sivil toplum alanı Demokrasi ve Yönetişim sektörü altında bir alt sektör olarak yer almıştır. Sonrasında yukarıda bahsedilen projelerin devamı niteliğindeki “Türkiye ve AB arasında Sivil Toplum Diyaloğu-V (CSD-

V)” projesi IPA II altında bulunan sivil toplum alt sektörünün 2015 programlamasında yer almıştır. Proje bir hibe programını kapsamaktadır. Bu Hibe Başvuru Rehberi Hibe Programının hedeflerini, önceliklerini ve uygunluk kurallarını tanımlamaktadır.

Hibe Programının kurumsal çerçevesi Türkiye Cumhuriyeti Avrupa Birliği Bakanlığı’nı (ABB) ve Merkezi Finans ve İhale Birimi’ni (MFİB) kapsamaktadır. ABB sivil toplum alt sektörünün Lider Kuruluşu olarak projenin genel koordinasyonundan ve izlenmesinden sorumlu olacaktır. ABB bünyesindeki Proje Uygulama Başkanlığı projenin Nihai Faydalanıcısı olarak, MFİB’nin gözetimi altında, projenin teknik uygulaması, yönetimi ve sürdürülebilirliğinden ve verilecek hibelerin izlenmesinden sorumlu olacaktır. MFİB projenin Sözleşme Makamı olarak Hibe Programının idari ve mali uygulamasından sorumludur. MFİB, hibe fonlarının doğru şekilde kullanılması konusunda en üst düzey sorumluluğa sahiptir ve ihale, sözleşme ve ödemelerden sorumludur.

Teklif Çağrısı için ayrılan indikatif toplam tutar 6.000.000 AVRO’ olduğunu. Sözleşme Makamı, hibe için ayrılan miktarın tümünü tahsis etmeme hakkını saklı tutulmaktadır.” dedi.

Hibe miktarları

Bu Teklif Çağrısı kapsamında verilecek hibe aşağıda belirtilen alt ve üst sınırlar arasında olmalıdır:

· Asgari hibe miktarı: 60.000 AVRO

· Azami hibe miktarı: 200.000 AVRO

Bu Teklif Çağrısı kapsamında verilecek hibe aşağıda belirtilen projenin uygun maliyetler toplamının alt ve üst yüzdeleri arasında olmalıdır:

· Asgari yüzde: Projenin uygun maliyetler toplamının %50’si.

Azami yüzde: Projenin uygun maliyetler toplamının %90’ı MFİB tarafından karşılanacaktır. Son başvuru tarihi 16 Şubat 2018 olduğunu belirterek, Projeye katılımların fazla olmasının ilimiz açısından önemi vurguladı.